LISTĂ Salariile de bază ale profesorilor din 22 de țări europene au crescut, în medie, în pandemie, pentru toate ciclurile și categoriile de vechime – raport OCDE / Creșterea contrastează cu scăderea semnalată de un alt raport recent în cazul României

Foto: © Robert Kneschke | Dreamstime.com

Salariile de bază obținute, în 2021, de profesorii din 22 de țări membre UE, au înregistrat creșteri comparativ cu anul precedent, în aproape toate ciclurile de învățământ, potrivit datelor prezentate în cel mai recent raport “Education at a Glance” publicat de Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), aferent anului 2022. Creșterea resimțită în perioada de pandemie se face simțită la diverse categorii de vechime.

Datele prezentate sunt valabile pentru țările membre UE care fac parte și din OCDE, deci lista nu include România, țară care aspiră să devină membră a organizației, ci țările din Europa de Vest și majoritatea țărilor din Europa de Est (pe lângă România, lipsesc Bulgaria, Cipru, Croația și Malta). 

Amintim că, în cel mai recent raport al rețelei europene Eurydice privind salariile profesorilor din Europa, România figura cu o scădere a salariilor anuale brute reale în 2020-2021 față de anul școlar anterior, profesorii din școlile publice românești având printre cele mai mici venituri din Europa. Același raport Eurydice indica faptul că majoritatea țărilor europene au adoptat, spre deosebire de România, măsuri de creștere a veniturilor profesorilor.

Potrivit raportului OCDE “Education at a Glance” publicat luna aceasta, la nivelul UE22, în 2021:

De notat că diferențele sunt substanțiale de la țară la țară și de la ciclu de învățământ la altul. Dacă, în țări precum Austria sau Danemarca, salariile au crescut și cu 2.000 de dolari în medie anual, în țări precum Republica Cehă sau Slovacia au stagnat.

Lista completă a salariilor din UE22, inclusă în raportul OCDE – învățământul preșcolar, primar, gimnazial și liceal, în funcție de vechime:

Sursa: OCDE – Education at a glance 2022

Foto: © Robert Kneschke | Dreamstime.comDreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
Salariile profesorilor din România – printre cele mai mici din UE. Ultimele date Eurydice: salariile brute reale au scăzut ușor în 2020-2021 față de anul precedent, în timp ce majoritatea țărilor europene au luat măsuri de creștere
Octombrie 2021 – LISTĂ Salariile de bază ale cadrelor didactice, de la învățământul preșcolar, școala primară, gimnaziu și până la liceu în 22 de țări europene – raport OECD. Variații considerabile între țările din Est și Vest
Exit mobile version