LISTĂ Salariile de bază ale profesorilor din 22 de țări europene au crescut, în medie, în pandemie, pentru toate ciclurile și categoriile de vechime – raport OCDE / Creșterea contrastează cu scăderea semnalată de un alt raport recent în cazul României

9.543 de vizualizări
Foto: © Robert Kneschke | Dreamstime.com
Salariile de bază obținute, în 2021, de profesorii din 22 de țări membre UE, au înregistrat creșteri comparativ cu anul precedent, în aproape toate ciclurile de învățământ, potrivit datelor prezentate în cel mai recent raport “Education at a Glance” publicat de Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), aferent anului 2022. Creșterea resimțită în perioada de pandemie se face simțită la diverse categorii de vechime.

Datele prezentate sunt valabile pentru țările membre UE care fac parte și din OCDE, deci lista nu include România, țară care aspiră să devină membră a organizației, ci țările din Europa de Vest și majoritatea țărilor din Europa de Est (pe lângă România, lipsesc Bulgaria, Cipru, Croația și Malta). 

  • Valorile sunt exprimate în dolari deoarece aceasta este moneda de referință în raportul OCDE. Documentul are ca reper salariul de bază anual, adică suma salariilor câștigate de profesori pe parcursul a 12 luni.

Amintim că, în cel mai recent raport al rețelei europene Eurydice privind salariile profesorilor din Europa, România figura cu o scădere a salariilor anuale brute reale în 2020-2021 față de anul școlar anterior, profesorii din școlile publice românești având printre cele mai mici venituri din Europa. Același raport Eurydice indica faptul că majoritatea țărilor europene au adoptat, spre deosebire de România, măsuri de creștere a veniturilor profesorilor.

Potrivit raportului OCDE “Education at a Glance” publicat luna aceasta, la nivelul UE22, în 2021:

  • O educatoare debutantă câștiga în medie, anual, 33.108 dolari, cu circa 900 de dolari mai mult decât cu un an înainte. La o experiență de 10 ani, salariul de bază anual ajungea la 39.939 dolari), din nou peste nivelul din 2020 (39.164 dolari). La nivelul maxim de salarizare, în medie la nivelul țărilor menționate, ea câștiga 53.312 de dolari, cu peste 1.000 de dolari mai mult decât în 2020 (52.282 dolari).
  • În școala primară, un învățător debutant primea, în 2021, un salariu mediu anual de 36.053 dolari, în creștere față de 35.220 de dolari cu un an înainte. După 10 ani de experiență, salariul mediu anual în 2021 era de 44.591 dolari, cu circa 900 de dolari mai mult decât în anul anterior (43.692 dolari). Salarizarea medie anuală la nivelul maxim pentru acest nivel era, anul trecut, de 59.783 dolari, mai mare decât în anul anterior (58.530 dolari).
  • O profesoară de gimnaziu aflată la începutul carierei câștiga anul trecut, în medie anual, 37.640 de dolari, cu peste o mie de dolari mai mult decât în anul anterior (36.587 dolari). Salariul creștea la 47.144 dolari pentru profesorii cu 10 ani de experiență – cu peste 1.000 de dolari mai mult decât în 2020 (45.984 dolari). Salariul mediu anual la nivel maxim de salarizare pentru acest ciclu era de 63.054 dolari față de 61.412 dolari media din 2020.
  • La nivelul liceului, un profesor debutant a obținut, în medie anual, 38.197 dolari, față de 37.571 dolari în 2020. Pentru profesorii cu 10 ani de experiență, nivelul era de 48.863 (comparativ cu 48.167 dolari în 2020). Iar pentru nivelul maxim de salarizare, un profesor de liceu câștiga anul trecut, în medie anual, 65.399 dolari, în creștere față de 64.504 dolari în 2020.

De notat că diferențele sunt substanțiale de la țară la țară și de la ciclu de învățământ la altul. Dacă, în țări precum Austria sau Danemarca, salariile au crescut și cu 2.000 de dolari în medie anual, în țări precum Republica Cehă sau Slovacia au stagnat.

Lista completă a salariilor din UE22, inclusă în raportul OCDE – învățământul preșcolar, primar, gimnazial și liceal, în funcție de vechime:

Sursa: OCDE – Education at a glance 2022

Foto: © Robert Kneschke | Dreamstime.comDreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
Salariile profesorilor din România – printre cele mai mici din UE. Ultimele date Eurydice: salariile brute reale au scăzut ușor în 2020-2021 față de anul precedent, în timp ce majoritatea țărilor europene au luat măsuri de creștere
Octombrie 2021 – LISTĂ Salariile de bază ale cadrelor didactice, de la învățământul preșcolar, școala primară, gimnaziu și până la liceu în 22 de țări europene – raport OECD. Variații considerabile între țările din Est și Vest

4 comments
  1. România nici nu apare în tabel…
    Le e rușine ipocritilor autohtoni să dea salariile profesorilor din “Romania educată” a fariseului Iohannis

  2. Sunt curios ce indemnizație primește președintele de sindicat de la FSLI, din banii membrilor, dar și un lider județean. Are relevanță pentru că sărăcia profesorilor este legată de prestația liderilor de sindicat…

    1. In curand cu liderii de sindicat pe care ii avem o sa ajungem la nivelul salariului minim daca se implementeaza cel european.

    2. Saracia profesorilor este legata in primul rand de apatia lor si de incapacitatea de a se mobiliza cand vine vorba de proteste. Liderii sindicali nu-s batuti in cuie acolo sus….Cine ne opreste sa reactionam si sa-i dam jos ????

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

PROIECT Profesorii ar urma să declare în fiecare an meditațiile pe care le fac cu elevii și școlile de la care provin aceștia. Câte un responsabil numit de director cere puncte de vedere de la cei care refuză declarația și trece documentele în registrul școlii – prevede un proiect de ordin al ministrului Educației

Profesorii din școli și licee ar urma să declare în fiecare an meditațiile pe care le fac cu elevii și școlile de la care provin aceștia, potrivit unui proiect de…
Vezi articolul

Sorin Cîmpeanu: Am fost întrebat care cred că este cel mai bun ministru al Educației din ultimii 30 de ani. Niciunul, începând cu mine / Întrebat ce garanții oferă pentru creșterea resurselor: “Dacă luptăm, avem o șansă”

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a spus, sâmbătă, în cadrul Forumului Educației la Iași, că, la întrebarea care crede că este cel mai bun ministru de profil din ultimii 30 de…
Vezi articolul

Profesoara reclamată la Inspectorat pentru că a folosit cuvântul “foot” la ora de engleză: De ce nu ne lăsați să ne facem meseria?

Oficialii Inspectoratului Şcolar Judeţean Cluj susţin că instituţia nu a fost sesizată oficial în cazul profesoarei care a predat la lecția de engleză despre ”Human Body” și cuvântul ”foot”. Totuși, reprezentanții Inspectoratului Şcolar Judeţean…
Vezi articolul