Ecaterina Andronescu: Licitația de anul acesta va fi pentru manuale de clasa a VII-a. La clasa I, editura unică încasează un nou contract

Foto: Pexels.com

Licitația pentru manuale care va fi lansată anul acesta este pentru clasa a VII-a și pentru disciplinele de la clasele II-VI care anii trecuți nu au avut niciun câștigător și au rămas fără manuale, a declarat pentru Edupedu.ro ministrul Educației, Ecaterina Andronescu. Editura statului dispare ca unic editor la clasa a VII-a, însă își păstrează monopolul la clasa I, unde anul acesta încasează un nou contract. Ce se întâmplă cu manualele de clasele a III-a și a IV-a?

Ecaterina Andronescu a declarat pentru Edupedu.ro că licitațiile pentru manuale școlare vor fi organizate anul acesta pentru clasa a VII-a, unde ajunge înnoirea programelor școlare, și pentru “acele discipline la care nu s-au tipărit manuale în anii precedenți, cum ar fi de exemplu Limba engleză la clasa a VI-a”.

Întrebată de ce Editura Didactică și Pedagogică (EDP) tipărește din nou toate manualele pentru clasa I pentru anul școlar 2019-2020, având în vedere că această editură a statului le-a realizat sub un contract pe durata de 1 an (conform comunicărilor de până acum ale Ministerului) care expiră odată cu anul școlar în curs, ministrul Educației a declarat pentru Edupedu.ro următoarele:

Ce se întâmplă cu manualele de clasele a III-a și a IV-a, pentru care anul acesta expiră contractele încheiate acum 4 ani cu editurile care au câștigat licitațiile de la acea vreme?

Contractele prevedeau posibilitatea prelungii contractelor-cadru cu 2 ani: “Exact, probabil că acolo ne aflăm”.

Informații de background

Amintim că Editura Didactică și Pedagogică – editura statului, aflată în subordinea Ministerului Educației – a fost anul trecut singura care a realizat manualele școlare la clasele I, a II-a și a VI-a.

Manualele EDP au fost în centrul unui adevărat scandal, după ce profesorii au găsit numeroase greșeli flagrante în ele. EDP a devenit editură unică în urma unui experiment lansat de Liviu Marian Pop, într-un demers care a ignorat deciziile de neconstituționalitate date de CCR.

Editura Didactică și Pedagogică a devenit unic editor de manuale la clasele menționate, anul trecut, după ce Ministerul Educației condus de Valentin Popa a continuat politica inițiată sub mandatul lui Pop și i-a încredințat direct EDP un contract în valoare de 24 de milioane de lei, după cum a scris la acea vreme HotNews.ro.

Cine sunt semnatarii contractului de anul trecut, prin care EDP a devenit unic editor al manualelor la clasele I, a II-a și a VI-a? “Semnatarii contractului-cadru nr. 8913/05.04.2018 sunt ministrul Valentin Popa, secretarii de stat Ionel Florian Lixandru și Irina Elisabeta Kovacs, secretarul general MEN Dănuț Ghican, directorul general al Direcției Generale Economice, Mihai Păunică, directorul general al Direcției Generale Juridic, Crina Mădălina Ciobanu, directorul Direcției Contencios, Florin Mănuc, directorul Direcției Administrativ și Achiziții, Leonard Curcă, directorul Direcției Minorități, Alexandru Szepesi, directorul general al Direcției Educație Timpurie, Învățământ Primar și Gimnazial, Tania Irimia, consilierul juridic Carmen Marinide, directorul general al Editurii Didactice și Pedagogice, Maria Mihaela Nistor, directorul economic al EDP, Sylvia Niculae și consilierul juridic al EDP, Laurențiu Oprea”, potrivit datelor furnizate de Ministerul la solicitarea HotNews.ro în urmă cu un an.

Contractul-cadru din 2018 are un Contract subsecvent, în valoare 24.018.594,70 lei (fără TVA), care a avut ca Obiect: “editarea, traducerea și tipărirea de manuale pentru următorul an școlar (aproximativ 70% din necesar pentru clasele I-VI, respectiv 65 de titluri și 40 de traduceri pentru minorități, însumând 2.627.855 exemplare)”.

Citește și:

 

 

Exit mobile version