Ministrul Educației vorbește despre nevoia de schimbare a sistemului de titularizare / Cîmpeanu: În luna martie vom începe dezbaterile pentru a avea o lege a educației naționale și o lege a învățământului superior

16.491 de vizualizări
Sorin Cîmpeanu / Foto: gov.ro
Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat într-un interviu pentru gândul.ro că „modalitatea de titularizare în învățământ este un aspect care trebuie să fie avut în vedere, tocmai în ideea de a putea atrage acele resurse umane care sunt, într-adevăr, competente și care au chemare pentru profesia de dascăl”, în contextul în care se discută în Franța că Emmanuel Macron ar vrea să facă o reformă în sistemul de educație, reformă ce ar cuprinde și eliminarea titularizării pe viață. Sorin Cîmpeanu a punctat că este nevoie de o schimbare la nivelul sistemului de titularizare.
  • Titularizarea în România este examenul de angajare pe o perioadă nedeterminată într-o școală. Pentru a se titulariza – deci pentru a se angaja pe o perioadă nedeterminată – profesorii trebuie să obțină minimum nota 7 atât la examenul scris, cât și la inspecția la clasă în profilul postului. Pentru a deveni suplinitor – deci pentru angajarea pe perioadă determinată – candidații trebuie să obțină minimum nota 5 atât la proba scrisă, cât și la inspecție.

Întrebat de modalitatea în care va fi percepută această modificare, ministrul român al Educației a spus că sunt atât argumente pro, cât și contra și că „schimbările importante trebuie să fie puternic dezbătute cu toți cei implicați”.

Reporter:Discutam înainte de interviu despre acea bombă lansată de președintele Macron în ceea ce privește sistemul lor educațional privind titularizarea, care să nu mai fie pe viață. Să nu mai fie, să spunem, din învățământul preuniversitar.

Sorin Cîmpeanu: Și modalitatea de titularizare în învățământ este un aspect care trebuie să fie avut în vedere, tocmai în ideea de a putea atrage acele resurse umane care sunt, într-adevăr, competente și care au chemare pentru profesia de dascăl, și trebuie să fie susținute. E clar că e nevoie de o schimbare și la nivelul acestui sistem de titularizare, după cum e clar că e nevoie de o schimbare, și avem în România Educată – proiectul care a beneficiat de cea mai largă consultare publică – o serie de concluzii cu privire la schimbarea modului de susținere a examenelor naționale: bacalaureatul care ar putea să fie schimbat, dar pentru a nu induce niciun fel de idei false, precizez de la bun început. Bacalaureatul, da, trebuie să fie altfel, dar după ce elevii au parcurs un întreg ciclu. Cu alte cuvinte, dacă vom avea anul acesta o lege a educației naționale, care să prevadă această schimbare, prima serie de tineri care vor da bacalaureatul…”

  • În legătură cu eliminarea titularizării pe viață din Franța, precizăm că nu există nicio declarație oficială, ci doar au apărut informații pe surse referitoare la faptul că, în campania prezidențială, președintele Emmanuel Macron ar intenționa în domeniul educației să schimbe sistemul de titularizare, potrivit FranceTVInfo.

Reporter:Va fi după 4 ani

Sorin Cîmpeanu: După 4 ani. E nevoie de parcurgerea unui întreg ciclu, e nevoie de o pregătire într-un context în care să cunoști toate regulile jocului. Nu vor fi schimbări peste noapte, asta vreau să vă asigur, dar v-am spus, rezultatele se vor putea vedea în educație exclusiv pe termen mediu și lung.

Reporter: Și dacă se va umbla la această titularizare, să nu mai fie pe viață și să fie pe contracte pe perioadă determinată…

Sorin Cîmpeanu: Vom vedea, este… 

Reporter: Nu vor fi acestea semințe de scandal?

Sorin Cîmpeanu: Cu siguranță, da. Sunt multe argumente pro, multe argumente contra. Nu am luat în considerare niciun fel de scenariu din această perspectivă. Era vorba doar de un anunț făcut în sistemul de educație francez. Cred că și la ei este doar la nivel de idee. Schimbările importante trebuie să fie puternic dezbătute cu toți cei implicați, pentru că dacă nu există un acord, atunci aceste schimbări vor fi modificate cât se poate de curând și atunci vom demonstra încă o dată că trăim în țara meșterului Manole în care ce construim, se dărâmă, și tot așa”.

Amintim că săptămâna trecută a fost lansat site-ul Titularizare 2022. Profesorii sau viitoarele cadre didactice pot consulta lista posturilor disponibile până la acest moment, în vederea participării la concursul național de ocupare a posturilor didactice din învățământul preuniversitar.

Calendarul concursului poate fi consultat aici.

Ministrul Educației a anunțat că în luna martie vor începe dezbaterile pentru noua lege a educației: „suntem în partea a doua a lunii februarie și am promis că în luna martie vom începe dezbaterile pentru a avea în cel mai scurt timp posibil o lege a educației naționale și o lege a învățământului superior, care să fie conforme cu așteptările societății și cu transformările societății”.

Mai amintim că Edupedu.ro a scris că propunerea unei noi legi a Educației ar urma să fie prezentată în Guvern în luna iunie 2022. Sorin Cîmpeanu a anunțat pe 8 iunie 2021 intenția de a realiza o nouă lege a educației. În cadrul Dezbaterii online “Reforma digitală a Educației”, organizată de Edupedu.ro, ministrul Educației a declarat: “Așteptăm concluziile proiectului România Educată, după care implementarea concluziilor – prin proiect de lege. Sperăm să ne încadrăm în acest an, după ce avem agreate concluziile România EducatăEu ca ministru îmi doresc o nouă lege a educației“.

Pe 14 iulie 2021 Proiectul România Educată, pe baza căruia este anunțată construcția unei noi legi a Educației, este aprobat prin Memorandum de Guvern, în prezența președintelui Klaus Iohannis. Memorandumul prevedea prezentarea în guvern a noului proiect de lege a Educației până pe 1 octombrie 2021.

Pe 10 septembrie 2021, în ziua în care ar fi trebuit să aibă loc, potrivit Memorandumului asumat, prezentarea în Guvern a unei hotărâri pentru stabilirea „planului de acțiune cu termene și responsabilități”, de aplicare a Proiectului România Educată, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat că noua lege a Educației, bazată pe proiectul prezidențial „România Educată”, a fost amânată pentru 2022.

Video, la minutul 33:53:
Citește și:
Site-ul Titularizare 2022 a fost lansat. Lista posturilor pentru fiecare județ
DOCUMENT Titularizare 2022. Calendarul concursului a fost publicat
Un nou termen pentru noua lege a Educației – proiectul ar urma să fie prezentat în Guvern în iunie 2022
VIDEO Noua lege a Educației va fi împărțită în două legi, una a învățământului superior și alta a învățământul preuniversitar, anunță Ministrul Educației

13 comments
  1. Aia cu angajarea/titularizarea doar pe 4 ani este o aberatie, o umilinta la adresa profesorilor doar sa propui asa ceva.
    Pai si femeia de serviciu din scoala are contract pe durata nedeterminata, iar profesorul de ce sa nu aiba?
    Nu de ajuns ca profesorii au cele mai mici salarii din sistemul de stat raportat la studiile necesare postului? Nu e de ajuns ca in fiecare an se gandesc daca la anul mai au clase, mai au elevi sau intra in restrangere? Ce minte diabolica/dementa s-a putut gandi la asa ceva, sa angajezi profesorul doar pe durata limitata, din 4 in 4 ani? Adica profesorul sa fie, dpdv al duratei contractului, sub ingrijitoare, bibliotecar, inginer de sistem, secretara, laboranta? Toti astia au contracte pe durata nedeterminata. Sunt femei de serviciu care au lucrat toata viata si iesit la pensie din aceeasi scoala, deci au avut “post pe viata” . Cu ce e profesorul diferit sau de ce trebuie sa fie diferit? Se sare rau calul, sindicatele ar trebui sa ia atitudine fata de astfel de mizerii vehiculate un ministru.

  2. Odata ce ar face nedeterminata ar putea in sfarsit sa faca vant unui titular pentru un suplinitor tinut sub aripa. Tata a lucrat 33 de ani. Daca nu-si facea meseria, il sanctionau sau il dadeau afara. Ca si-a obtinut cu greu si munca serviciul. Nu-l angajau si reangajau la 4 ani. 🙂 E de ras. E penibil si nu pot sa cred ca cineva poate considera titularizarea ca pe o povestioara si nu ca pe ceea ce este de fapt: un examen cu interviu de angajare in sistemul de stat. Cand miza si efortul sunt atat de mari poti face acelui om contract pe perioada nedeterminata? Pai cine ar sta asa in sistem? Aaa, da, stiu…si-ar face loc cu coatele cei care nu au fost in stare sa ia un 7. Pilutele.

  3. Titularizarea înseamnă un singur lucru : angajare pe perioadă nedeterminată. Atât și nimic mai mult. Sa vii sa propui că orice profesor să fie angajat doar pe 4 ani este o umilință, o bătaie de joc la adresa acestora. In ce sistem mai exista așa tip de angajare ? Mai ales la stat. După ce profesorii au cele mai mici salarii dintre bugetari, ii discriminezi și la durata contractului de muncă?

  4. Titularizarea înseamnă angajare, ca la orice job. Nu există job pe viață, dar nici nu poți da interviu de angajare din 4 în 4 ani. E aiurea!

  5. Nu știu de ce ideea de titularizare este percepută ca o angajare PE VIAȚĂ în sistemul educațional. Și mi se pare cu atât mai ciudată această percepție cu cât, în cuprinsul legii educației, există un capitol de sancțiuni, ce implică, în cazuri justificate, inclusiv desfacerea contractului individual de muncă, așa cum există în toate sectoarele de activitate. Poate că ar trebui schimbat nu sistemul de titularizare, care are o sumedenie de avantaje, ci modul de judecare și aplicare a sancțiunilor.

  6. Probabil că a crescut atât de mult numărul pilelor care au nevoie de posturi de suplinitori, încât trebuie dați la o parte titularii. În 1990, când a avut loc prima sesiune de transferări în învățământ după 10 ani de pauză, s-a văzut că în sectorul 6 al Capitalei erau aproape 70 de posturi vacante la Biologie. Fuseseră ocupate ani de zile de suplinitori, mulți doar cu definitivatul, mulți în pragul pensiei… Bine a zis cine a zis că istoria se repetă…

  7. Stimate domnule ministru, de ce trebuie să faci ce fac alții? Dacălii români au salariile și condițiile de muncă asemănătoare francezilor ? De ce mereu și mereu doar dascălii sunt puși la zid în această țară ? De ce numai lor nu li se respectă drepturile ? De ce? Până când? Dascălii au suportat atâtea umilințe în ultimii doi ani și totuși și-au facut meseria, chiar dacă nu au fost sprijiniți ,chiar dacă nu au fost plătiți conform legii. Un dascăl care se apropie de pensionare, fără spor la dirigenție, fără gradație și fără ore suplimentare are 4000 de lei, este un salariu DEMN și DECENT ? Dumnevoastră ați putea supraviețui cu el ?
    Ați terminat cu vaccinarea acum începeți o altă „bătălie”, când ne veți lăsa să putem trăi și noi liniștiti ca și alți oameni ? Când? Cred că nu cunoașteți realitatea…

  8. Și noi ne dorim.Indiferent de schimbările aduse cred ca o sa aibă idei bune.Titularizarea ar trebui sa fie în sistem și sa te trimita unde e nevoie de tine,ca în armată. Ar trebui corectare computerizată, repartizare nationala computerizată în ordinea opțiunilor și a notelor.Nu cum este acum dai intr-un județ și dacă ești singur pe post te titularizezi și alții sunt zece și degeaba.
    E mafia mare și trebuie schimbată

    1. >>și sa te trimita unde e nevoie de tine,ca în armată
      Geniala idee, lol. La lupta contra analfabetismului functional tovarasi!!!

      >>să nu mai fie pe viață și să fie pe contracte pe perioadă determinată
      Asta e o prostie maxima. Cine isi imagineaza ca se va angaja cineva cu contract pe durata determinata? Cei descurcareti isi vor gasi alte joburi cu contracte normale si in sistem vor ramane fraierii si prostii. E ceea ce isi doreste PENEELEE si PESEEDEE probabil.

      Daca ai contract cu durata nedeterminata nu inseamna ca esti angajat pe viata. Contractul asta iti da niste drepturi, de ex. dreptul la somaj.

      Nu-l lasati pe pacaliciul asta sa distruga si ce a mai ramas din sistemul de invatamant.

      1. Doamne, dar ce profesor ar fi nebun sa munceasca atata pentru perioada nedeterminata? Nu e de-ajuns ca am vrut sa-mi iau o garsonera si nu mi-a dat nicio banca vreub credit pentru avans? Nu intreg, ci pentru un avans? La cei 17 anisori ai mei ca titular, salariul e prea mic pentru regulile bancilor. Cica rata e prea mare pentru cat imi mai ramane pentru traiul zilnic. E o regula acolo… Daca mai face contracte nedeterminate, nu mai iei nici macar un credit de consum. Muncesti o viata sa ce? Cretinatati marca Tampeanu.

        1. Se pare ca asta cu nedeterminata e pentru cretinii care nu sunt în stare de un 7 ani de zile la rând și sa ii pună pe posturi așa…pe pile și relații care te desființează ca persoana dacă îndrăznești sa ocupi un post pe drept și pe capul tău.
          Nasol.Cine vrea sa își trimita copii la școală la așa lichele fără minte?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Fundația scriitoarei Ioana Nicolaie anunță că dotează cu 500 de cărți o bibliotecă școlară, dacă profesorii sau părinții o înscriu gratuit printr-un mesaj în concurs: „E grozav de amar că bibliotecile se închid în loc să devină în spații vii, elegante”

500 de cărți noi sunt pregătite să fie trimise gratuit către o școală din România de către fundația scriitoarei Ioana Nicolaie, anunță organizația într-o postare pe Facebook. Pentru a putea…
Vezi articolul

Contribuțiile din salarii la sănătate și pensii, neplătite pe luna noiembrie pentru angajații din învățământ din mai multe județe, cu câteva zile înainte de finalul anului 2023 – surse

Contribuțiile din salariile pentru luna noiembrie către asigurarea de sănătate și pensie sunt neplătite pentru angajații din învățământ din mai multe județe, potrivit surselor Edupedu.ro. Situația nu este o premieră…
Vezi articolul