Evaluarea Națională 2020, regulile și ultimele indicații date de ministrul Educației în conferință de presă la ora 14:00

Foto: edu.ro

Ministrul Educației, Monica Anisie, a anunțat o conferință de presă pentru duminică, 14 iunie 2020, la ora 14:00 pentru a transmite ultimele detalii legate de Evaluarea Națională. Edupedu.ro va transmite LIVE text aceste declarații.

Care sunt cele mai importante aspecte legate de Evaluarea Națională 2020:

1. Cel mai mare număr de elevi înscriși din cel puțin ultimii 7 ani, potrivit analizei Edupedu.ro.

La Evaluarea Națională din sesiunea 2-27 iunie 2020 s-au înscris 172.482 de absolvenți ai clasei a VIII-a, cu 17.526 de elevi mai mulți ca anul trecut, de exemplu, în condițiile în care există măsuri de distanțare fizică și siguranță sanitară.

Dacă ar fi câte 10 în clasă (deși nu există limită pentru acest număr în vreun regulament), ar fi necesare peste 17.200 de săli de clasă pentru acest examen.

La intrarea în clasa I, în anul școlar 2013-2013, această generație care acum susține Evaluarea Națională număra 203.387 de elevi, potrivit rapoartelor oficiale.

Asta înseamnă că 30.905 elevi nu au mai ajuns să termine clasa a VIII-a, având în vedere că înscrierea lor la Evaluarea Națională se face automat de către secretariatele școlii pentru toți cei care au absolvit clasa a VIII-a. Acest număr înseamnă echivalentul populației unui oraș de mărimea minicipiului Făgăraș.

2. Pentru prima dată elevii sunt chemați la unele școli încă de la ora 6 sau 7 dimineața, ca să fie timp suficient pentru trajul epidemiologic

Mai multe școli au anunțat părinții ca elevii să vină la școală, la examenele de Evaluare Națională care încep luni, încă de la ora 6:00 sau ora 7:00. De precizat că examenele încep la ora 9:00 și durează două ore. Este vorba despre școli din București, iar decizia vine în contextul în care Ministerul Educației a anunțat ieri că triajul dinaintea examenului va consta în repetarea de 3 ori a măsurării temperaturii elevilor în cazul cărora termometrele arată valori peste 37,3, plus observarea clinică a simptomelor respiratorii.

3. Avocatul Poporului a cerut de urgență ca Ministerul Educației să elimine limita de 37,3 °C stabilită anterior drept condiție pentru ca elevii să poată intra în examenele de Evaluare Națională și Bacalaureat.

Instituția condusă de Renate Weber a trimis vineri dimineață recomandarea la Ministerul Educației, după ce CNCD a constatat că eliminarea copiilor cu temperatură peste 37,3 °C din Evaluarea Națională și BAC este discriminatorie.

Premierul Ludovic Orban a răspuns sâmbătă în cheie politică acestei solicitări și a reluat declarația că elevii care nu vor intra la această sesiune, vor merge în etapa specială de peste două săptămâni.

4. Purtarea măștii e obligatorie pentru elevi pe toată perioada petrecută în examen

Reamintim că masca trebuie purtată obligatoriu în spații închise potrivit Ordinului nr. 874/81/2020 privind instituirea obligativității purtării măștii de protecție, a triajului epidemiologic și dezinfectarea obligatorie a mâinilor pentru prevenirea contaminării cu virusul SARS-CoV-2 pe durata stării de alertă. 

Articolul 1 prevede: „Pe durata stării de alertă, în spațiile publice închise, spațiile comerciale și la locul de muncă se instituie obligativitatea purtării măștii de protecție, în condițiile și cu respectarea Instrucțiunilor generale privind măsurile de igienă, prevăzute în anexa care face parte integrantă din prezentul ordin”.

Valentin Mircea, fostul șef al Corpului de Control al Guvernului: Legea nu obligă copiii să poarte mască la examenele naționale.

Ministerul Educației a recapitulat vineri condițiile în care elevii vor susține Evaluarea Națională, iar în comunicatul oficial nu se face nicio referire la maștile de protecție.

4. Examenul se va da în condiții de distanțare fizică, intrarea elevilor în săli va fi făcută ca în perioada de pregătire dintre 2-12 iunie

Foto: edu.ro

Exit mobile version