Miniștrii-profesori prea ocupați să conducă partide, comisii parlamentare și universități: Incompatibilitățile rector-parlamentar și rector-lider de partide politice din Legea educației din 2011 sunt „rase” în proiectul legii Cîmpeanu, rector de peste 10 ani, membru în conducerea PNL, fost lider Pro România și ALDE, de 6 ani parlamentar

1.069 de vizualizări
Foto: Universitatea Ovidius din Constanța
Niciuna dintre incompatibilitățile rector-parlamentar și rector-membru în conducerea unui partid politic nu se regăsește în proiectul Legii inițiate de Cîmpeanu, profesor universitar aflat astăzi în centrul celui mai recent scandal de plagiat. Rector al Universității de Agronomie din București de peste 10 ani, parlamentar de 6 ani, membru de peste 2 ani în Biroul Executiv al PNL, ministru de 2 ani al Educației, președinte de 9 ani al Consiliului Național al Rectorilor și de 5 ani președinte al Agenției Universitare a Francofoniei, profesorul Sorin Cîmpeanu a eliminat în proiectul său de lege a educației orice interdicție a cumulului de funcții pe care el însuși le deține și pe care Legea educației din 2011 le introdusese.

Amintim că una dintre modificările violente ale Legii educației 1/2011 realizate de Miclea-Funeriu a fost aplicată de fostul ministru PSD Ecaterina Andronescu: în 2012, la doar un an de la aplicarea legii și după ce ea însăși a fost vizată de incompatibilitățile prevăzute de lege, Andronescu a scos din Legea 1/2011 interdicțiile de a fi concomitent rector și parlamentar, rector și membru în conducerea partidelor politice (sursa și detalii).

În proiectul său de lege a învățământului superior lansat sub egida proiectului prezidențial România educată, Sorin Cîmpeanu (fost membru fondator ALDE, fost membru fondator Pro România, actualmente membru în biroul executiv al PNL) a menținut excluderea totală a incompatibilităților realizată de predecesoarea sa social-democrată.

Niciun articol din proiectul Cîmpeanu nu le interzice rectorilor să conducă partide, să candideze și să ocupe fotolii de deputați sau senatori în Parlament, să fie în același timp în scaunul de ministru și să-și continue activitatea didactică. Singura condiție este ca aceștia să se suspende din activitatea de rector câtă vreme sunt miniștri, poziția de rector urmând a fi preluată interimar de alt membru al universității, ministrul rămânând titular al conducerii instituției de învățământ superior.

Cum reușesc profesorii universitari să le predea studenților, să îi coordoneze la doctorat, să își mențină o activitate științifică relevantă, în același timp în care conduc partide, merg la Parlament unde sunt și demnitari și conduc diferite foruri academice vedem la fiecare scandal de plagiat care îi are pe aceștia drept protagoniști.

Singurele incompatibilități din proiectul Legii Cîmpeanu sunt următoarele:

Art. 156 – (5) În sensul prezentei legi, reprezintă incompatibilitate situația în care o persoană deține sau exercită în cumul funcţiile de conducere de rector, de prorector, de decan, de prodecan, de director de departament sau de unitate de cercetare-dezvoltare, proiectare, microproducţie, director de filială/extensie.

Art. 197 – (7) Incompatibilităţile de ordin medical cu funcţia didactică sunt stabilite prin protocol încheiat între Ministerul Educaţiei şi Ministerul Sănătăţii.

Art. 199 – (2) Metodologia va stabili, pentru fiecare funcţie didactică sau de cercetare, cerinţele minime pentru prezentarea la concurs, cu referire la standardele minimale stabilite în conformitate cu art. 144 alin. (1) modul de organizare şi de desfăşurare a concursului, de soluţionare a contestaţiilor, conflictele de interese şi incompatibilitățile, în vederea asigurării calităţii, a respectării eticii universitare şi a legislaţiei în vigoare.

Art. 253 (1) Calitatea de membru în Consiliul ARACIS este incompatibilă cu funcția de rector și cu orice funcție de demnitate publică.

Incompatibilitățile pentru rectori prevăzute de Legea educației Miclea-Funeriu 1/2011, “rase” în propunerea Cîmpeanu:

Articolul 215

(3) Persoanele care ocupă o funcție de conducere sau de demnitate publică nu pot exercita funcția de rector pe perioada îndeplinirii mandatului.

(4) Funcția de rector este incompatibilă cu deținerea de funcții de conducere în cadrul unui partid politic, pe perioada exercitării mandatului.

De remarcat că proiectul Legii Cîmpeanu elimină și interdicția ca, după împlinirea vârstei de pensionare, o persoană să mai ocupe funcții de conducere în universități.

FOTO Legea educației 1/2011 în prima variantă adoptată:

Foto: Legea educației 1/2011 înainte de a fi modificată de Guvernul Ponta în 2012

Potrivit CV-ului publicat pe site-ul ministerului Educației, Sorin Cîmpeanu este din 2006, deci de 16 ani, profesor universitar la Facultatea de Îmbunătățiri Funciare și Ingineria Mediului de la Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București. Anterior, a fost preparator universitar din 1992 până în 1995, apoi asistent universitar, șef de lucrări și conferențiar universitar la aceeași facultate.

În paralel cu activitatea didactică, Sorin Cîmpeanu a fost rector din 2012 și până astăzi (funcție din care se suspendă când este ministru), ministru al Educației aflat la primul mandat în Guvernul Ponta în perioada 2014-2015, viceprim-ministru interimar și ministru al Afacerilor Interne interimar în noiembrie 2015, atunci când i-a luat locul lui Ponta ca premier interimar după ce acesta și-a dat demisia în timpul protestelor ce au urmat tragediei de la clubul Colectiv (sursa și detalii), președinte al Consiliului Național al Rectorilor din 2013 (funcție din care se suspendă, nu demisionează, atunci când este ministru), parlamentar din 2016 și până în prezent, președinte al Agenției Universitare a Francofoniei din 2017 până în prezent, ministru al Educației pentru al doilea mandat începând din 2020, în Guvernele Cîțu și Ciucă.

Damian Florea (stg.), secretar general al ALDE, Calin Popescu-Tariceanu (2 stg.), copresedinte ALDE, Sorin Cimpeanu (ctr.) si Daniel Constantin (dr.), copresedinte ALDE / Foto: Sorin Lupsa – AGERPRES FOTO

Profesorul universitar Sorin Cîmpeanu a ocupat primul mandat de ministru al Educației fără a face parte dintr-un partid politic, cu sprijinul fostului lider PC Daniel Constantin, pentru ca ulterior rectorul și profesorul Cîmpeanu să devină și copreședinte ALDE, partid din partea căruia a câștigat primul mandat de deputat în 2016. Profesorul, rectorul și parlamentarul Sorin Cîmpeanu a demisionat în mai 2017 din ALDE, pentru a co-fonda partidul Pro România pe care l-a condus alături de fostul său premier Victor Ponta.

Victor Ponta, Ion Mocioalca, Daniel Constantin, Mihai Tudose, Sorin Mihai Cimpeanu, conferință PRO România / Foto: Paula Neamtu / AGERPRES FOTO

În 2020, după ce a votat pentru învestirea Guvernului condus de Ludovic Orban, deși la momentul votului Cîmpeanu era deputat Pro România, profesorul și rectorul Sorin Cîmpeanu părăsește partidul co-fondat alături de Ponta și este primit în Partidul Național Liberal direct ca membru în conducerea centrală, în Biroul Executiv PNL, potrivit G4Media.ro.

Nicolae Ciucă, Rareș Bogdan, Sorin Cîmpeanu și Florin Cîțu / Foto: INQUAM Photos - George Calin
Nicolae Ciucă, Rareș Bogdan, Sorin Cîmpeanu și Florin Cîțu / Foto: INQUAM Photos – George Călin

În septembrie 2022, la aproape 2 ani de la preluarea celui de-al doilea mandat de ministru al Educației, Sorin Cîmpeanu este protagonistul celui mai recent scandal de plagiat, care are în centru caietul de curs care poartă semnătura sa și după care le predă studenților.

Ancheta semnată de jurnalista Emilia Șercan în pressone.ro privind plagiatul ministrului Sorin Cîmpeanu

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, și-a însușit prin plagiat – într-un curs de specialitate – 13 capitole publicate anterior în mod repetat sub semnătura altor doi profesori de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din București (USAMV-B), dezvăluie jurnalista Emilia Șercan într-o anchetă publicată de pressone.ro. Jurnalista arată că cei doi profesori semnaseră cele 13 capitole plagiate de Cîmpeanu în 2006 în alte patru ediții anterioare ale cursului, datate 1987, 1990 și 1993 și 2000. Cîmpeanu și-a însușit paternitatea creației celor 13 capitole, trecându-se drept autor al respectivelor secțiuni din cursul universitar, potrivit acesteia (sursa și detalii)

  • În apărarea sa, profesorul, rectorul și parlamentarul Sorin Cîmpeanu, membru în conducerea PNL, susține că „Modul de lucru în colective pe discipline pentru lucrări practice care se adresează unor grupuri bine definite de câteva zeci de studenți în general, pentru anumite discipline, deci nu sunt (…), nu sunt nicidecum manuale, cursuri universitare, monografii, articole științifice, niște opere științifice, sunt un simplu suport, foarte necesar, foarte util în lucrul cu studenții, pe care îl asumă cadrul didactic ce lucrează în acel moment cu studenții. În colective de mai multe cadre didactice care predau aceeași disciplină, aceste lucruri se partajează la nivelul colectivului.”

Vezi cum arată caietul de curs făcut public de o profesoară de la Universitatea din București, care precizează că l-a realizat împreună cu 5 colaboratori menționați transparent în materialul dat studenților.

Caietul de curs publicat de profesoara Dana Jalobeanu de la Universitatea din București / Foto: Facebook.com/Dana Jalobeanu
Caietul de curs publicat de profesoara Dana Jalobeanu de la Universitatea din București / Foto: Facebook.com/Dana Jalobeanu

Amintim că Sorin Cîmpeanu propune reducerea masivă a standardelor și în ceea ce privește conflictele de interese: proiectul său de lege a educației propune legalizarea în comisiile de examen a rudelor de gradele III și IV ale candidaților, după cum Edupedu.ro a arătat pe larg în articolul Proiectul Legii Cîmpeanu deschide ușa mătușilor, unchilor și verilor care vor să-și promoveze rudele pe posturi în universități.

Citește și:
Clotilde Armand, primarul Sectorului 1: Solicit public autorităților franceze retragerea ordinului „Palmes académiques” acordat lui Sorin Cîmpeanu, pentru că nu este permis ca acest ordin să fie acordat pentru impostură și plagiat. Am anunțat și Agenţia Universitară a Francofoniei despre acest plagiat grosolan
Pressone: Cum legiferează Sorin Cîmpeanu în interes propriu: a plagiat în 2006, ca universitar, iar în 2022, ca ministru, încearcă să-și auto-amnistieze plagiatul
BREAKING Reacția Universității din București la acuzațiile de plagiat aduse ministrului Sorin Cîmpeanu: Considerăm necesară o analiză realizată de îndată de instituțiile responsabile ale statului / Condamnăm orice acțiune care încalcă etica și integritatea academică
EXCLUSIV Mircea Dumitru, reacție la plagiatul de care este acuzat Sorin Cîmpeanu: Dacă nu ești autorul unei lucrări, nu ai dreptul să îți arogi autoratul / Plagiatul nu se iartă pentru că lucrarea n-ar fi fost publicată
Amendă pentru Marian Rădună, unul dintre cei care au protestat în fața ministerului Educației azi, cerând demisia lui Cîmpeanu pe fondul acuzațiilor de plagiat
Consiliul Național de Etică poate analiza acuzațiile de plagiat aduse lui Sorin Cîmpeanu în cazul unor sesizări sau autosesizări – președintele forului, Dacian Dragoș, despre procedurile aplicabile în privința actualului ministru al Educației
USR şi Forţa Dreptei anunţă moţiune simplă împotriva ministrului Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, în urma acuzaţiilor de plagiat: „România educată să fure. Sorin Cîmpeanu face şcoala de ruşine”
Lidia Bodea, directorul Editurii Humanitas, despre justificarea plagiatului invocată de Cîmpeanu prin lipsa ISBN-ului pe materialul incriminat: Este furt, este plagiat. Ar însemna că lucrările de licență care se vând la drumul mare al netului nu mai pot fi în niciun fel respinse ca plagiate de către profesori, pentru că nu au ISBN / Mâine ne vedem la 8:00 la protest la Minister
Gabriel Liiceanu: Este stupefiant că președintele României socotește că e normal să aibă doi plagiatori în Guvern
Sorin Cîmpeanu, despre acuzațiile de plagiat: Cei care le lansează sunt un fel de habarnişti în domeniul educaţiei / Ministrul îi numește „analfabeți puri” pe cei care critică propunerile din proiectele de legi
Dezbatere online despre plagiat, vineri, organizată de profesoara de filosofie Dana Jalobeanu și de jurnalistul Petru Clej, în contextul noilor acuzații de plagiat la adresa ministrului Educației: “Ce le spunem studenților despre plagiat?”
Decanul Facultății de Științe Politice a Universității din București, Cristian Preda, intră în grevă japoneză: „E inacceptabil să avem un ministru care a plagiat și care-i apără pe plagiatori”
Mai multe persoane au protestat în fața Ministerului Educației. I-au cerut demisia lui Sorin Cîmpeanu, acuzat de plagiat
Justificarea ministrului Cîmpeanu în cazul materialului pentru care este acuzat de plagiat: “Aceste lucruri se partajează la nivelul colectivului”
“Obiectivele” presupus politice ale acuzațiilor de plagiat – noua eschivă a ministrului Educației Sorin Cîmpeanu, devenit la rândul său subiectul unei anchete de presă. În cazul Ciucă, el trecuse de la argumentul irelevanței la cel al “coincidențelor” politice. Cum s-au schimbat pozițiile PNL și ale președintelui Iohannis pe tema plagiatelor
Demisia ministrului Educației, solicitată de Asociația Voci pentru Democrație și Justiție: Sorin Cîmpeanu nu mai poate ocupa funcția de ministru al educației
Scriitorul și profesorul Radu Vancu: Un student care copiază e dat afară din examen. Un ministru care copiază trebuie scos din politică
Purtătorul de cuvânt al PNL, despre acuzaţiile de plagiat la adresa lui Sorin Cîmpeanu: L-am ascultat foarte bine, din capul locului am înţeles că nu e voba de niciun plagiat
Rectorul Universității de Vest din Timișoara, deputatul PNL Marilen Pirtea, acuzat la rândul său de plagiat, îi ia apărarea ministrului Sorin Cîmpeanu, în afacerea plagiatului: Nu s-ar include într-o zonă de plagiat / Pirtea este consilier onorific al premierului Ciucă, acuzat de plagiat în teza de doctorat
Secretar de stat PSD, despre acuzațiile de plagiat la adresa lui Sorin Cîmpeanu: ”Atâta timp cât ţii în funcţie un om care este pătat, îţi faci rău propriului partid / Riscăm să transformăm marele proiect trâmbiţat atâţia ani de zile din România educată în România eșuată”
SNSPA, prima universitate care reacționează la acuzația de plagiat adusă lui Sorin Cîmpeanu: Implicațiile sunt devastatoare, mai ales atunci când vorbim de credibilitatea și de performanța spațiului academic românesc
Cîmpeanu trebuie să plece, solicită reprezentanții partidului REPER: „Într-o Românie educată pe bune, acest plagiator ar fi fost istorie”
Prima reacție a lui Cîmpeanu, după acuzațiile de plagiat: Principalul obiectiv e blocarea legilor educației
USR: Sorin Cîmpeanu trebuie să-și dea urgent demisia. Astăzi. Este demonstrat că a plagiat și că a construit noua lege a educației în interes propriu, pentru a-și prescrie faptele

1 comment
  1. Pai ce, cum să-i lași pe sărmanii rectori fără bani de buzunar?
    Dimpotriva, noua lege ar trebui sa precizeze clar: nu poți fi rector sau chiar prorector fără sa fii parlamentar sau în conducerea, cel putin locală, a vreunui partid. În plus, ar trebui sa adauge și condiția de plagiat: orice rector trebuie sa fi trecut prin cel putin un scandal de acest tip, iar problema plagiatului sa fi fost rezolvată pe cale amiabila, prin intermediul comisiilor Universității pe care o conduce sau o va conduce.
    Ar fi chiar anormal ca rectorii, actuali sau viitori, sa nu aibă legături politice pe fata și sa respire etica. De fapt, ca un efect lateral, ar trebui ca publicațiile rectorilor sau ale prorectorilor sa fie realizate doar în reviste care nu afișează sigla COPE (https://publicationethics.org).
    Alte condiții? Niciun rector/prorector nu va fi numit dacă nu va garanta includerea sa în echipe ale unor proiecte, proiecte în care nu va face nimic, în afara de a bifa un anumit număr de ore, de preferat numărul maxim.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

LISTĂ 20 de proiecte admise pentru finanțare în apelul privind infrastructura universitară / Construirea unui cămin studențesc nou în Regie, proiectul cu cel mai mare punctaj

Lista cu cele 20 de proiecte admise pentru finanțare din apelul „Construcția infrastructurii universitare pentru campusurile studențești ale viitorului” a fost publicată de Ministerul Educației. Printre proiectele admise se numără…
Vezi articolul

Alianța organizațiilor studențești cere creșterea fondului de burse, bani pentru dotări în universități, subvenții mai mari pentru cămine și sprijin pentru centrele de orientare în carieră

Creșterea fondului de burse și a subvenției pentru cămine, o subvenție pentru centrele de orientare în carieră și bani pentru îmbunătățirea dotărilor din Universități sunt printre principalele cereri ale Alianței…
Vezi articolul

Vasile Brînzănescu, matematician din conducerea instituției-cheie în verificarea plagiatelor, nou mesaj către ministrul Educației: “Dacă desființați CNATDCU, veți introduce în universitățile românești cea mai neagră perioadă din toate timpurile”

Problema verificării plagiatelor, blocată printr-o decizie a Curții Constituționale, ar putea fi rezolvată printr-un sistem care să permită membrilor CNATDCU, forul responsabil cu atestarea titlurilor universitare, să verifice de plagiat…
Vezi articolul