Ministrul Educației vorbește despre nevoia de schimbare a sistemului de titularizare / Cîmpeanu: În luna martie vom începe dezbaterile pentru a avea o lege a educației naționale și o lege a învățământului superior

Sorin Cîmpeanu / Foto: gov.ro

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat într-un interviu pentru gândul.ro că „modalitatea de titularizare în învățământ este un aspect care trebuie să fie avut în vedere, tocmai în ideea de a putea atrage acele resurse umane care sunt, într-adevăr, competente și care au chemare pentru profesia de dascăl”, în contextul în care se discută în Franța că Emmanuel Macron ar vrea să facă o reformă în sistemul de educație, reformă ce ar cuprinde și eliminarea titularizării pe viață. Sorin Cîmpeanu a punctat că este nevoie de o schimbare la nivelul sistemului de titularizare.

Întrebat de modalitatea în care va fi percepută această modificare, ministrul român al Educației a spus că sunt atât argumente pro, cât și contra și că „schimbările importante trebuie să fie puternic dezbătute cu toți cei implicați”.

Reporter:Discutam înainte de interviu despre acea bombă lansată de președintele Macron în ceea ce privește sistemul lor educațional privind titularizarea, care să nu mai fie pe viață. Să nu mai fie, să spunem, din învățământul preuniversitar.

Sorin Cîmpeanu: Și modalitatea de titularizare în învățământ este un aspect care trebuie să fie avut în vedere, tocmai în ideea de a putea atrage acele resurse umane care sunt, într-adevăr, competente și care au chemare pentru profesia de dascăl, și trebuie să fie susținute. E clar că e nevoie de o schimbare și la nivelul acestui sistem de titularizare, după cum e clar că e nevoie de o schimbare, și avem în România Educată – proiectul care a beneficiat de cea mai largă consultare publică – o serie de concluzii cu privire la schimbarea modului de susținere a examenelor naționale: bacalaureatul care ar putea să fie schimbat, dar pentru a nu induce niciun fel de idei false, precizez de la bun început. Bacalaureatul, da, trebuie să fie altfel, dar după ce elevii au parcurs un întreg ciclu. Cu alte cuvinte, dacă vom avea anul acesta o lege a educației naționale, care să prevadă această schimbare, prima serie de tineri care vor da bacalaureatul…”

Reporter:Va fi după 4 ani

Sorin Cîmpeanu: După 4 ani. E nevoie de parcurgerea unui întreg ciclu, e nevoie de o pregătire într-un context în care să cunoști toate regulile jocului. Nu vor fi schimbări peste noapte, asta vreau să vă asigur, dar v-am spus, rezultatele se vor putea vedea în educație exclusiv pe termen mediu și lung.

Reporter: Și dacă se va umbla la această titularizare, să nu mai fie pe viață și să fie pe contracte pe perioadă determinată…

Sorin Cîmpeanu: Vom vedea, este… 

Reporter: Nu vor fi acestea semințe de scandal?

Sorin Cîmpeanu: Cu siguranță, da. Sunt multe argumente pro, multe argumente contra. Nu am luat în considerare niciun fel de scenariu din această perspectivă. Era vorba doar de un anunț făcut în sistemul de educație francez. Cred că și la ei este doar la nivel de idee. Schimbările importante trebuie să fie puternic dezbătute cu toți cei implicați, pentru că dacă nu există un acord, atunci aceste schimbări vor fi modificate cât se poate de curând și atunci vom demonstra încă o dată că trăim în țara meșterului Manole în care ce construim, se dărâmă, și tot așa”.

Amintim că săptămâna trecută a fost lansat site-ul Titularizare 2022. Profesorii sau viitoarele cadre didactice pot consulta lista posturilor disponibile până la acest moment, în vederea participării la concursul național de ocupare a posturilor didactice din învățământul preuniversitar.

Calendarul concursului poate fi consultat aici.

Ministrul Educației a anunțat că în luna martie vor începe dezbaterile pentru noua lege a educației: „suntem în partea a doua a lunii februarie și am promis că în luna martie vom începe dezbaterile pentru a avea în cel mai scurt timp posibil o lege a educației naționale și o lege a învățământului superior, care să fie conforme cu așteptările societății și cu transformările societății”.

Mai amintim că Edupedu.ro a scris că propunerea unei noi legi a Educației ar urma să fie prezentată în Guvern în luna iunie 2022. Sorin Cîmpeanu a anunțat pe 8 iunie 2021 intenția de a realiza o nouă lege a educației. În cadrul Dezbaterii online “Reforma digitală a Educației”, organizată de Edupedu.ro, ministrul Educației a declarat: “Așteptăm concluziile proiectului România Educată, după care implementarea concluziilor – prin proiect de lege. Sperăm să ne încadrăm în acest an, după ce avem agreate concluziile România EducatăEu ca ministru îmi doresc o nouă lege a educației“.

Pe 14 iulie 2021 Proiectul România Educată, pe baza căruia este anunțată construcția unei noi legi a Educației, este aprobat prin Memorandum de Guvern, în prezența președintelui Klaus Iohannis. Memorandumul prevedea prezentarea în guvern a noului proiect de lege a Educației până pe 1 octombrie 2021.

Pe 10 septembrie 2021, în ziua în care ar fi trebuit să aibă loc, potrivit Memorandumului asumat, prezentarea în Guvern a unei hotărâri pentru stabilirea „planului de acțiune cu termene și responsabilități”, de aplicare a Proiectului România Educată, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat că noua lege a Educației, bazată pe proiectul prezidențial „România Educată”, a fost amânată pentru 2022.

Video, la minutul 33:53:
Citește și:
Site-ul Titularizare 2022 a fost lansat. Lista posturilor pentru fiecare județ
DOCUMENT Titularizare 2022. Calendarul concursului a fost publicat
Un nou termen pentru noua lege a Educației – proiectul ar urma să fie prezentat în Guvern în iunie 2022
VIDEO Noua lege a Educației va fi împărțită în două legi, una a învățământului superior și alta a învățământul preuniversitar, anunță Ministrul Educației
Exit mobile version