Inspector școlar: Rădăcina relelor este învățământul primar, după mine. Acolo ar trebui făcute niște analize și contractul învățătorilor să se facă pe cinci ani

vârsta de pensionare, cancelarie profesori

Foto: INQUAM Photos - Octav Ganea

Cristian Miu, inspector școlar pentru Resurse Umane din cadrul IȘJ Olt, este de părere că „rădăcina relelor este învățământul primar, după mine. Acolo ar trebui făcute niște analize și contractul să se facă pe cinci ani”, după cum scrie Adevărul.ro.

Inspectorul școlar a explicat că elevii de clasa a VIII-a merg la Evaluarea Națională, iau note sub 5 și „toți se reped pe profesorul de la clasă, dar pe el nu-l întreabă nimeni dacă la testarea inițială erau jumătate de 3.”

„Rădăcina relelor este învățământul primar, după mine. Acolo ar trebui făcute niște analize și contractul să se facă pe cinci ani. A dat concurs – foarte bine, a luat notă mare – foarte bine, îi dau clasa pregătitoare – foarte bine, peste cinci ani îi dau testare și în funcție de rezultate îl mai păstrez. Pentru că el pregătește 20 de copii și aceștia ajung pe mâna unui profesor. Profesorul se duce cu ei în Evaluare și ne trezim la un moment dat că la clasa a VIII-a copiii aceia nu răspund unor cerințe și iau sub 5. Întrebarea este: cine-i de vină? Toți se reped pe profesorul de la clasă, dar pe el nu-l întreabă nimeni dacă la testarea inițială erau jumătate de 3. El, săracul, n-a avut cui să spună informația asta. I-a luat așa cum a putut, a luptat și el cât a putut și astea au fost rezultate”, a precizat acesta. Soluția, propune inspectorul, ar putea fi testarea elevilor la trecerea în ciclul gimnazial, însă evaluările să fie realizate extern.

Informații de context

Elevii care au terminat clasa a VIII-a în iunie 2023 și care au susținut Evaluarea Națională au intrat în clasa pregătitoare în anul școlar 2014-2015, după cum am scris în analiza publicată de Edupedu.ro pe 20 iunie. Din acea generație, 39% dintre elevi nu au mai ajuns la acest examen sau nu au reușit să treacă de pragul mediei 5.

Aproape 4.500 de elevi de clasa a VIII-a au abandonat școala în ultimul an școlar, potrivit Raportului privind modul de organizare şi desfăşurare a examenelor naţionale în sesiunea iunie-iulie 2023.

Înainte de contestații, procentul mediilor peste 5 la Evaluarea Națională 2023 este 76,2, în scădere cu șase puncte față de anul trecut, dar similar cu 2020. 23,8% dintre elevi au obținut medii sub 5, față de 17,73% în anul 2022. Procentul din sesiunea 2023 este comparabil cu cel din anul 2021 (23,2%) și egal cu cel din anul 2020 (23,8%).

În mediul rural, 39,56% dintre elevii prezenți la Evaluarea Națională au luat medii sub 5, conform datelor Ministerului Educației. După care, următorii 31% au medii între 5 și 7. În concluzie, 70% dintre elevii din mediul rural care au participat la această Evaluare Națională nu reușesc să ia mai mult de 7.

Înainte de contestații, la proba de matematică de la Evaluarea Națională 2023, peste 24% dintre elevii de clasa a VIII-a care au participat la examen nu au obținut nota 5, potrivit rezultatelor Ministerului Educației.

Citește și:
ANALIZĂ Procentul mediilor peste 5 la Evaluarea Națională 2023 este 76,2 – în scădere cu șase puncte față de anul trecut, dar similar cu 2020 / În mediul rural, 2 din 5 elevi sunt sub media 5, iar 70% nu iau nici măcar media 7
După 9 ani de școală, un elev din 4 nu reușește să ia nota 5 la matematică, la Evaluarea Națională 2023 / Fostul ministru al Educației, Daniel Funeriu: Ca să iei nota 4, cel mai greu exercițiu era să poți calcula două treimi din 12
RAPORT Aproape 4.500 de elevi de clasa a VIII-a au abandonat școala în 2023, echivalentul a 178 de clase cu câte 25 de copii / În ultimul an de gimnaziu au rămas corigenți peste 7.800 de elevi
Exit mobile version