VIDEO Cum se face un test de salivă pentru elevi și copii – ghid de 1 minut făcut de Știrile ProTV

11.860 de vizualizări
Foto: captură stirileprotv.ro
Pașii enumerați în instrucțiunea Ministerului Sănătății au fost explicați într-o demonstrație de către reprezentanta unui laborator de analize din Capitală pentru Știrile ProTV.

Concret, potrivit Instrucțiunii, procedura propriu-zisă de testare este următoarea:

 1. Se scoate dispozitivul de testare din ambalajul de aluminiu sigilat și folosiți-l cât de curând posibil.
 2. Se așază dispozitivul de testare pe o suprafață plană și curată.
 3. Se scoate un tub de extracție și o sticluță de soluție. Scoateți capacul și adăugați soluția în tubul de extracție.
 4. Se scuipă saliva în recipientul pentru colectare a salivei.
 5. Se extrag 4 picături de salivă cu o pipetă și se transferă în tubul de extracție.
 6. Se îndoaie și se aruncă recipientul de colectare a probei într-o pungă de plastic ca și deșeu medical.
 7. Se închide tubul de extracție cu capacul și se agită ușor, vertical, timp de aproximativ 5 secunde pentru a permite salivei să se amestece bine cu soluția.
 8. Se transferă 3 picături de probă în spațiul de probă al dispozitivului de testare (caseta)
 9. Se citește rezultatul după 10-15 minute.
 10. Se interpretează rezultatul conform instrucțiunilor de utilizare:

Pozitiv: Apar două linii. O linie colorată apare în zona martor (C) și o altă linie colorată apare la zona de test (T), indiferent de intensitatea liniei de testare.

Negativ: O linie colorată apare în zona-martor (C) și nu apare nicio linie în zona de test (T).

Neconcludent: Linia de control nu apare. Volumul specimenului insuficient sau tehnicile incorecte din punct de vedere procedural constituie motivele cele mai probabile ale rezultatelor nule. Revizuiți procedura și repetați testul utilizând o nouă casetă de testare.

Testele din salivă sunt alcătuite, în principal, din:

 • casetă de testare,
 • soluția-tampon,
 • punga/tubul pentru colectarea probei,
 • pipeta pentru recoltare din pungă a probei,
 • punga pentru deșeuri medicale.
Video: ȘtirilePROTV.ro

Până în prezent, autoritățile nu au oferit niciun clip demonstrativ sau vreo informare practică pentru acest tip de testare.

Testarea elevilor ar fi trebuit să înceapă deja, conform declarațiilor și promisiunilor autorităților, dar până acum testele nu au ajuns încă în școli. Din declarațiile ministrului Educației, reiese faptul că elevii și copiii de grădiniță vor primi în ziua de vineri câte două teste pentru săptămâna viitoare. Aceste teste ar trebui făcute în zilele de luni și joi, dimineața, înainte de cursuri, acasă, dacă așa decide școala, sau la școală, dacă profesorii vor fi de acord cu această procedură.

Procedura de testare a fost publicată vineri noaptea în Monitorul Oficial și este aprobată printr-o instrucțiune a ministrului Sănătății – act normativ:

Formularul de consimțământ pentru testare este acesta:

Sursa: Ministerul Sănătății

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Telenovela Educație-Sănătate privind testele de salivă continuă. Ordinul de ministru comun trebuie modificat săptămâna aceasta. Cîmpeanu: „Astăzi voi avea o întrevedere cu ministrul Sănătății / După ce vom lămuri lucrurile, voi anunța ce este de anunțat”

Ordinul comun al miniștrilor Educației și Sănătății urmează să fie modificat din nou zilele acestea, iar printre modificări se va regăsi și o directivă privind cine are responsabilitatea de a…
Vezi articolul

Regulamentul școlii 194 din București care ar prevedea exmatricularea elevilor cu părul vopsit, criticat de Asociația Elevilor, nu este de fapt regulamentul în vigoare, susțin reprezentanții școlii. Inspectoratul Școlar al Capitalei a trimis o echipă de control

O echipă de control de la Inspectoratul Școlar al Bucureștiului se află luni la Școala Gimnazială 194 din Capitală, unde ar fi în vigoare un regulament școlar care ar prevedea…
Vezi articolul