Inspectorul școlar general din Argeș, către profesorii de matematică: Cred că au uitat cumva că meseria se face la clasă și nu la meditație, chiar dacă la meditație e plătită mai bine / Peste jumătate din elevi n-au luat 5 la simularea Evaluării Naționale

Foto: © Digitalpress | Dreamstime.com

Dumitru Tudosoiu, inspectorul general al Inspectoratului Școlar Județean Argeș, a declarat, după ce 52% din elevii de clasa a VIII-a nu au luat 5 la simularea probei la Matematică (EN), faptul că profesorii „au uitat cumva că meseria se face la clasă și nu la meditație, chiar dacă la meditație e plătită mai bine”. „Am să zgudui un pic această chestiune, că așa trebuie făcut, și sunt în plină desfășurare a unor modificări în graficul de inspecție cu toți colegii mei”, a precizat acesta. Declarațiile au fost făcute la Argeș TV.

„Eu cred că și ei, colegii mei, mulți dintre ei, au o problemă. Cred că au uitat cumva că meseria se face la clasă și nu la meditație, chiar dacă la meditație e plătită mai bine. Eu îi invit pe toți să înțeleagă că 52% din populația județului n-a obținut 5 la matematică, cu 4 ore pe săptămână. Atunci ce rost mai are să avem 4 ore pe săptămână? Hai să tăiem 2 ore pe săptămână. Să rămânem ca și la alte discipline. De ce să facem matematică 4 ore? ”, a menționat șeful inspectoratului școlar Argeș.

Moderator: Se pot lua ceva măsuri?

Dumitru Tudosoiu: Se pot lua. Bineînțeles că eu am am glumit un pic cu asta din 4 ore. Nici n-aș fi de acord, dar prea se duc la școală, nu știu, în căutare de noi clienți la meditație, că nu-și fac treaba. N-ai cum. Dacă tu te asiguri, ca profesor, că ai o lecție și că copiii din fața ta sunt atenți și îți pasă de ei, e clar că nu toți vor fi super atenți și vor înțelege super bine, că nu toți suntem setați cu creierul să înțelegem matematica așa cum e, dar majoritatea dintre ei ar trebui să fie în procentul acela de peste 5, nu majoritatea sub 5.

Am să zgudui un pic această chestiune, că așa trebuie făcut, și sunt în plină desfășurare a unor modificări în graficul de inspecție cu toți colegii mei. Luni am avut ședință cu ei și le-am povestit această chestiune și le-am spus: dacă nu facem ceva, o să ne acuze toată lumea și acum, și mai târziu, că noi suntem instituția care aveam pârghia și n-am făcut. O să fie asistență la ore la toată lumea, o să fie verificare de notare, dacă e ritmică sau nu. O să fie verificare de modul în care profesorul a predat, verificări ad-hoc despre nivelul la care a ajuns copilul.

Verificăm și caietele elevilor dacă scriu ceva pe la orele de matematică, că știu că matematica se facem cu pixul pe hârtie și cu creionul, și cu ochii la tablă. Matematica nu e poezie, nu citești din carte și, după ce ai citit de 2 ori, ai reținut și a doua zi poți să redai la școală.

Moderator: Deci, asta în următoarele săptămâni.

Dumitru Tudosoiu: În toată perioada până la examenele naționale, iar în plus, toate unitățile de învățământ, din județul Argeș, unde au înregistrat rezultate de sub 5, au obligația – și de săptămâna viitoare intră în pâine, ca să spun așa – de planuri remediale, ore neplătite, că n-am cum să-i plătesc, că ce să le plătesc? Să le plătesc nemunca lor de 4 ani? Nu am cum să fac asta. Ore în plus cu copiii, mai ales la discipline de examen, sunt mai puțini la limba și literatura română. De asta n-am dat procentul, adică 22% nu au luat cinci, dar și acolo unde acești 22% se regăsesc vom avea ore remediale pentru clasa a VIII-a a și la română, și la matematică. La fel și la bacalaureat.

Despre rezultatele de la simularea Evaluării Naționale 2024 – nivel național

Rezultatele de la simularea Evaluării Naționale arată la matematică o situație îngrijorătoare: puțin peste jumătate nu au luat nota 5 la proba de matematică, potrivit rezultatelor publicate de Ministerul Educației, care indică un record negativ la simulare: cel mai mic procent de note peste 5 din ultimii 4 ani.

Aproape 3 din 4 elevi de clasa a VIII-a care au participat la simularea Evaluării Naționale 2024 nu au obținut nici un punctaj la ultimul item, la subiectul III, de geometrieMinisterul Educației a publicat date pentru fiecare item, pentru prima oară, pentru că lucrările au fost corectate digital pe o platformă care permite mai multe tipuri de analize. La subiectul III, mai puțin de 1% au luat punctaj maxim.

La proba de limba română de la simularea EN VIII 2024, mai mult de un sfert din elevi nu au luat nota 5, arată datele ME. Aproape 74% au luat 5 sau mai mult. Trei sferturi dintre elevii de clasa a VIII-a care au scris la simularea Evaluării Naționale rezumatul cerut nu au luat niciun punct pentru corectitudinea punctuației în textul scris de ei, iar două treimi au fost depunctați la ortografie și gramatică.

Diana Cătălina Popa, profesor de limba şi literatura română la Colegiul Național „Vasile Alecsandri” din Galați, remarcă faptul că, în ceea ce privește problemele ce țin de gramatică, care au ieșit la iveală la o analiză a rezultatelor publicate de la simularea Evaluării Naționale, “este greu să reușim dintr-o dată să scriem corect, coerent, nuanțat, în măsura în care noi nu am reușit să facem asta ani întregi”.

Inspectorul general al Inspectoratului Școlar Județean Botoșani, Bogdan Suruciuc, a declarat, după rezultatele de la simularea Evaluării Naționale 2024, că „vom merge în școli cu profesorii metodiști ca să vedem ce putem face pentru elevi, pentru a crește rezultatele”, potrivit botosaninews.ro.

Inspectoratul Școlar Județean Neamț a anunțat că au fost luate măsuri de remediere a rezultatelor de la simularea pentru Evaluarea Națională 2024, potrivit unui comunicat de presă. Una dintre măsuri vizează formarea comisiilor alcătuite din inspectori şcolari, informaticieni, profesori metodiști pentru disciplinele matematică, limba si literatura română, care vor aplica în teritoriu Planul de măsuri stabilit, conform sursei citate.

Profesoara Aida Ionescu, inspector general adjunct la Inspectoratul Școlar Județean Dolj, a declarat, într-un interviu acordat TVR Craiova, că „cei care au luat note sub 5 pot depăși această barieră având încredere în ei, muncind și obținând rezultate remarcabile.”

Foto: © Digitalpress | Dreamstime.com /

Exit mobile version