Incompatibilitățile rector-parlamentar și rector-lider de partid nu există în noul proiect al Legii învățământului superior, în pofida apelurilor de a fi reintroduse în legislație / Proiectul Deca propune incompatibilitate cu unele funcții în administrație, dar menține limitele politice propuse de predecesorul Sorin Cîmpeanu, rector, lider politic și parlamentar

Foto: Alex Micsik / Agerpres Foto

Incompatibilitățile rector-parlamentar și rector-lider politic, cerute de reprezentanți ai mediului academic, nu au fost incluse în proiectul Legii învățământului superior prezentat săptămâna aceasta de ministrul Educației, Ligia Deca. Aceasta a păstrat limitele de incompatibilitate academică introduse în proiectul inițial al legii prezentat în vară de predecesorul ei, Sorin Cîmpeanu, unul dintre rectorii-parlamentari, care a avut și are funcții de conducere în partide politice. Apar, în schimb, incompatibilități cu funcții administrative și guvernamentale.

Astfel, cel mai recent proiect de lege menționează situațiile de incompatibilitate la art. 169 (5). Pe lângă situațiile de ocupare simultană a mai multor funcții de conducere academică și cele referitoare la deținerea simultană a unor poziții de ordonator de credite la universitate, respectiv la altă instituție publică, situațiile de incompatibilitate vizează suprapunerea funcțiilor de conducere universitară cu cele din aparatul administrativ-guvernamental. Ele nu vizează suprapunerea funcțiilor de conducere universitară cu cele de conducere politică. 

Astfel, Art. 169 prevede:

“(5) În sensul prezentei legi, reprezintă incompatibilitate:

a) situația în care o persoană deține sau exercită în cumul funcțiile de conducere de rector, de prorector, de decan, de prodecan, de director de departament sau de unitate de cercetare- dezvoltare, proiectare, microproducție, director de filială/extensie sau funcția de președinte al senatului și o funcție de conducere prevăzută la art. 130 alin. (2).

b) situația în care o persoană deține sau exercită una dintre funcțiile de conducere de rector, de prorector, de decan, de prodecan, de director de departament, director de filială/extensie și este numit într-o funcție precum: ministru, secretar de stat, primar, viceprimar, președinte consiliul județean.

c) situația în care un ordonator de credite din cadrul unei instituții de învățământ superior deține sau exercită, în paralel, o altă funcție în calitate de ordonator de credite al unei instituții publice centrale sau locale.

Punctul (b) ar avea un impact limitat în ceea ce privește actuala conducere din ministere.

Același articol prevede, la punctul (6) că situațiile de incompatibilitate pot fi evitate prin suspendarea din una dintre funcții – așa cum s-a întâmplat, de exemplu, cu Sorin Cîmpeanu, care s-a autosuspendat din funcția de rector al USAMV București în timp ce era ministru al Educației:

În rest, incompatibilitățile de natură politică apar doar la componența CNATDCU, iar legea menționează unele situații de incompatibilitate în câteva situații de altă natură:

Incompatibilitățile rector-lider politic și rector-parlamentar introduse, apoi eliminate din actuala lege a învățământului, au fost cerute în mod repetat în ultimii zece ani, inclusiv după apariția primelor variante de legi ale educației sub egida “România curată”. Acestea erau propuse de Sorin Cîmpeanu, care, după cum semnala Edupedu.ro în septembrie, a fost (membru fondator ALDE, membru fondator Pro România, de câțiva ani membru în biroul executiv al PNL, parlamentar de 6 ani,, 2 ani ministru al Educației, propulsat la începutul acestui an în structurile de conducere ale Senatului

Varianta Cîmpeanu a proiectului de lege prevedea drept incompatibilitate cumulul funcțiilor de conducere, dar nu și situațiile introduse acum în proiect, de exercitare simultană a unor funcții de conducere academică / funcții de conducere administrativă.

În actuala Lege a educației, incompatibilitățile politice erau menționate, în forma ei inițială, de acum 12 ani, la Art. 215:

Articolul initial din Legea educatiei nationale 1/2011

Dar, în 2012, fostul ministru PSD Ecaterina Andronescu, ea însăși vizată de acele incompatibilități, forța ștergerea acestora din lege – (detalii despre schimbările de atunci).

Revenirea la aceste reguli a fost cerută, între alții:

CItește și:
Miniștrii-profesori prea ocupați să conducă partide, comisii parlamentare și universități: Incompatibilitățile rector-parlamentar și rector-lider de partide politice din Legea educației din 2011 sunt „rase” în proiectul legii Cîmpeanu, rector de peste 10 ani, membru în conducerea PNL, fost lider Pro România și ALDE, de 6 ani parlamentar
Introducerea în legea educației a incompatibilităților lider de partid – rector, președinte de senat universitar, decan sau prodecan este cerută de Alianța Națională a Studenților din România: în 54,2% dintre universități există profesori candidați pentru funcții politice, au răspuns studenții la un sondaj ANOSR
Exit mobile version