Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, va filma un clip demonstrativ ca să arate elevilor, părinților și profesorilor cum se face un test rapid din salivă, anunță ministrul Educației

2.778 de vizualizări
Alexandru Rafila / Foto: gov.ro
Medicul Alexandru Rafila, noul ministru al Sănătății, va filma un clip demonstrativ „duminică dimineața, la ora 10”, ca să arate elevilor, părinților și profesorilor cum se face un test rapid din salivă, anunță ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu. Acesta a declarat într-o intervenție la Realitatea TV că aceste instrucțiuni vor ajunge la fiecare părinte, cadru didactic și elev.

„Instrucțiunile vor fi multiplicate, precum și certificatele de conformitate și vor ajunge către fiecare beneficiar, fiecare părinte sau profesor, pentru a avea garanția că aceste teste sunt conforme.

În plus, față de aceste instrucțiuni, am stabilit pentru mâine dimineață la 10:00 (n.red. duminică), împreună cu profesorul Rafila, ministrul Sănătății, îndrăznesc să vă anunț în direct că profesorul Rafila va filma un material, suport video, prin care să arate cât de simplă este administrarea acestor teste, material pe care Ministerul Educației îl va disemina în toate cele 17.632 de unități de învățământ în beneficiul profesorilor, învățătorilor, educatorilor, dar și al părinților și elevilor”, a spus Cîmpeanu la Realitatea TV.

Cîmpeanu a mai anunțat că testele au venit ambalate în cutii cu câte 25 sau 50 de teste, în același fel în care sunt ambalate în toate țările UE. Cutiile cu teste conțin: casetă de testare, soluția-tampon, punga/tubul pentru colectarea probei, pipeta pentru recoltare din pungă a probei, pungă pentru deșeuri medicale.

Cum se face un test de salivă pentru elevi și copii – ghid de 1 minut făcut de Știrile ProTV:

 • Recomandări generale de utilizare a testelor rapide antigen efectuate din proba de salivă:
 1. Se respectă instrucțiunile de utilizare specifice fiecărui tip de test, conform recomandărilor producătorului;
 2. Se păstrează testele între +2 și +30 °C;
 3. Se utilizează caseta de testare imediat ce a fost scoasă din folia protectoare de aluminiu;
 4. Se prelucrează mostra de salivă imediat după recoltare;
 5. Se evită consumul de alimente/băuturi cu cel puțin o oră înainte de efectuarea testului, în funcție de prevederile producătorului.
 6. Se asigură permanent dezinfecția corecta a mâinilor și suprafețelor.
 • Pentru testarea propriu-zisă:
 1. Se scoate dispozitivul de testare din ambalajul de aluminiu sigilat și folosiți-l cât de curând posibil.
 2. Se așază dispozitivul de testare pe o suprafață plană și curată.
 3. Se scoate un tub de extracție și o sticluță de soluție. Scoateți capacul și adăugați soluția în tubul de extracție.
 4. Se scuipă saliva în recipientul pentru colectare a salivei.
 5. Se extrag 4 picături de salivă cu o pipetă și se transferă în tubul de extracție.
 6. Se îndoaie și se aruncă recipientul de colectare a probei într-o pungă de plastic ca și deșeu medical.
 7. Se închide tubul de extracție cu capacul și se agită ușor, vertical, timp de aproximativ 5 secunde pentru a permite salivei să se amestece bine cu soluția.
 8. Se transferă 3 picături de probă în spațiul de probă al dispozitivului de testare (caseta)
 9. Se citește rezultatul după 10-15 minute.
 10. Se interpretează rezultatul conform instrucțiunilor de utilizare:

Pozitiv: Apar două linii. O linie colorată apare în zona martor (C) și o altă linie colorată apare la zona de test (T), indiferent de intensitatea liniei de testare.

Negativ: O linie colorată apare în zona-martor (C) și nu apare nicio linie în zona de test (T).

Neconcludent: Linia de control nu apare. Volumul specimenului insuficient sau tehnicile incorecte din punct de vedere procedural constituie motivele cele mai probabile ale rezultatelor nule. Revizuiți procedura și repetați testul utilizând o nouă casetă de testare.

Testele pe bază de salivă vor fi date elevilor, câte două pe săptămână, potrivit declarațiilor ministrului Educației. Dacă școala decide să facă aceste teste elevilor, atunci elevii trebuie să aducă un formular completat de părinți, în care aceștia își exprimă consimțământul pentru testare. Dacă școala nu face testarea, atunci părinții le pot face testele acasă.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like