Klaus Iohannis: Sistemele europene de educaţie sunt un pic conservatoare. Trebuie să fim mai interconectaţi cu piaţa muncii

1.105 vizualizări
Foto: Presidency.ro
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, la Summitul privind problematica socială care are loc la Porto, în Portugalia, că sistemele de educaţie din statele Uniunii Europene trebuie să fie mai interconectate cu piaţa muncii şi a subliniat necesitatea flexilibităţii astfel încât europenii să poată studia unde doresc şi să aibă şansa să-şi găsească o slujbă bună, transmite Agerpres.

Este un fapt cunoscut că o bună educaţie îţi oferă mai multe şanse în viaţă. Este evident valabil pentru indivizi, dar trebuie să fim foarte conştienţi că e din ce în ce mai valabil pentru societăţile noastre. (…) Sistemul nostru de educaţie, şi nu este valabil numai pentru România, ci în general, pentru toate sistemele europene de educaţie – sunt un pic conservatoare. (…) Trebuie să fim mai interconectaţi cu piaţa muncii“, a spus Iohannis.

Vreau ca România să aibă educaţie de calitate, să aibă flexibilitate, să ofere oamenilor o şansă bună şi o bună conexiune cu piaţa muncii, dar să fim realişti, avem o singură piaţă, aşa că piaţa muncii nu ar trebui definită ca o piaţă de muncă naţională, ci ar trebui corelată cu o piaţă unică. Pentru a da copiilor, studenţilor, adulţilor europeni o şansă bună în viaţă, trebuie să fim flexibili nu numai cu sistemul de educaţie naţională, ci trebuie să creştem flexibilitatea între statele noastre, trebuie să dăm şansa oamenilor să studieze unde îşi doresc să studieze, dar pe de altă parte trebuie să le oferim şansa să-şi găsească o slujbă bună şi asta are nevoie de o anumită corelare la nivel european. (…) Dacă dorim să creştem educaţia în Europa, şi este singura noastră şansă să rămânem competitivi, trebuie să facem mult mai mult cu sistemele noastre de educaţie, să lucrăm la detalii, să lucrăm la fundamente“, a afirmat şeful statului.

Președintele a amintit şi de proiectul “România Educată”, arătând că se lucrează la acesta cu toţi partenerii din şcoli, universităţi, sindicate, angajatori, asociaţii ale părinţilor şi elevilor.

Klaus Iohannis participă, vineri şi sâmbătă, în Portugalia, la Porto, la Summitul privind problematica socială, la reuniunea informală a Consiliului European, precum şi la Summitul UE – India, în format de videoconferinţă, cu premierul Narendra Modi.

Foto: presidency.ro


4 comments
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Ministrul Educației din Italia: Acolo unde se țin cursuri cu toți elevii vaccinați, va fi posibil să vă scoateți măștile în clasă și să vă arătați zâmbetul / Autoritățile de la Roma discută eliminarea măștii în toate școlile cu 100% vaccinați

Autoritățile italiene au anunțat joi că se discută posibilitatea ca în școlile în care există un grad de vaccinare de 100%, purtarea măștii nu va mai fi obligatorie, anunță Corriere della…
Vezi articolul

Focar de coronavirus într-o școală din București. Mai multe persoane infectate cu SARS-CoV-2, contacți ai unui pacient care are noua tulpină de coronavirus din Marea Britanie, anunță Ministerul Sănătății. Voiculescu: Orice măsuri de relaxare, inclusiv redeschiderea școlilor, pot fi puse în pericol de câteva focare precum cel din școala bucureșteană

Unul dintre pacienții depistați vineri cu noua tulpină SARS-CoV-2, varianta B.1.1.7 cu originea în Marea Britanie este angajatul unei școli din București, precizează Ministerul Sănătății, într-un comunicat. Printre cei testați…
Vezi articolul
Cezar Preda / Foto: INQUAM Photos George Calin

Ce a vrut să spună inginerul metalurg Cezar Preda, noul director adjunct al ICR Paris? ”Cultura noastră are valențe nu numai literare, de arte, muzicale, are și valențe tehnice, de informatică, de inteligență artificială” / ”Suveranitatea noastră, a României, este absolut importantă să o facem în domeniul culturii, pentru că, în altă parte, nu”

Numirea recentă a lui Cezar Preda și a lui Victor Paul Dobre, doi ingineri trași pe linie moartă din politică, în posturi de conducere la filialele Institutului Cultural Român (ICR)…
Vezi articolul

Standardele reduse pentru obținerea titlurilor didactice în Drept și restricțiile mai slabe pentru prevenirea conflictului de interese în cazul atestatului de abilitare – confirmate prin decizie definitivă a Înaltei Curți / Hotărârea vine în momentul în care Ministerul Educației pregătește noi norme în aceste domenii

O decizie de acum doi ani a instanței, ce elimina o parte dintre standardele minimale pentru conferirea titlurilor didactice în domeniul Dreptului și înlătura o măsură de prevenire a conflictului…
Vezi articolul

SURSE Examenul de definitivat, în forma actuală, se organizează până în 2027 inclusiv, prevede proiectul Legii învățământului preuniversitar. Acesta va fi înlocuit cu examenul național de licențiere în cariera didactică / Sunt scose inspecțiile la clasă

Examenul de definitivat se va mai organiza până în anul 2027 inclusiv, în condițiile stabilite de Legea 1/2011, potrivit proiectului de Lege a învățământului preuniversitar, document obținut pe surse de…
Vezi articolul