Ministerul Educației ia in calcul să acorde burse de merit tuturor elevilor care au avut anul trecut media anuală peste 9,50, pe lângă cei 30% dintre elevii fiecărei clase, cum prevede noua lege a Educației / Secretarul de stat, Florian Lixandru: Sunt elevi care s-au pregătit să obțină o medie peste acest prag de 9,50 și nu este normal să schimbi regulile în timpul jocului

Foto: Facebook.com/ Natalia Intotero

Secretarul de stat în Ministerul Educației, Florian Lixandru a explicat pentru Edupedu.ro, că Ministerul ia in calcul să acorde burse de merit tuturor elevilor care au avut anul trecut media anuală peste 9,50 pe lângă cei 30% dintre elevii unei clase. Explicația vine în contextul în care marți, secretarul de stat a cerut școlilor din țară să transmită Ministerului Educației numărul de elevi cu media mai mare sau egală cu 9.50, criteriu după care se acordau bursele de merit, pe legea anterioară. Noua lege a Educației care a intrat deja în vigoare de câteva zile prevede însă noi criterii pentru acordarea burselor de merit: vor fi acordate indiferent de medie, pentru primii 30% dintre elevii fiecărei clase, fără să mai existe vreun prag maxim sau minim de medie.

Secretarul de stat Florian Lixandru a spus într-o declarație pentru Edupedu.ro că a cerut școlilor o situație a elevilor care au obținut peste 9,50 media anul trecut, pentru că sunt situații “în care aplicând acest procent de 30% riscăm să nu acordăm burse acelor elevi care au o medie generală peste 9,50 și care anul școlar trecut s-au pregătit, știind că pragul de obținere a bursei de merit este 9,50. S-au pregătit să obțină o medie peste acest prag de 9,50 și nu este normal să schimbi regulile în timpul jocului”, a spus secretarul de stat în Ministerul Educației.

“Metodologia de stabilire a criteriilor pentru acordarea burselor este în proces de updatare, după ce am preluat toate observațiile venite din spațiul public în timpul perioadei în care metodologia s-a aflat în transparență, adică până pe data de 4 septembrie. Ne-a interesat să vedem care este numărul elevilor care au obținut medii generale peste 9.50, așa cum se putea obține bursă pe vechea metodologie, să vedem câți sunt în situația aceasta și care ar fi impactul. Ca orice măsură trebuie măsurată. Legea 198 / 2023 spune că bursele de merit se acordă pentru minim 30% din elevii fiecărei clase. Această prevedere din lege nu poate fi eludată, deci clar va trebui să acordăm burse de mediu pentru minim 30% din numărul de elevi din fiecare clasă. Dacă introduc un plafon de medie, risc să nu mai respect legea. Dar în același timp avem situații în care aplicând acest procent de 30% riscăm să nu acordăm burse acelor elevi care au o medie generală peste 9,50 și care anul școlar trecut s-au pregătit, știind că pragul de obținere a bursei de merit este 9,50. S-au pregătit să obțină o medie peste acest prag de 9,50 și nu este normal să schimbi regulile în timpul jocului”, a spus Florian Lixandru.

“Criteriile de acordare a burselor sunt în lucru până vineri, 8 septembrie”, mai spune secretarul de stat Florian Lixandru. Școala începe pe 11 septembrie.

Sunt 286.438 de elevi care au obținut anul trecut medii mai mari sau egale cu 9.50, conform centralizării Ministerului Educației, pe baza datelor de la inspectoratele școlare județene, consultată de Edupedu.ro.

Informații de context

Proiectul de metodologie privind criteriile acordării burselor pentru elevi a fost amplu criticat în spațiul public, în special în privința burselor de merit și a eliminării pragului de medie.

Modelul acordării acestor burse a fost preluat de la primăria sectorului 6, care prin hotărâre de consiliu local prin care a eliminat pragul și a introdus procentul de acordare al burselor. Primarul Ciprian Ciucu este coleg de partid în PNL cu ministra Ligia Deca.

În dezbaterea online organizată de Ministerul Educației pe 31 august s-au primit multe argumente pro și contra menținerii plafonului unei medii sau a eliminării pragului de 30 % dintre elevii unei clase, fără să existe o medie minimă. Citește aici argumentele.

În cadrul aceleiași dezbateri online, secretarul de stat a fost întrebat dacă au existat studii care să arate cum a fost stabilită limita de 30% pentru acordarea acestor burse: “S-a ajuns la acest procent “pe baza datelor pe care Sistemul Informatic Integrat al Învățământului din România (SIIIR) le furnizează cu privire la tranșeele de medii generale pe care le obțin elevii la sfârșitul anului școlar”, spunea Lixandru.

Avocatul Poporului i-a cerut într-o scrisoare adresată Ministrului Educației, Ligia Deca, să explice măsurile incluse în proiectul de ordin privind bursele școlare pentru anul școlar 2023-2024, dar și cele referitoare la burse din Legea învățământului preuniversitar. Scrisoarea face trimitere la analiza Edupedu.ro cu privire la efectele acordării burselor de merit pentru 30% dintre elevii unei clase, instituția apreciind că “noua reglementare nu va conduce, în opinia noastră, la diminuarea mediocrității prin educație și evaluare, dimpotrivă, va genera efecte inverse”.

Federația părinților a anunțat că nu susține acordarea burselor de merit fără prag de medie pentru 30% dintre elevii fiecărei clase, așa cum prevede proiectul cu regulile de acordare. Iulian Cristache, președintele FNP a declarat că „propunerea actuală nu ne aparține”.

Pentru anul școlar 2023-2024, bursă de merit este 450 lei/lună (n. red. crește de la 200 de lei).

Citește și:
DEZBATERE Burse de merit pentru 30% dintre elevii unei clase indiferent de medie sau după un prag de medie, oricare ar fi acesta?
Pragul de 30% dintre elevii unei clase pentru acordarea bursei de merit nu a fost ales pe baza unor studii, ci a tranșelor de medii din SIIIR, susține secretarul de stat Florian Lixandru
Avocatul Poporului îi cere Ministrului Educației, Ligia Deca, să ia în calcul schimbarea noilor reguli privind bursele școlare, după introducerea cotei de 30% din fiecare clasă, indiferent de medie: „Nu va conduce la diminuarea mediocrității prin educație și evaluare, dimpotrivă, va genera efecte inverse”
Transformarea meritului în mită electorală, rețeta Deca-Iohannis pentru reforma Educației din România: bursele de merit de 450 de lei vor fi primite în acest an școlar și de primii opt elevi din cea mai bună clasă de a IX-a de la Colegiul „Sf Sava“, cu ultima medie 9,97, și de primii opt de la Liceul „Pallady“, cu medii între 6,72 și 5,10
BREAKING Bursele de merit vor fi acordate indiferent de medie, pentru primii 30% dintre elevii fiecărei clase – proiect. Singura condiție este nota de la purtare / Dispar 91 de mii de burse de studiu
Exit mobile version