EXCLUSIV G4Media.ro: Dumitru Prunariu, sancționat pentru conflict de interese. Nu mai are acces la fonduri publice pentru cercetări și nu mai poate ocupa posturi de conducere timp de 3 ani / Reacția singurului cosmonaut român: O situație abuzivă

Dumitru Prunariu / Foto: Facebook.com

Consiliul Naţional de Etică a Cercetării Ştiinţifice, Dezvoltării Tehnologice şi Inovării l-a sancționat, în august 2023, pentru conflict de interese, pe Dumitru Dorin Prunariu (71 de ani), scrie G4Media.ro.

Decizia a venit în urma unei sesizări pe care Consiliul a primit-o din partea Serviciului Corp Control și Strategie Anticorupție din cadrul Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării care a descoperit că Prunariu fusese atât director al unei agenții care finanța proiecte de cercetare din fonduri publice, cât și cea de președinte al unei asociații care ar fi beneficiat de astfel de fonduri. Prunariu este singurul român care a zburat vreodată în spațiul cosmic.

Contactat de G4Media.ro, el a declarat că este vorba de ”o situație abuzivă și neconformă cu realitatea” și că a depus contestație împotriva deciziei prin intermediul unei case de avocatură.

Pe 31 august 2023, Consiliul Naţional de Etică a Cercetării Ştiinţifice, Dezvoltării Tehnologice şi Inovării (CNECSDTI) a decis că, în 2013 și 2016, Dumitru Prunariu s-a aflat în conflict de interese în calitatea sa de director al unui program de finanțare proiecte din cadrul Agenției Spațiale Române (ROSA), instituție subordonată Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării (MCID).

Drept urmare, lui Prunariu i s-a interzis, pentru o perioadă de trei ani, accesul la finanțare din fonduri publice destinate cercetării-dezvoltării și i s-a suspendat, pentru aceeași perioadă, dreptul de a se înscrie la un concurs de ocupare a unei funcții superioare ori a uneia de conducere, îndrumare, control sau ca membru în comisii de concurs.

Citește articolul integral pe G4Media.ro.
Exit mobile version