Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, va filma un clip demonstrativ ca să arate elevilor, părinților și profesorilor cum se face un test rapid din salivă, anunță ministrul Educației

2.778 de vizualizări
Alexandru Rafila / Foto: gov.ro
Medicul Alexandru Rafila, noul ministru al Sănătății, va filma un clip demonstrativ „duminică dimineața, la ora 10”, ca să arate elevilor, părinților și profesorilor cum se face un test rapid din salivă, anunță ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu. Acesta a declarat într-o intervenție la Realitatea TV că aceste instrucțiuni vor ajunge la fiecare părinte, cadru didactic și elev.

„Instrucțiunile vor fi multiplicate, precum și certificatele de conformitate și vor ajunge către fiecare beneficiar, fiecare părinte sau profesor, pentru a avea garanția că aceste teste sunt conforme.

În plus, față de aceste instrucțiuni, am stabilit pentru mâine dimineață la 10:00 (n.red. duminică), împreună cu profesorul Rafila, ministrul Sănătății, îndrăznesc să vă anunț în direct că profesorul Rafila va filma un material, suport video, prin care să arate cât de simplă este administrarea acestor teste, material pe care Ministerul Educației îl va disemina în toate cele 17.632 de unități de învățământ în beneficiul profesorilor, învățătorilor, educatorilor, dar și al părinților și elevilor”, a spus Cîmpeanu la Realitatea TV.

Cîmpeanu a mai anunțat că testele au venit ambalate în cutii cu câte 25 sau 50 de teste, în același fel în care sunt ambalate în toate țările UE. Cutiile cu teste conțin: casetă de testare, soluția-tampon, punga/tubul pentru colectarea probei, pipeta pentru recoltare din pungă a probei, pungă pentru deșeuri medicale.

Cum se face un test de salivă pentru elevi și copii – ghid de 1 minut făcut de Știrile ProTV:

  • Recomandări generale de utilizare a testelor rapide antigen efectuate din proba de salivă:
  1. Se respectă instrucțiunile de utilizare specifice fiecărui tip de test, conform recomandărilor producătorului;
  2. Se păstrează testele între +2 și +30 °C;
  3. Se utilizează caseta de testare imediat ce a fost scoasă din folia protectoare de aluminiu;
  4. Se prelucrează mostra de salivă imediat după recoltare;
  5. Se evită consumul de alimente/băuturi cu cel puțin o oră înainte de efectuarea testului, în funcție de prevederile producătorului.
  6. Se asigură permanent dezinfecția corecta a mâinilor și suprafețelor.
  • Pentru testarea propriu-zisă:
  1. Se scoate dispozitivul de testare din ambalajul de aluminiu sigilat și folosiți-l cât de curând posibil.
  2. Se așază dispozitivul de testare pe o suprafață plană și curată.
  3. Se scoate un tub de extracție și o sticluță de soluție. Scoateți capacul și adăugați soluția în tubul de extracție.
  4. Se scuipă saliva în recipientul pentru colectare a salivei.
  5. Se extrag 4 picături de salivă cu o pipetă și se transferă în tubul de extracție.
  6. Se îndoaie și se aruncă recipientul de colectare a probei într-o pungă de plastic ca și deșeu medical.
  7. Se închide tubul de extracție cu capacul și se agită ușor, vertical, timp de aproximativ 5 secunde pentru a permite salivei să se amestece bine cu soluția.
  8. Se transferă 3 picături de probă în spațiul de probă al dispozitivului de testare (caseta)
  9. Se citește rezultatul după 10-15 minute.
  10. Se interpretează rezultatul conform instrucțiunilor de utilizare:

Pozitiv: Apar două linii. O linie colorată apare în zona martor (C) și o altă linie colorată apare la zona de test (T), indiferent de intensitatea liniei de testare.

Negativ: O linie colorată apare în zona-martor (C) și nu apare nicio linie în zona de test (T).

Neconcludent: Linia de control nu apare. Volumul specimenului insuficient sau tehnicile incorecte din punct de vedere procedural constituie motivele cele mai probabile ale rezultatelor nule. Revizuiți procedura și repetați testul utilizând o nouă casetă de testare.

Testele pe bază de salivă vor fi date elevilor, câte două pe săptămână, potrivit declarațiilor ministrului Educației. Dacă școala decide să facă aceste teste elevilor, atunci elevii trebuie să aducă un formular completat de părinți, în care aceștia își exprimă consimțământul pentru testare. Dacă școala nu face testarea, atunci părinții le pot face testele acasă.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

EXCLUSIV Coincidență sau licitație cu dedicație? Specificațiile cadru pentru viitoarea platformă de evaluare standardizată a Ministerului Educației, similare cu cele ale unei platforme private

Ministerul Educației a lansat acum două zile specificațiile-cadru pentru viitoarea platformă de evaluare standardizată pentru examenele școlare și pentru evaluările de la clasă ale elevilor. Mai multe pasaje din descrierile…
Vezi articolul

UPDATE Ateliere de aplicare de uleiuri esențiale, prezentare de parfumuri și „reconectare cu copilul interior”, în orarul Bibliotecii Prichindeilor din Praga, finanțată de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni al Guvernului României. Secretar de stat: E pentru prima dată când aud. Mi se pare straniu că fac publicitate unor uleiuri / Biblioteca Prichindeilor susține că activitățile cu uleiuri nu sunt ale sale, ci ale spațiului în care are și ea sediul

Printre activitățile desfășurate la Biblioteca Prichindeilor din Praga, Cehia, parte dintr-o rețea de biblioteci susținute financiar de un departament al Guvernului României, se află și două ateliere care au stârnit…
Vezi articolul

Ioan Aurel Pop – întoarcere de 180 de grade în privința lui Paulescu: „Nu va avea loc în acest an, la Academia Română sau sub egida Academiei, nicio conferință despre descoperirea insulinei”

Președintele Academiei Române, Ioan Aurel Pop, a revenit asupra poziției sale în privința savantului Nicolae Paulescu, în onoarea căruia urma să se organizeze la București o conferință dedicată centenarului descoperirii…
Vezi articolul

Ministrul Muncii, după ce a fost indicat de Iohannis și Deca, ca cel cu soluția la greva generală din Educație: Dascălii noştri ştiu că atunci când PSD a fost la guvernare, de veniturile dumnealor s-a vorbit doar pe plus / Protestul este legitim şi avem şi soluţii

Dascălii noştri ştiu că atunci când PSD a fost la guvernare, de veniturile dumnealor s-a vorbit doar pe plus, a declarat ministrul Muncii, Marius Budăi (PSD), potrivit Agerpres. Ministerul Muncii…
Vezi articolul