Înscrierea la grădiniță – Care erau regulile de înscriere anii trecuți și care este programul zilnic la grădiniță

Abandonul școlar - Șanse egale la educație

Abandonul școlar - Șanse egale la educație

Înscrierea la grădiniță este unul dintre subiectele pe mărginea cărora Edupedu.ro a primit numeroase întrebări, de la începutul anului și până acum. Ministerul Educației nu a publicat, încă, regulile pentru anul acesta, iar în ultimii ani înscrierile la grădiniță s-au făcut în luna mai. Care sunt criteriile de înscriere, în grădinițele unde numărul de locuri e mai mic decât numărul de copii pentru care părinții cer înscrierea, precum și procedurile și calendarele de anii trecuți, în articol.

Ministerul Educației a precizat anul trecut că şi copiii cu vârsta cuprinsă între 2 şi 3 ani pot fi înscriși la grădiniță, în grupa mică, dar “în limita locurilor disponibile”.

Grădinițele care au mai multe cereri de înscriere decât locuri libere vor înscrie copiii după ce vor aplica, succesiv, criterii de departajare generale și criterii de departajare specifice.

Criteriile generale de departajare au fost anul trecut următoarele:

Repartizarea copiilor s-a făcut, anii trecuți, în ordinea descrescătoare a numărului de criterii generale de departajare cumulate de către fiecare copil.

Crieriile specifice de departajare se aplică numai după criteriile generale. Ele sunt realizate de fiecare grădiniță, cu aprobarea Consiliului de administraţie al acesteia şi avizul Inspectoratului Şcolar Judeţean. Ministerul educației preciza anul trecut că aceste criterii “nu pot include liste de preînscrieri”.

Înainte de înscrierea copiilor nou-veniți, la grupa mică, anii trecuți a fost realizată reînscrierea copiilor care urmează deja grădinița și trec la grupa următoare, în aceeași unitate de învățământ preșcolar.

Vezi aici comunicatele emise de Ministerul Educației, cu privire la înscrierea la grădiniță, în ultimii doi ani.

Ce înseamnă că o grădiniță este acreditată sau autorizată provizoriu

Acreditarea înseamnă că:

Pentru ca grădinița să fie acreditată, ea este evaluată extern de către Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Preuniversitar (ARACIP), instituție aflată în subordinea Ministerului Educației.

Autorizația de funcționare provizorie este primul pas de intrare în legalitate a unei grădinițe; această autorizație se acordă înainte ca grădinița să înceapă să funcționeze propriu-zis, potrivit ARACIP.

Acreditarea grădiniței se acordă de ARACIP după 3 sau 4 ani de funcționare: după prima promoție de absolvenți, dar nu mai târziu de 2 ani de la absolvirea acestei primei promoții, mai spune instituția responsabilă de calitatea învățământului preuniversitar.

Grădinițele autorizate/acreditate devin parte a sistemului național de învățământ și sunt inspectate periodic de ARACIP, aceasta reprezentând modalitatea prin care statul se asigură că grădinița respectă legea și după obținerea acreditării. La fiecare cinci ani, orice grădiniță este evaluată periodic și primește un atestat de calitate de la ARACIP.

Criteriile folosite cel mai des de către părinți, când caută grădiniță:

Sursa informațiilor 

Unde verific dacă grădinița pe care am ales-o este autorizată sau acreditată?

Care este programul zilnic la grădiniță

La finalul grădiniței, deci după grupa mare, copiii trebuie să știe să scrie cu litere de tipar, să facă adunări și scăderi în limitele 1-10, să recunoască primul sunet dintr-un cuvânt. Este obligatoriu ca cei mici să facă mișcare cel puțin o dată pe zi, iar educatoarele sunt de asemenea obligate să-i scoată afară “cel puțin o dată pe zi, indiferent de anotimp”. Prevederile fac parte din curriculumul național pentru grădiniță.

Curriculumul pentru învățământ preșcolar, adică programa școlară pentru grădiniță, este documentul realizat de Ministerul Educației, care conține toate informațiile de bază, activitățile și jocurile pe care le fac copiii cu vârste între 3 și 6 ani la grădiniță.

Programul zilnic la grădiniță:

 

O activitate cu copiii durează între 15 și 45 de minute: 15 minute la grupa mica, 30-45 minute maximum la grupa mare. Programa prevede că educatoarea este cea care adaptează durata activităților, în funcție de nivelul grupei, de particularitățile copiilor din grupă și de obiectivele propuse.

Grădinițele cu program normal primesc copiii timp de 5 ore, iar grădinițele cu program prelungit 10 ore.

Educatoarea lucrează la clasă cu următoarele instrumente: Caietul de evidență a activităților cu copiii și a prezenței la grupăCalendarul naturiiCatalogul grupeiJurnalul grupei și portofoliile copiilor (la portofolii sunt trecute toate desenele, lucrările și proiectele realizate de copii).

Descarcă de aici programa școlară integrală de grădiniță, cu obiectivele și jocurile pe fiecare grupă în parte

Sursa curriculumului de grădiniță este Institutul de Științe ale Educației – organism în subordinea Ministerului Educației, care publică aici toate programele școlare în vigoare.

Citește și:

 

Exit mobile version