Ministrul Cîmpeanu “pare să nu înțeleagă cum funcționează statul de drept” – Cristian Pîrvulescu, SNSPA / Acesta insistă asupra valabilității Ordonanței 99, ce permite o perioadă de tranziție din online la predarea față în față “pe întreg parcursul anului universitar”

Sursa: SNSPA

Ordonanța de urgență 99/2021, invocată în ultima săptămână ca argument legislativ pentru o tranziție mai lungă de la predarea online la cursuri onsite în universități, “nu are nicio legătură cu starea de alertă” și este “cât se poate de clară” prin prevederea că această tranziție se poate desfășura “pe întreg parcursul anului universitar”, a declarat vineri, pentru Edupedu.ro, Cristian Pirvulescu, decanul Facultății de Științe Politice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative. Potrivit acestuia, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, “pare să nu înțeleagă cum funcționează statul de drept” prin modul cum contestă “o posibilitate de ieșire graduală” pe care o permite cadrul legal.

Cristian Pirvulescu a amintit că SNSPA, unde încă e în derulare procesul de decizie cu privire la revenirea la predarea față în față, după ridicarea stării de alertă, a optat deja să continue online până pe 4 aprilie, când vor fi reluate cursurile la anii 1 și 2. Dar, spune el, cei mai mulți studenți doresc, potrivit unui sondaj intern, să continue online pe perioada de tranziție, iar SNSPA – unde aproape jumătate dintre locurile în cămine sunt rezervate refugiaților ucraineni – are de administrat și dificultăți în privința cazării.

Despre OUG 99/2021:

Ordonanța de Urgență 99/10.09.2021 a adus o serie de modificări asupra mai multor acte normative, inclusiv asupra articolului 40 din Legea 55/2020, articol potrivit căruia:

Or, după cum a insistat ministrul Cîmpeanu încă din 7 martie, când a anunțat renunțarea la restricții, încetarea stării de alertă înseamnă în educație “revenirea totală la starea de dinainte de Legea 55”, cea modificată de OUG 99 în sensul menționat mai sus.

Atât SNSPA, cât și Alianța organizațiilor studențești (ANOSR) au indicat, însă, că Ordonanța 99 rămâne valabilă, iar ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, spunea pe 8 martie că aceeași Ordonanță 99 permite tranziția în universități.

Joi, în conferință de presă, ministrul Cîmpeanu a insistat pe revenirea la predarea față în față după o perioadă scurtă de tranziție și a insistat că, pentru ca o formă de învățământ online să poată fi folosită în afara stării de urgență, ea trebuie introdusă mai întâi în legislație și apoi sprijinită prin standarde.

Poziția ministerului este în continuare contestată de SNSPA, prin Cristian Pîrvulescu, care a insistat, pentru Edupedu, că OUG 99 “a fost elaborată, bănuiesc, în cadrul Ministerului Educației în luna septembrie, care a fost trecută prin ședința de guvern la sfârșitul lunii septembrie și care trebuia să pună în vigoare aceste perioade de tranziție pe parcursul anului universitar 2021-2022. Deci pe întreg parcursul anului universitar. Nu are nicio legătură cu starea de alertă.”

El spune că “avem, în ceea ce privește mediul universitar, descris de un cadru legal o posibilitate de ieșire graduală pe care ministerul a contestat-o. Mi se pare revoltător. Și sunt absolut sigur că, dacă se ajunge la o confruntare în contencios administrativ, din cauza unor acte emise de minister, dreptatea va fi de partea universităților.”

Decanul Facultății de Științe Politice apreciază că, în această situație, “este un moment crucial în care universitățile pot să-și definească autonomia universitară. Pentru că de prea multe ori au acceptat ca ministerul să impună, într-un mod cu totul și cu totul nepermis și în afara cadrului statului de drept, poziția unuia sau a altuia dintre miniștri.”

Declarațiile decanului Cristian Pîrvulescu pentru Edupedu.ro, detaliat:
Exit mobile version