Ministerul Educației schimbă termenul de aprobare a ordinului privind noile criterii pentru bursele elevilor, în ziua în care acesta expira / Noul termen este 8 septembrie, cu 2 zile înainte să înceapă școala – proiect

Foto: Pexels.com

Ministerul Educației a prelungit până în data de 8 septembrie, termenul până la care poate aproba ordinul de ministru privind criteriile de acordare a burselor de merit, sociale, tehnologice și de excelență olimpică I și II, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Inițial, termenul limită era 31 august, adică astăzi, potrivit calendarului de intrare în vigoare pentru toate actele normative subsecvente legii educației. Ministerul Educației a pus în dezbatere un proiect de ordin de ministru privind criteriile de acordare a burselor, proiect ce a stârnit reacții din partea elevilor și părinților, în special pentru că bursele de merit s-ar acorda indiferent de medie, în limita a 30% dintre elevii fiecărei clase.

Noile criterii de acordare a burselor ar trebui aprobate până pe 8 septembrie, într-o zi de vineri, cu 2 zile înainte să înceapă școala, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Anul școlar 2023-2024 începe pe 11 septembrie.

Inițial, termenul propus era 31 august, adică astăzi, potrivit proiectului privind calendarul de intrare în vigoare pentru toate actele normative subsecvente legii educației.

O prelungire a aprobării ordinului prin care se acordă bursele ar putea duce la întârziere în acordarea burselor, având în vedere că anul școlar începe pe 11 septembrie, iar prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse, este transmisă de unitatea de învățământ la ISJ/ISMB până în data de 20 octombrie a anului școlar în curs, iar în final primele burse ar fi trebuit să se acorde pe 15 noiembrie, potrivit proiectului de ordin pus în dezbatere publică.

Cele două proiecte au stârnit reacția părinților și elevilor deopotrivă, plus a organizațiilor reprezentative ale acestora. Edupedu.ro a scris că bursele de merit vor fi acordate indiferent de medie, pentru primii 30% dintre elevii fiecărei clase, conform proiectului pus în dezbatere. Singura condiție este nota de la purtare. Prin modificările făcute de noua lege și de proiectul de HG, dispar 91 de mii de burse de studiu.

Imediat, Federația părinților a anunțat că nu susține acordarea burselor de merit fără prag de medie pentru 30% dintre elevii fiecărei clase, așa cum prevede proiectul cu regulile de acordare. Iulian Cristache, președintele FNP a declarat că „propunerea actuală nu ne aparține”.

Critici au venit și de la Consiliul Național al Elevilor. Organizația solicită plata integrală a cuantumului minim al burselor și acordarea acestora și pentru premianții la competițiile județene.

Mai multe asociații ale elevilor au criticat și ele proiectul de ordin de ministru privind modalitatea de acordare a burselor școlare și au solicitat schimbarea acestuia: „Asociațiile de elevi din țară au criticat noul sistem propus încă de la introducerea sa la nivelul Legii învățământului preuniversitar. Proiectul de metodologie publicat perpetuează haosul început de lege, ridicând mai multe semne de întrebare”, se arată în comunicat.

Într-o analiză pe mediile de la clasa a IX-a, Edupedu.ro a arătat cum bursele de merit de 450 de lei vor fi primite în acest an școlar și de primii opt elevi din cea mai bună clasă de a IX-a de la Colegiul „Sf Sava“, cu ultima medie 9,97, și de primii opt de la Liceul „Pallady“, cu medii între 6,72 și 5,10.

Edupedu.ro a mai arătat că, potrivit regulilor aflate în dezbatere acum, niciun elev nu va primi cuantumul minim al burselor, altele decât cele sociale, stabilit de noua lege a Educației, cel puțin în acest an școlar, pentru că în fiecare lună sunt zile de vacanță.

După toate aceste critici, astăzi, la ora 14, vor fi discutate online criteriile de acordare a burselor, într-o dezbatere inițiată de Ministerul Educației.

Citește și:
BREAKING Admiterea la liceu, schimbată de Ministerul Educației fără niciun anunț. Anul viitor, primul criteriu de departajare va fi media din gimnaziu, nu nota de la limba română, cum a fost anul acesta – proiect
Exit mobile version