Universitățile ar trebui să revină la prezența fizică printr-o perioadă de tranziție, după ridicarea stării de alertă, iar ordonanța 99 permite acest lucru, spune ministrul Sănătății

3.829 de vizualizări
Sursă foto: captură video
După ce ieri, ministrul Educației spunea că Universitățile trebuie să reînceapă cursurile cu prezență fizică direct, din data de 9 martie, în urmă cu puțin timp, ministrul s-a răzgândit și a transmis o notă prin care spune că Universitățile pot să organizeze în continuare orele online, dar numai pentru o perioadă de tranziție care apoi trebuie recuperată. La mai puțin de o jumătate de oră distanță, și ministrul Sănătății, Alexandru Rafila a declarat într-o conferință de presă că revenirea la cursuri în cazul studenților trebuie să fie graduală, în următoarea lună.

“Studenții ar trebui să revină la cursuri gradual, după ridicarea stării de alertă”, a spus astăzi ministrul sănătății, în cadrul unei conferințe de presă în care a prezentat recomandări pentru populație, după ce starea de alertă se va ridica pe teritoriul României, din data la 8 martie, la miezul nopții.

“Există anumite nuanțe. Știți că am pledat întotdeauna pentru o tranziție graduală, și în cazul restricțiilor și în cazul Universităților. Eu pot să vă spun de exemplu, la Universitatea de Medicină, Carol Davila din București, unde eu sunt profesor, cred că o perioadă de tranziție e necesara, pentru refacerea orarelor, accesul în spitale unde avem pacienți infectați, sunt multe elemente care trebuie luate în considerare și la alte Universități, încât să fie posibilă această tranziție, în această lună. Există o ordonanță 99 care modifică legea 55, care ar putea să permită fiecarei Universități prin decizia Senatului să ia o măsură tranzitorie care să asigure și reintoarecrea la conditii de normalitate, la activitate față în față într-o perioadă de tranziție care nu trebuie să fie foarte lungă. La Universități situația e mai complexă, inclusiv cu spațiile de cazare și refugiații”, a mai spus Alexandru Rafila.

În urmă cu o zi, Sorin Cîmpeanu a declarat pentru Edupedu.ro că odată cu încetarea stării de alertă, se anulează atât toate restricțiile, cât și toate facilitățile din școli și universități, iar universitățile nu mai pot organiza cursuri online. Apoi, astăzi, ministrul și-a nuanțat anunțul și a spus că Universitățile pot continua cursurile online pentru “o perioadă optimă de tranziție”, cu obligativitatea recuperării activităților didactice până la sfârșitul semestrului al II-lea.

Informații de context

Primii care l-au contrazis pe ministru au fost studenții de la ANOSR, care au arătat în cadrul unei analize juridice că este posibil, din punct de vedere legal, ca universitățile să facă cursurile online pe întreaga durată a anului universitar 2021-2022. Ulterior, SNSPA a fost prima universitate care a susținut analiza juridică făcută de ANOSR și a întărit că legislația permite o perioadă de tranziție în cadrul căreia universitățile să continue să predea online.

Și rectorul SNSPA, Remus Pricopie a adus în discuție OUG 99/2021, care prevede la articolul II alineatul 3, următoarele:

  • “(1) Pe perioada stării de alertă, precum și pe tot parcursul anului universitar 2021-2022instituțiile de învățământ superior din sistemul național de învățământ, în baza autonomiei universitare cu respectarea calității actului didactic, pot utiliza metode didactice alternative de predare-învățare-evaluare, în format online, în conformitate cu propriile metodologii. De asemenea, se pot desfășura online și examenele de finalizare a studiilor de licență, de masterat sau a programelor de studii postuniversitare, susținerea tezelor de doctorat, susținerea tezelor de abilitare.
  • (2) Activitățile didactice și de cercetare prevăzute la art. 287 din Legea educației naționale nr. 1/2011, cu modificările și completările ulterioare, precum și examenele de finalizare a semestrelor și a studiilor de licență și masterat, susținerea referatelor și a tezelor de doctorat desfășurate online în anul universitar 2021-2022, precum și pe toată perioada stării de urgență, necesitate sau alertă, în cadrul formelor de învățământ cu frecvență, cu frecvență redusă și la distanță se circumscriu prevederilor art. 139 din Legea nr. 1/2011, cu modificările și completările ulterioare, și sunt recunoscute”.

3 comments
  1. Invatamantul la noi este o mare bataie de joc, azi este una, maine este alta! Si la noi sa se aprobe homeschoolingul ca in alte tari! Pentru ca dispar norme si raman profesori pe drumuri, unii chiar merita ca nu au vocatie!

  2. Bună ziua! S-a spus la TV ca elevii cu boli pot face ore de acasă doar ca trebuie dusa o adeverință sau un act doveditor iar procedura de a face online sa fie aprobata de consiliul de administrație al scolii.

  3. Elevii vulnerabili cu imunitatea scăzută şi cu adeverință medicală de la medicul pediatru de ce trebuie să meargă fizic la şcoală şi nu pot face ore online, in context că mai este pandemie şi în clase nu se mai poartă mască?Dacă se îmbolnăvesc nu interesează pe nimeni.M

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Hotărâre a Consiliului pentru Combaterea Discriminării: Ministerul Educației să creeze locuri speciale pentru persoanele cu dizabilități în universități. Asztalos: Ele sunt dezavantajate în accesul la educație la orice nivel, ca atare statul are obligația de a adopta și astfel de măsuri

Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) a luat o hotărâre (nr. 561 din 21.07.2021) în premieră în care cere Ministerului Educației să stabilească locuri la universitățile de stat pentru studenții…
Vezi articolul