DOCUMENT Ce învață copiii la grădinițele de stat: curriculum de grupa mare

56.235 de vizualizări
Școala după școală - înscrierea în clasa pregătitoare a copiilor care fac 6 ani
Foto: Pexels.com
La finalul grădiniței, copiii trebuie să știe să scrie cu litere de tipar, să facă adunări și scăderi în limitele 1-10, să recunoască primul sunet dintr-un cuvânt. Este obligatoriu ca cei mici să facă mișcare cel puțin o dată pe zi, iar educatoarele sunt de asemenea obligate să-i scoată afară “cel puțin o dată pe zi, indiferent de anotimp”. Prevederile fac parte din curriculumul național pentru grădiniță. Vezi în articol cum arată programa oficială a Ministerului Educației pentru grădiniță, care cuprinde activitățile de bază obligatorii pentru toate grădinițele.

Curriculumul pentru învățământ preșcolar, adică programa școlară pentru grădiniță, este documentul realizat de Ministerul Educației, care conține toate informațiile de bază, activitățile și jocurile pe care le fac copiii cu vârste între 3 și 6 ani la grădiniță.

Matematica de grădiniță: adunare și scădere cu 1-2 unități în limitele 1-10, corpuri cerești și forme geometrice.

Ce trebuie să știe copilul, la Matematică, la sfârșitul grădiniței:

Limbă și comunicare – Ce trebuie să știe copilul, la sfârșitul grădiniței:

Estetic și creativ, ce învață copiii:

Cunoștințele transmise de educatoare copiilor de grădiniță sunt cuprinse în următoarele domenii mari: Limbă și comunicare, Științe (învață operațiile matematice de bază, cifrele, unități de măsură, fenomene din natură și mediul înconjurător), Om și societate (copiii învață regulile de comportament), Lucru manual (numit în programa de grădiniță “Domeniul estetic și creativ”), Sport.

Copiii de grădiniță învață prin joc, de cele mai multe ori prin activități care cuprind informații din mai multe discipline.

În programul zilnic al copiilor de grădiniță este obligatoriu să existe cel puțin o activitate de mișcare – fie că este vorba despre dans, activitate de educație fizică, moment de înviorare, întreceri sau trasee sportive, ori plimbări în aer liber, prevede programa oficială a Ministerului Educației pentru grădiniță.

Educatoarea este de asemenea obligată să scoată copiii afară, “cel puțin o dată pe zi, indiferent de anotimp”, pentru “menținerea stării de sănătate și de călire a organismului”. Aceste obligații sunt prevăzute la pagina 21 din curriculumul atașat mai jos.

O activitate cu copiii dureaza între 15 și 45 de minute: 15 minute la grupa mica, 30-45 minute maximum la grupa mare. Programa prevede că educatoarea este cea care adaptează durata activităților, în funcție de nivelul grupei, de particularitățile copiilor din grupă și de obiectivele propuse.

Grădinițele cu program normal primesc copiii timp de 5 ore, iar grădinițele cu program prelungit 10 ore.

Care este programul zilnic la grădiniță:

Educatoarea lucrează la clasă cu următoarele instrumente: Caietul de evidență a activităților cu copiii și a prezenței la grupă, Calendarul naturii, Catalogul grupei, Jurnalul grupei și portofoliile copiilor (la portofolii sunt trecute toate desenele, lucrările și proiectele realizate de copii).

Descarcă de aici programa școlară integrală de grădiniță, cu obiectivele și jocurile pe fiecare grupă în parte

Sursa curriculumului de grădiniță este Institutul de Științe ale Educației – organism în subordinea Ministerului Educației, care publică aici toate programele școlare în vigoare.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Oana Moraru, mesaj pentru educatoare: În grădinițe, fie că îmbrățișați filozofia ‘în pădure’, ‘Reggio Emilia’, fie sistemele finlandeze, Waldorf sau Montessori, nu există abdicare de la metodica predării activităților în învățământul preșcolar

Pedagog și fondator de școală privată, Oana Moraru le transmite educatoarelor următorul mesaj: “În grădinițe, fie că îmbrățișați filozofia ‘în pădure’, ‘Reggio Emilia’, fie sistemele finlandeze, Waldorf sau Montessori, nu…
Vezi articolul

Grădinițele nu primesc aviz DSP pentru vacanță dacă adună copii din mai multe grupe, dar centrele primăriei și after school-urile funcționează cu grupe amestecate. DSP București: La grădinițe, în vacanță nu este permisă schimbarea componenței grupelor

Grădinițele de stat din București nu au voie să îi primească pe copii, în vacanță, decât în componența grupelor stabilită din timpul anului școlar. Regula a fost confirmată pentru Edupedu.ro…
Vezi articolul

Educatorul – puericultor de la creșă este obligat să informeze în scris părinții, ori de câte ori e nevoie, despre progrese, dificultăți și starea emoțională a copilului, plus să colaboreze cu psihologi pentru dezvoltarea emoțională, potrivit metodologiei aprobate de Guvern

Executivul a aprobat Metodologia de organizare și funcționare a creșelor și a altor unități de educație timpurie antepreșcolară, inițiată de Ministerul Educației, potrivit unui comunicat de presă. Documentul vine după…
Vezi articolul

Dezbatere aprinsă Ecaterina Andronescu-Oana Moraru. Ministrul vrea ca profesorii să treacă din nou în universități, pentru reîmprospătarea cunoștințelor / Moraru: Inspectorii școlari, metodiștii fac parte din nomenclatura de partid. Sper că în mandatul al IV-lea salvați niște aparențe

Copiii trebuie să poată fi din nou lăsați repetenți începând din clasa I, iar profesorii trebuie să treacă în procesul de formare “din nou în universități” pentru “reîmprospătarea cunoștințelor”, a…
Vezi articolul