Marius Nistor, FSE Spiru Haret, după întâlnirea cu premierul Ciucă: Am cerut creșterea decentă, de exemplu, toate salariile să crească cu cel puțin 15% pentru personalul din Educație

5.288 de vizualizări
Foto: gov.ro
Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, a declarat pentru Edupedu.ro că „noi am cerut, de exemplu, ca toate salariile (din educație – n. red.) să crească cu cel puțin 15%”. Este vorba despre salariile personalului nedidactic, didactic auxiliar și didactic. Inițial, acesta a fost întrebat ce au cerut sindicatele la întâlnirea de la Guvern, iar răspunsul liderului sindical a fost „creșterea decentă”. Apoi, acesta a dat exemplul creșterii salariilor cu 15%. Declarațiile au fost făcute după întâlnirea sindicatelor cu premierul Nicolae Ciucă.

Nistor a mai spus că urmează să primească un răspuns de la Guvern: „Eu spun că a fost o întâlnire foarte bună, care permite luarea în discuție a unor probleme majore cu care noi ne confruntăm. Bineînțeles că ele sunt de natură salarială, în primul rând, vizează personalul nedidactic, didactic auxiliar și nu numai aceste categorii. Urmează ca în perioada imediat următoare, pe baza unei analize foarte serioase, să primim răspuns la solicitările noastre.”

Liderul sindical a mai declarat că premierul Ciucă a spus că „problemele sunt reale și urmează să analizeze. Există toată deschiderea pentru identificarea unor soluții”.

Întrebat de data la care s-ar putea aplica creșterile de 15%, acesta a răspuns că „până a discuta data, noi discutăm în momentul de față de impactul pe care îl ordonanța 168 și despre faptul că, până în decembrie, legea 153 avea ca termen aplicarea ei în integralitate. Aplicarea în integralitate a legii 153 pentru unii va însemna chiar creșterile acelea de 15%. Pentru alții, nu înseamnă așa ceva. Pentru unii vor fi creșteri de 4% , pentru alții de 0%. Categoric, am nevoie de o modificare a Legii 153 sau de identificarea unei soluții, ca să pot opera creșteri, pentru cei care sunt deja la maximum. Soluțiile sunt la Parlament”.

Redăm declarațiile complete ale lui Marius Nistor:

Edupedu.ro: Ce creșteri salariale au cerut sindicatele în cadrul întâlnirii?

Marius Nistor: Creșterea decentă.

Edupedu.ro: Ce înseamnă pentru dumneavoastră o creștere decentă?

Marius Nistor: În momentul de față, nu pot să precizez procente. Noi am cerut, de exemplu, ca toate salariile să crească cu cel puțin 15%.

Edupedu.ro: Cum a decurs întâlnirea cu premierul Ciucă?

Marius Nistor: Eu spun că a fost o întâlnire foarte bună, care permite luarea în discuție a unor probleme majore cu care noi ne confruntăm. Bineînțeles că ele sunt de natură salarială, în primul rând, vizează personalul nedidactic, didactic auxiliar și nu numai aceste categorii. Urmează ca în perioada imediat următoare, pe baza unei analize foarte serioase, să primim răspuns la solicitările noastre.

Edupedu.ro: Concret, ce va analiza Guvernul?

Marius Nistor: Să vadă ce anume poate rezolva, să vadă ce impact financiar presupune orice modificare din punct de vedere salarial. Repet, noi am spus ceea ce vrem și ceea ce ar trebui. (…)

Am vorbit de personal nedidactic, în primul rând, pentru că această categorie are salarii care pleacă de la 1.700 de lei net până la maximum 2.200 de lei. Avem posturi scoase la concurs, posturi pe care nu reușim să angajăm pe nimeni, pentru că nu vin la o astfel de salarizare, ca să desfășoare acest tip de activitate. Avem probleme cu personalul didactic auxiliar, secretare, contabile, administratori, dar și personal didactic de predare.

Edupedu.ro: V-a spus cât va dura aceasta analiză? Vor urma și alte întâlniri cu premierul?

Marius Nistor: Într-un termen foarte scurt, sperăm să primim răspuns la solicitările noastre și credem că răspunsul sau răspunsurile la problemele prezentate să fie pozitiv/pozitive. Disponibilitatea noastră există până la sfârșitul anului, dar cel târziu în luna ianuarie trebuie să avem date clare legate de problemele prezentate. Acest lucru implică discuții cu reprezentanții Ministerului de Finanțe, cu reprezentanții Ministerului Muncii.

Vrem o salarizare corectă pentru colegii noștri din învățământul preuniversitar și universitar, dar mă raportez strict la preuniversitar, pentru că îi reprezint în momentul de față. Trebuie să avem un sistem de salarizare corect. Asta vrem noi. Categoric asta înseamnă finanțare mai bună în sistemul educațional. Mai departe, trebuie ca politicienii noștri să-și dorească exact același lucru. (…)

Edupedu.ro: Ce înseamnă un sistem de salarizare corect din punctul dumneavoastră de vedere?

Marius Nistor: Să plecăm de la ceea ce a apărut în proiectul legii învățământului universitar: salariul debutantului cu studii superioare să fie echivalentul salariului mediu brut pe economie. În funcție de acest reper, stabilești toate celelalte salarii.

Edupedu.ro: Creșterea salariilor cu cel puțin 15% de când ar trebui să se aplice? De la 1 ianuarie, există un alt moment?

Marius Nistor: Până a discuta data, noi discutăm în momentul de față de impactul pe care îl ordonanța 168 și despre faptul că, până în decembrie 2022, legea 153 din 2017 avea ca termen aplicarea ei în integralitate. Aplicarea în integralitate a legii 153 pentru unii va însemna chiar creșterile acelea de 15%. Pentru alții, nu înseamnă așa ceva. Pentru unii vor fi creșteri de 4%, pentru alții de 0%. Categoric, am nevoie de o modificare a Legii 153 sau de identificarea unei soluții, ca să pot opera creșteri, pentru cei care sunt deja la maximum. Soluțiile sunt la Parlament.

Repet, a fost o ședință bună și sper că rezultatele vor fi corespunzătoare, este în interesul sistemului de învățământ, este în interesul colegilor noștri. Investiția trebuie să fie și ea resursa umană”.

Citește și:
Premierul Ciucă se întâlnește marți cu sindicatele din învățământ. Tema discuției este majorarea salariilor pentru profesori
O formulă de „abordare salarială unitară și echitabilă pentru sectorul educației”, analizată de Guvern. După întâlnirea cu sindicatele, premierul Ciucă anunță „cea mai mare sumă din ultimii 30 de ani pentru anul următor”, în fiecare an fiind cea mai mare sumă din ultimii 30

11 comments
  1. În zadar comentați, dragi colegi!
    Unde este unitatea de odinioară!? Unde sunt grevele de altădată (cu sensul de “cândva”), greve care durau chiar și o lună, dacă nu mai mult de atât! Da, vă temeți de “întreruperea contractului de muncă” ori de “pierderea unor zile din vechimea în muncă!… Nu puteți să v-o asumați!… O coajă de pâine de pe la vecini ori amici se va găsi întotdeauna! De ce mai vorbiți dacă nu acționați!?
    Și… ca să-i răspund unui prețios “comentator”: nu toți profesorii fac meditație, chiar dacă predau discipline “de examene”, din varii motive pe care nu este cazul să le enumăr! Da! Veți spune că aceia care nu fac meditație sunt incompetenți, mai bine zis, “proști”!… S-a dat dracului societatea, Învățământul (cu majusculă!) nu avea cum să nu-i urmeze! Ştiţi de ce!? Din cauza urii, morbul contemporan!

  2. Si-n Postul Craciunului mint de ingheata apa in centrala… dati o lege in care daca ai promis ceva si n-ai realizat esti pedepsit pe masura.

  3. Pentru unii profesori, creșterea salariului nu reprezintă nimic, pentru că fac bani frumoși din meditații, mă refer aici la profesorii de limba și literatura română, profesorii de limbi străine, de matematică, de istorie, geografie, materiile din care se dă examen și care vin la școală doar pentru a racola elevi. Așa că mărirea de 4,3%, reprezintă pentru acești profesori, bani de buzunar.

  4. Am înțeles că ministerul urmează să aplice proiectul trunchiurilor comune care presupun comasarea anumitor discipline de studiu, după modelul propus de Ecaterina Andronescu acum câțiva ani.
    Aviz redacției Edupedu. În aces caz, ar urma cca 45.000 de disponibilizări printre cadrele didactice din gimnaziu și liceu.
    N-ar strica să aprofundați puțin informația asta, venită pe surse, prin sindicat.

  5. Nu inteleg cum liderii de sindicate (cu acest Nistor in frunte) sunt tot aceeasi de ani si ani! Desi nu pare sa fi facut ceva pentru personalul din educatie! Nu exista si alti doritori…sa existe o “concurenta”…ramane “inca o tura” cel care face ceva bun, concret…nu care se vede doar atunci cand se intampla ceva. Sa fie proactiv, sa ajute, sa evite ce se poate evita s.a.m.d Apoi ce poate face mai bine un profesor care are aceleasi conditii de predare, programa, materiale? Nu ar trebui un pachet care sa imbunatateasca toata linia: infrastructura scolara (materiale), programa, elev, profesor? De ce mereu este doar despre salarii, iar pe vara, dupa examene, ori cand vin rezultatele testelor PISA ne intrebam ce nu merge bine! Doar salariile nu merg bine, sigur?

  6. Rusine domnilor lideri de sindicat! Ati facut “blat” cu ministerul pe noua lege, iar acum cereti drepturi salariale imposibil de acordat. O sa ramaneti fara “contribuabili” !

  7. Nu mai tolerați nicio creștere mai mica de 15%, deoarece doar inflația depășește 17%…Ajunge! Să micșoreze taxele pe salarii ca sunt enorme, jumătate din ce câștigăm în fiecare luna… Profesorii cu studii superioare, cu grade didactice și vechime au salariile mai mici decât șoferii din ministere… 👎 👎 👎 👎 👎 👎 👎 👎 👎 👎 Ne am saturat sa muncim pe nasturi de zeci de ani!

  8. Ha ha ha ha ha. Guvernul nu o sa ne dea NICIODATA nimic atata vreme cat nu suntem uniti si nu facem greva. Suntem singura categorie sociala care face greve de avertisment si nu continua pentru ca primim…promisiuni. SINGURII !!!!!!

  9. Daca am primi 1 leu de fiecare data cand sindicatele si politicienii promit ceva am fi milionari. Problema este ca ati ajuns cam tarziu la negocieri dupa ce s-a tras linie la buget, maxim ce puteti primii este o promisiune pentru septembrie care nu va fi respectata.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Apelul părinților, către Guvernul Orban: Nu mimați descentralizarea! Sunt școli care vor să înceapă în verde, respectă regulile și nu sunt lăsate / Plus: Cum începe o școală în scenariul roșu, pentru că ministerele au întârziat emiterea unui ordin

“Dați drumul descentralizării în sensul adevărat al noțiunii! Nu mimați descentralizarea!”, este apelul lansat către Guvernul Orban de președintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți, după ce inspectoratele au respins…
Vezi articolul
Ligia Deca / Foto: INQUAM Photos - Octav Ganea

Ministra Educației, Ligia Deca, merge în Parlament, la ora Guvernului, miercuri, de la 11:30, după 170 de zile de la primirea invitației din partea USR / Senatorul Ștefan Pălărie anunță că așteaptă întrebările cetățenilor pentru oficial

Ministra Educației, Ligia Deca, a confirmat participarea la „Ora Guvernului“, o sesiune în care membri ai Executivului vorbesc în fața parlamentarilor. Conform programării de pe site-ul Senatului, aceasta va vorbi…
Vezi articolul