VIDEO Cum se face un test de salivă pentru elevi și copii – ghid de 1 minut făcut de Știrile ProTV

10.831 de vizualizări
Foto: captură stirileprotv.ro
Pașii enumerați în instrucțiunea Ministerului Sănătății au fost explicați într-o demonstrație de către reprezentanta unui laborator de analize din Capitală pentru Știrile ProTV.

Concret, potrivit Instrucțiunii, procedura propriu-zisă de testare este următoarea:

 1. Se scoate dispozitivul de testare din ambalajul de aluminiu sigilat și folosiți-l cât de curând posibil.
 2. Se așază dispozitivul de testare pe o suprafață plană și curată.
 3. Se scoate un tub de extracție și o sticluță de soluție. Scoateți capacul și adăugați soluția în tubul de extracție.
 4. Se scuipă saliva în recipientul pentru colectare a salivei.
 5. Se extrag 4 picături de salivă cu o pipetă și se transferă în tubul de extracție.
 6. Se îndoaie și se aruncă recipientul de colectare a probei într-o pungă de plastic ca și deșeu medical.
 7. Se închide tubul de extracție cu capacul și se agită ușor, vertical, timp de aproximativ 5 secunde pentru a permite salivei să se amestece bine cu soluția.
 8. Se transferă 3 picături de probă în spațiul de probă al dispozitivului de testare (caseta)
 9. Se citește rezultatul după 10-15 minute.
 10. Se interpretează rezultatul conform instrucțiunilor de utilizare:

Pozitiv: Apar două linii. O linie colorată apare în zona martor (C) și o altă linie colorată apare la zona de test (T), indiferent de intensitatea liniei de testare.

Negativ: O linie colorată apare în zona-martor (C) și nu apare nicio linie în zona de test (T).

Neconcludent: Linia de control nu apare. Volumul specimenului insuficient sau tehnicile incorecte din punct de vedere procedural constituie motivele cele mai probabile ale rezultatelor nule. Revizuiți procedura și repetați testul utilizând o nouă casetă de testare.

Testele din salivă sunt alcătuite, în principal, din:

 • casetă de testare,
 • soluția-tampon,
 • punga/tubul pentru colectarea probei,
 • pipeta pentru recoltare din pungă a probei,
 • punga pentru deșeuri medicale.
Video: ȘtirilePROTV.ro

Până în prezent, autoritățile nu au oferit niciun clip demonstrativ sau vreo informare practică pentru acest tip de testare.

Testarea elevilor ar fi trebuit să înceapă deja, conform declarațiilor și promisiunilor autorităților, dar până acum testele nu au ajuns încă în școli. Din declarațiile ministrului Educației, reiese faptul că elevii și copiii de grădiniță vor primi în ziua de vineri câte două teste pentru săptămâna viitoare. Aceste teste ar trebui făcute în zilele de luni și joi, dimineața, înainte de cursuri, acasă, dacă așa decide școala, sau la școală, dacă profesorii vor fi de acord cu această procedură.

Procedura de testare a fost publicată vineri noaptea în Monitorul Oficial și este aprobată printr-o instrucțiune a ministrului Sănătății – act normativ:

Formularul de consimțământ pentru testare este acesta:

Sursa: Ministerul Sănătății

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Ungaria va avea un registru al pedofililor: condamnații nu vor putea ocupa locuri de muncă în care interacționează cu copii / Modificarea legislației stabilește și reglementări privind educația sexuală în școală, care nu va putea avea ca obiectiv promovarea schimbării de gen sau a homosexualității

În Ungaria va fi creat un registru al persoanelor care comit infracțiunea de pedofilie. Modificarea Codului Penal mai prevede că pedofilii nu vor putea ocupa locuri de muncă în care…
Vezi articolul

“Erori științifice fundamentale din podcastul Mind Architect și programul Neuroștiința la Clasă” ajung la elevi, cu susținerea Ministerului Educației – avertizează într-o scrisoare deschisă cercetătorii Andrei Miu, Raul Mureșan și Dragoș Iliescu

Trei profesori și cercetători în Neuroștiințe și Științe Cognitive au lansat o scrisoare deschisă prin care îl avertizează pe ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, că instituția pe care o conduce și-a…
Vezi articolul