Ecaterina Andronescu: Licitația de anul acesta va fi pentru manuale de clasa a VII-a. La clasa I, editura unică încasează un nou contract

1.405 vizualizări
Foto: Pexels.com
Licitația pentru manuale care va fi lansată anul acesta este pentru clasa a VII-a și pentru disciplinele de la clasele II-VI care anii trecuți nu au avut niciun câștigător și au rămas fără manuale, a declarat pentru Edupedu.ro ministrul Educației, Ecaterina Andronescu. Editura statului dispare ca unic editor la clasa a VII-a, însă își păstrează monopolul la clasa I, unde anul acesta încasează un nou contract. Ce se întâmplă cu manualele de clasele a III-a și a IV-a?

Ecaterina Andronescu a declarat pentru Edupedu.ro că licitațiile pentru manuale școlare vor fi organizate anul acesta pentru clasa a VII-a, unde ajunge înnoirea programelor școlare, și pentru “acele discipline la care nu s-au tipărit manuale în anii precedenți, cum ar fi de exemplu Limba engleză la clasa a VI-a”.

Întrebată de ce Editura Didactică și Pedagogică (EDP) tipărește din nou toate manualele pentru clasa I pentru anul școlar 2019-2020, având în vedere că această editură a statului le-a realizat sub un contract pe durata de 1 an (conform comunicărilor de până acum ale Ministerului) care expiră odată cu anul școlar în curs, ministrul Educației a declarat pentru Edupedu.ro următoarele:

  • Pentru că anul trecut a tipărit EDP tot lotul de manuale la clasa I, de drept tipărește și anul viitor. Va fi un nou contract anul acesta, cu Editura Didactică și Pedagogică.
  • Contractele pentru clasa I cu celelalte edituri se terminaseră [anul trecut, în momentul în care EDP a preluat editarea – n.red.). Și atunci, pe baza faptului că ei au tipărit anul trecut, urmează și anul ăsta să tipărească, pe un alt contract.
  • Valoarea contractului nu cred că e bine să îl facem public, decât după ce terminăm toate licitațiile, pentru că nu vreau să influențeze prețurile”.

Ce se întâmplă cu manualele de clasele a III-a și a IV-a, pentru care anul acesta expiră contractele încheiate acum 4 ani cu editurile care au câștigat licitațiile de la acea vreme?

  • Dacă contractul-cadru nu are 4 ani, merge mai departe. Dacă contractul-cadru s-a epuizat, vedem ce spune departamentul juridic, pentru că noi nu mai scoatem la licitație manualul nou, deci trebuie să retipărim tot manualul acela. După logica mea, ar trebui să mergem cu aceleași edituri care au tipărit acele manuale, atât timp cât manualul e valabil [cât nu au fost făcute modificări la programele școlare – n.red.]”, a declarat Ecaterina Andronescu pentru Edupedu.ro.

Contractele prevedeau posibilitatea prelungii contractelor-cadru cu 2 ani: “Exact, probabil că acolo ne aflăm”.

Informații de background

Amintim că Editura Didactică și Pedagogică – editura statului, aflată în subordinea Ministerului Educației – a fost anul trecut singura care a realizat manualele școlare la clasele I, a II-a și a VI-a.

Manualele EDP au fost în centrul unui adevărat scandal, după ce profesorii au găsit numeroase greșeli flagrante în ele. EDP a devenit editură unică în urma unui experiment lansat de Liviu Marian Pop, într-un demers care a ignorat deciziile de neconstituționalitate date de CCR.

Editura Didactică și Pedagogică a devenit unic editor de manuale la clasele menționate, anul trecut, după ce Ministerul Educației condus de Valentin Popa a continuat politica inițiată sub mandatul lui Pop și i-a încredințat direct EDP un contract în valoare de 24 de milioane de lei, după cum a scris la acea vreme HotNews.ro.

Cine sunt semnatarii contractului de anul trecut, prin care EDP a devenit unic editor al manualelor la clasele I, a II-a și a VI-a? “Semnatarii contractului-cadru nr. 8913/05.04.2018 sunt ministrul Valentin Popa, secretarii de stat Ionel Florian Lixandru și Irina Elisabeta Kovacs, secretarul general MEN Dănuț Ghican, directorul general al Direcției Generale Economice, Mihai Păunică, directorul general al Direcției Generale Juridic, Crina Mădălina Ciobanu, directorul Direcției Contencios, Florin Mănuc, directorul Direcției Administrativ și Achiziții, Leonard Curcă, directorul Direcției Minorități, Alexandru Szepesi, directorul general al Direcției Educație Timpurie, Învățământ Primar și Gimnazial, Tania Irimia, consilierul juridic Carmen Marinide, directorul general al Editurii Didactice și Pedagogice, Maria Mihaela Nistor, directorul economic al EDP, Sylvia Niculae și consilierul juridic al EDP, Laurențiu Oprea”, potrivit datelor furnizate de Ministerul la solicitarea HotNews.ro în urmă cu un an.

Contractul-cadru din 2018 are un Contract subsecvent, în valoare 24.018.594,70 lei (fără TVA), care a avut ca Obiect: “editarea, traducerea și tipărirea de manuale pentru următorul an școlar (aproximativ 70% din necesar pentru clasele I-VI, respectiv 65 de titluri și 40 de traduceri pentru minorități, însumând 2.627.855 exemplare)”.

Citește și:

 

 


2 comments
  1. Din retipăririle de anul acesta EDP poate supravieţui. Este inadmisibil că la clasa a VIII-a unde manualele sunt vechi şi jerpelite au retipărit doar 5 %, pe când la clasele la care EDP-ul a tipărit anul trecut au 20 % retipăriri. Nu vede nimeni anomalia?

  2. Daca e manual unic, de ce sunt 2-3 la fiecare materie? Au inlocuit niste manuale bune, frumos ilustrate cu unele imbacsite, pline de greseli.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like
Domnica Petrovai / Foto: Arhivă personală

Material susținut de Dove

Training gratuit pe 12 mai pentru toți profesorii care vor să îi învețe pe copii să își construiască încrederea în sine, în cadrul Programului educațional Dove – Ai încredere în tine. Psihologul Domnica Petrovai: „Lipsa încrederii în sine a copiilor nu are impact doar la nivel emoțional, ci și la nivel academic”

Încrederea în sine a elevilor de gimnaziu „afectează semnificativ scorul” obținut de copii la testele de la școală. Concluzia aparține uneia dintre cele mai prestigioase testări internaționale la Matematică, TIMSS,…
Vezi articolul

Eliminarea concursului de admitere la liceu – o prioritate reală pentru o îmbunătățire substanțială a noului proiect de lege, susține Consiliul Național al Elevilor care a trimis amendamente parlamentarilor

„Eliminarea concursului de admitere organizat la profilurile care înregistrează concurență reprezintă o prioritate reală pentru o îmbunătățire substanțială a noului proiect de lege. Menținerea examenului ridică semne de întrebare cu…
Vezi articolul

Prințul Philip și Regele Mihai au fost prieteni din copilărie – Galerie foto. Istoricul Adrian Cioroianu: Viața Prințului, o lecție de stabilitate și echilibru care duce la puterea unui simbol / Philip avea ceva din spiritul nostru sud european

Prințul Philip, Duce de Edinburgh și consortul de peste 73 de ani al reginei Marii Britanii Elisabeta a II-a, a murit vineri dimineață, la vârsta de 99 de ani. A…
Vezi articolul
Remus Pricopie / Foto: Agerpres

Remus Pricopie, rectorul SNSPA: Putin a ales războiul. Condamnarea acțiunilor iresponsabile ale lui Putin trebuie să vină nu numai din partea politicienilor și a diplomaților, dar și din partea societății civile, a mediului academic

„Condamnarea acțiunilor iresponsabile ale lui Putin trebuie să vină nu numai din partea politicienilor și a diplomaților, dar și din partea societății civile, a mediului academic, a oamenilor de cultură,…
Vezi articolul

A limita admiterea la liceu sau evaluarea națională doar la două examene, la matematică și română, nu este normal, spune liderul sindical Marius Nistor. Acesta susține că „este necesar să mergem pe varianta unei evaluări cu patru-cinci probe”

„A limita admiterea la liceu sau Evaluarea Națională doar la două examene, la matematică și limba și literatura română, nu este normal. (…) Considerăm, în momentul de față, că noi…
Vezi articolul