Marius Nistor, FSE Spiru Haret, după întâlnirea cu premierul Ciucă: Am cerut creșterea decentă, de exemplu, toate salariile să crească cu cel puțin 15% pentru personalul din Educație

Foto: gov.ro

Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, a declarat pentru Edupedu.ro că „noi am cerut, de exemplu, ca toate salariile (din educație – n. red.) să crească cu cel puțin 15%”. Este vorba despre salariile personalului nedidactic, didactic auxiliar și didactic. Inițial, acesta a fost întrebat ce au cerut sindicatele la întâlnirea de la Guvern, iar răspunsul liderului sindical a fost „creșterea decentă”. Apoi, acesta a dat exemplul creșterii salariilor cu 15%. Declarațiile au fost făcute după întâlnirea sindicatelor cu premierul Nicolae Ciucă.

Nistor a mai spus că urmează să primească un răspuns de la Guvern: „Eu spun că a fost o întâlnire foarte bună, care permite luarea în discuție a unor probleme majore cu care noi ne confruntăm. Bineînțeles că ele sunt de natură salarială, în primul rând, vizează personalul nedidactic, didactic auxiliar și nu numai aceste categorii. Urmează ca în perioada imediat următoare, pe baza unei analize foarte serioase, să primim răspuns la solicitările noastre.”

Liderul sindical a mai declarat că premierul Ciucă a spus că „problemele sunt reale și urmează să analizeze. Există toată deschiderea pentru identificarea unor soluții”.

Întrebat de data la care s-ar putea aplica creșterile de 15%, acesta a răspuns că „până a discuta data, noi discutăm în momentul de față de impactul pe care îl ordonanța 168 și despre faptul că, până în decembrie, legea 153 avea ca termen aplicarea ei în integralitate. Aplicarea în integralitate a legii 153 pentru unii va însemna chiar creșterile acelea de 15%. Pentru alții, nu înseamnă așa ceva. Pentru unii vor fi creșteri de 4% , pentru alții de 0%. Categoric, am nevoie de o modificare a Legii 153 sau de identificarea unei soluții, ca să pot opera creșteri, pentru cei care sunt deja la maximum. Soluțiile sunt la Parlament”.

Redăm declarațiile complete ale lui Marius Nistor:

Edupedu.ro: Ce creșteri salariale au cerut sindicatele în cadrul întâlnirii?

Marius Nistor: Creșterea decentă.

Edupedu.ro: Ce înseamnă pentru dumneavoastră o creștere decentă?

Marius Nistor: În momentul de față, nu pot să precizez procente. Noi am cerut, de exemplu, ca toate salariile să crească cu cel puțin 15%.

Edupedu.ro: Cum a decurs întâlnirea cu premierul Ciucă?

Marius Nistor: Eu spun că a fost o întâlnire foarte bună, care permite luarea în discuție a unor probleme majore cu care noi ne confruntăm. Bineînțeles că ele sunt de natură salarială, în primul rând, vizează personalul nedidactic, didactic auxiliar și nu numai aceste categorii. Urmează ca în perioada imediat următoare, pe baza unei analize foarte serioase, să primim răspuns la solicitările noastre.

Edupedu.ro: Concret, ce va analiza Guvernul?

Marius Nistor: Să vadă ce anume poate rezolva, să vadă ce impact financiar presupune orice modificare din punct de vedere salarial. Repet, noi am spus ceea ce vrem și ceea ce ar trebui. (…)

Am vorbit de personal nedidactic, în primul rând, pentru că această categorie are salarii care pleacă de la 1.700 de lei net până la maximum 2.200 de lei. Avem posturi scoase la concurs, posturi pe care nu reușim să angajăm pe nimeni, pentru că nu vin la o astfel de salarizare, ca să desfășoare acest tip de activitate. Avem probleme cu personalul didactic auxiliar, secretare, contabile, administratori, dar și personal didactic de predare.

Edupedu.ro: V-a spus cât va dura aceasta analiză? Vor urma și alte întâlniri cu premierul?

Marius Nistor: Într-un termen foarte scurt, sperăm să primim răspuns la solicitările noastre și credem că răspunsul sau răspunsurile la problemele prezentate să fie pozitiv/pozitive. Disponibilitatea noastră există până la sfârșitul anului, dar cel târziu în luna ianuarie trebuie să avem date clare legate de problemele prezentate. Acest lucru implică discuții cu reprezentanții Ministerului de Finanțe, cu reprezentanții Ministerului Muncii.

Vrem o salarizare corectă pentru colegii noștri din învățământul preuniversitar și universitar, dar mă raportez strict la preuniversitar, pentru că îi reprezint în momentul de față. Trebuie să avem un sistem de salarizare corect. Asta vrem noi. Categoric asta înseamnă finanțare mai bună în sistemul educațional. Mai departe, trebuie ca politicienii noștri să-și dorească exact același lucru. (…)

Edupedu.ro: Ce înseamnă un sistem de salarizare corect din punctul dumneavoastră de vedere?

Marius Nistor: Să plecăm de la ceea ce a apărut în proiectul legii învățământului universitar: salariul debutantului cu studii superioare să fie echivalentul salariului mediu brut pe economie. În funcție de acest reper, stabilești toate celelalte salarii.

Edupedu.ro: Creșterea salariilor cu cel puțin 15% de când ar trebui să se aplice? De la 1 ianuarie, există un alt moment?

Marius Nistor: Până a discuta data, noi discutăm în momentul de față de impactul pe care îl ordonanța 168 și despre faptul că, până în decembrie 2022, legea 153 din 2017 avea ca termen aplicarea ei în integralitate. Aplicarea în integralitate a legii 153 pentru unii va însemna chiar creșterile acelea de 15%. Pentru alții, nu înseamnă așa ceva. Pentru unii vor fi creșteri de 4%, pentru alții de 0%. Categoric, am nevoie de o modificare a Legii 153 sau de identificarea unei soluții, ca să pot opera creșteri, pentru cei care sunt deja la maximum. Soluțiile sunt la Parlament.

Repet, a fost o ședință bună și sper că rezultatele vor fi corespunzătoare, este în interesul sistemului de învățământ, este în interesul colegilor noștri. Investiția trebuie să fie și ea resursa umană”.

Citește și:
Premierul Ciucă se întâlnește marți cu sindicatele din învățământ. Tema discuției este majorarea salariilor pentru profesori
O formulă de „abordare salarială unitară și echitabilă pentru sectorul educației”, analizată de Guvern. După întâlnirea cu sindicatele, premierul Ciucă anunță „cea mai mare sumă din ultimii 30 de ani pentru anul următor”, în fiecare an fiind cea mai mare sumă din ultimii 30
Exit mobile version