Un nou termen pentru noua lege a Educației – proiectul ar urma să fie prezentat în Guvern în iunie 2022

1.748 de vizualizări
Foto: Pexels.com
Propunerea unei noi legi a Educației sau a unui „pachet legislativ” de acest fel ar urma să fie prezentată în Guvern în luna iunie 2022, potrivit Memorandumului pentru aprobarea Programului legislativ al Guvernului pentru anul 2022, pe care Executivul îl va adopta în ședința de astăzi. Documentul nu oferă niciun detaliu legat de acest proiect care ar urma să reglementeze întreg sistemul de învățământ.

„Proiect de Lege Pachet legislativ Educație” – așa este numit în documentul guvernului, termenul pentru prezentarea în Executiv este iunie 2022, lună la finalul căreia Parlamentul României intră în vacanță timp de 3 luni. Este relevant acest lucru deoarece prezentarea în Guvern a unui text de proiect legislativ se încheie cu trimiterea proiectului la Parlament, având ca inițiator Guvernul, respectiva propunere fiind apoi dezbătută în procedură normală în comisiile Legislativului, apoi în plenul Camerei Deputaților, după care în Senat.

Noua propunere vizează „reglementarea sistemului național de educație”, potrivit documentului citat.

Reamintim că Sorin Cîmpeanu a anunțat pe 8 iunie 2021 intenția de a realiza o nouă lege a educației. În cadrul Dezbaterii online “Reforma digitală a Educației”, organizată de Edupedu.ro, ministrul Educației a declarat: “Așteptăm concluziile proiectului România Educată, după care implementarea concluziilor – prin proiect de lege. Sperăm să ne încadrăm în acest an, după ce avem agreate concluziile România EducatăEu ca ministru îmi doresc o nouă lege a educației“.

Legea educației din 2011 a fost o lege foarte bună. Sistemele de educație fiind inerțiale, în toată lumea, au avut mari probleme în a ține pasul cu dezvoltarea societății, mai ales la nivel tehnologic. Din cauza diferenței de timp de 10 ani, sunt lucruri care trebuie schimbate. Plus sunt modificări care au distrus coerența Legii 1. Păstrăm părțile bune din Lege, sunt mult prea multe, coerența e problema“, a precizat Cîmpeanu, pe 8 iunie 2021.

Pe 14 iulie 2021 Proiectul România Educată, pe baza căruia este anunțată construcția unei noi legi a Educației, este aprobat prin Memorandum de Guvern, în prezența președintelui Klaus Iohannis. Acesta declarase cu o săptămână înainte că „în cel mai scurt timp, se va constitui un grup de lucru transpartinic pentru a construi cadrul legislativ care să permită implementarea proiectului”. 

Memorandumul elaborat de ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, prevedea prezentarea în guvern a noului proiect de lege a Educației până pe 1 octombrie 2021.

Foto: captură memorandum

Pe 10 septembrie 2021, în ziua în care ar fi trebuit să aibă loc, potrivit Memorandumului asumat, prezentarea în Guvern a unei hotărâri pentru stabilirea „planului de acțiune cu termene și responsabilități”, de aplicare a Proiectului România Educată, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat că noua lege a Educației, bazată pe proiectul prezidențial „România Educată”, a fost amânată pentru 2022.

Atunci noul termen până la care Ministerul trebuia să prezinte în Guvern proiectul de lege a fost mutat pentru 31 decembrie 2021, iar noul termen al unor noi consultări pe un eventual proiect legislativ care ar fi trebuit pus în dezbatere publică a fost mutat din noiembrie 2021, în 31 mai 2022.

Pe 7 octombrie, tot la Guvern, ministrul Cîmpeanu spunea că își asumă întârzierile, fără să precizeze în ce fel face asta și ce înseamnă această asumare.

Ministrul a mai spus atunci că „dorința noastră” este ca până la începutul anului școlar viitor să existe o nouă lege a Educației. În plus, pe lângă această nouă lege a Educației va exista și o nouă lege a salarizării: „O nouă lege a educației, alături de o nouă lege a salarizării, va implementa un sistem de salarizare fără doar și poate mai atractiv și diferențiat în funcție de performanța profesorilor, diferențiat în funcție de mediul în care activează, mediul rural având nevoie de un sistem de salarizare mai atractiv pentru a avea profesori”, a răspuns Cîmpeanu jurnaliștilor.

Cu o zi înainte de împlinirea termenului pentru prezentarea proiectului de lege, adică pe 30 decembrie 2021, Sorin Cîmpeanu iese în conferință la Guvern și anunță o mulțime de alte măsuri, dar nicio vorbă despre proiect.

Pe 10 ianuarie 2022 Sorin Cîmpeanu declara că în momentul în care va exista un draft al unui nou pachet legislativ în Educație, el „va fi supus consultărilor și dezbaterii fără niciun fel de întârziere”. „Facem tot posibilul ca acest draft să existe cât mai repede posibil după încheierea dezbaterilor în cadrul proiectului România Educată”.

Pe 24 ianuarie 2022 Cîmpeanu anunța că cel mai probabil vor fi două legi ale educației, nu doar una ca până acum. „Noi va trebui să avem o nouă lege a educației, cel mai probabil o lege a învățământului superior, separat de o lege a învățământului preuniversitar”, spunea Cîmpeanu la B1Tv. „În această lege, trebuie să fie cuprinse toate concluziile proiectului România Educată, care a făcut obiectul unor dezbateri largi într-o perioadă lungă de timp. Vor trebui să fie cuprinse așteptările de la sistemul de învățământ care avea foarte multe probleme cronice înainte de criza sanitară și care au fost amplificate enorm de criza sanitară”, a mai spus atunci ministrul Educației.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Peste 400 de pagini de amendamente și modificări la proiectele legilor Educației din partea ministerelor și instituțiilor obligatorii în procesul de avizare – surse / Greșeli de scriere, erori gramaticale, dezacorduri și virgule între subiect și predicat, printre reproșuri

Proiectele de legi ale educației au strâns peste 400 de pagini de amendamente și propuneri de modificare din partea celor 13 ministere avizatoare și a instituțiilor de la care Ministerul…
Vezi articolul

Sorin Cîmpeanu îl felicită pe Patriarhul Daniel pentru implicarea în educație și societate. Tot azi, Sfântul Sinod prezidat de patriarh a criticat planurile privind educația sexuală în școli, promovate de ministru

Ministrul Sorin Cîmpeanu îl felicită, joi, pe Patriarhul Daniel, de ziua acestuia, pentru “activitatea susținută în spațiul educațional și social (…) contribuind la promovarea valorilor creștine în societatea românească”. Mesajul…
Vezi articolul