Iohannis, pe 7 iulie 2021, cu 230 de zile în urmă: În cel mai scurt timp, se va constitui un grup de lucru transpartinic pentru a construi cadrul legislativ care să implementeze proiectul România Educată / Cronologia promisiunilor și amânărilor

2.402 vizualizări
Foto: © Albertophotography | Dreamstime.com
În urmă cu 230 de zile, Klaus Iohannis lansa, cu mare pompă, proiectul România Educată, pentru care, „în cel mai scurt timp, se va constitui un grup de lucru transpartinic pentru a construi cadrul legislativ care să permită implementarea proiectului”, anunța președintele. Într-o ședință de guvern din 14 iulie, Iohannis le-a spus miniștrilor că „românii așteaptă un plan coerent de implementare, cu responsabili și cu termene realiste (…) Nu avem timp să irosim potențialul tinerilor noștri (…) trebuie să acționăm acum!”. Însă noua lege a Educației bazată pe proiectul prezidențial România Educată se lasă așteptată în continuare, deși ultima dată Guvernul își asumase că va prezenta un proiect de lege pe 31 decembrie, urmând consultări publice.

Comitetul ministerial pentru monitorizarea implementării proiectului „România Educată” s-a reunit ultima dată acum 5 luni și 20 de zile, potrivit datelor publicate pe site-ul Ministerului Educației. De atunci și până luni, 21 februarie, nu s-a mai auzit nimic despre aceste reuniuni, iar celebrul grup transpartinic anunțat de Iohannis nu s-a reunit, de fapt, niciodată.

În ianuarie, ministrul Sorin Cîmpeanu a declarat că ar urma să fie elaborate două legi ale educației, una pe preuniversitar și cealaltă pe universitar.

Între timp, sursele Edupedu.ro spun că s-au făcut angajări la departamentul din ministerul Educației care gestionează implementarea proiectului România Educată, dar proiectul de lege a rămas sub o tăcere totală. Având în vedere că nu au mai avut loc consultări de peste 5 luni de zile, sursele Edupedu.ro se așteaptă ca proiectul de lege să fie devansat și mai mult, până în toamna lui 2022.

Mai mult, pe site-ul ministerului Educației, edu.ro, secțiunea România Educată nu a mai fost actualizată din 6 septembrie 2021.

Cronologia noii legi a educației bazată pe proiectul România Educată:

7 iulie 2021 – Președintele Klaus Iohannis are o declarație de presă după consultări timp de trei zile, avute pentru finalizarea proiectului România Educată. „În cel mai scurt timp, se va constitui un grup de lucru transpartinic pentru a construi cadrul legislativ care să permită implementarea proiectului”, a declarat atunci Iohannis. Președintele a găsit și scuze pentru întârzierea proiectului timp de ani de zile: „Am avut apoi ani electorali intenși, a urmat pandemia, cu greutățile, dar și cu lecțiile ei valoroase. Acum avem, în sfârșit, șansa unei discuții constructive, urmate de asumarea transpartinică și de un proces consecvent și stabil de implementare”. Conferința de presă și declarația integrală le puteți consulta pe site-ul oficial al Administrației prezidențiale, presidency.ro.

14 iulie 2021 – Guvernul a aprobat un memorandum în prezența președintelui Klaus Iohannis prin care Cabinetul Cîțu și-a asumat termenul de 10 septembrie pentru adoptarea unei Hotărâri de Guvern pentru aprobarea planului de implementare a proiectului România Educată și o nouă lege a educației până la data de 1 octombrie 2021.

La acel moment, în ședința de Guvern pe care a condus-o, președintele Klaus Iohannis se adresa miniștrilor:

„Românii așteaptă un plan coerent de implementare, cu responsabili și cu termene realiste, care să pună sistemul de educație pe făgașul necesar: unul al coerenței, al responsabilității, al stabilității și al profesionalismului.

Singurul tren către un viitor mai bun este educația. Doar astfel putem oferi copiilor și tinerilor din România șansa de a profita pe deplin de oportunitățile pe care le oferă o economie modernă și o societate democratică.

România se confruntă cu un declin demografic accentuat. Nu avem timp să irosim potențialul tinerilor noștri. Nu ne permitem să îi pregătim cu instrumente din trecut pentru nevoile viitorului. Nu avem voie să lăsăm niciun copil în urmă!

Trebuie să acționăm acum!”, spunea Klaus Iohannis.

10 septembrie 2021 – Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat că noua lege a Educației, bazată pe proiectul prezidențial „România Educată”, a fost amânată pentru 2022. Anunțul a fost făcut chiar în ziua când era prevăzută aprobarea, doar că proiectul de HG nu avea avizul Consiliului Economic și Social. De asemenea, noul termen până la care Guvernul trebuia să prezinte proiectul de lege a fost devansat pentru 31 decembrie 2021, iar noul termen al consultărilor pe proiectul pus în dezbatere publică a fost devansat din noiembrie 2021, până în 31 mai 2022.

10 ianuarie 2022 – Sorin Cîmpeanu declara: În momentul în care va exista un draft al unui nou pachet legislativ în Educație, el va fi supus consultărilor și dezbaterii fără niciun fel de întârziere. Facem tot posibilul ca acest draft să existe cât mai repede posibil după încheierea dezbaterilor în cadrul proiectului România Educată.

24 ianuarie 2022 – Cîmpeanu anunța că cel mai probabil vor fi două legi ale educației, nu doar una ca până acum. „Noi va trebui să avem o nouă lege a educației, cel mai probabil o lege a învățământului superior, separat de o lege a învățământului preuniversitar”, spunea Cîmpeanu la B1Tv. „În această lege, trebuie să fie cuprinse toate concluziile proiectului România Educată, care a făcut obiectul unor dezbateri largi într-o perioadă lungă de timp. Vor trebui să fie cuprinse așteptările de la sistemul de învățământ care avea foarte multe probleme cronice înainte de criza sanitară și care au fost amplificate enorm de criza sanitară”, a mai spus atunci ministrul Educației.

25 ianuarie 2022 – Consiliul Național al Elevilor (CNE) anunța, într-un comunicat de presă, că „partenerii de dialog social ai Ministerului Educației nu au fost, nici până la acest moment, invitați de Comitetul interministerial pentru implementarea proiectului „România Educată” la consultări care ar trebui să aibă drept scop stabilirea unor direcții strategice și principii de la care să pornească proiectul noii Legi a educației naționale, chiar dacă proiectul Președintelui României s-a bucurat de o largă participare a societății civile până la momentul lansării”. 

Szekely, despre amânarea prezentării unui proiect de lege: „Pur și simplu condițiile meteo au încetinit meciul”

Consilierul prezidențial Ligia Deca a spus, despre amânarea implementării, că „valul pandemic, coroborat cu evenimentele de pe scena politică, au însemnat o întârziere a acestor etape”, iar consilierul ministrului Educației, Radu Szekely, spunea că nu este realist termenul de 1 decembrie 2021 pentru un nou proiect de lege, termen invocat anul trecut de către oficialii din Educație, și trimitea la „condițiile meteo”.

„Sincer nu cred că este realist acest termen. Ar însemna să fim în minutul 85 și noi suntem mult mai devreme. Nu vreau să absolv pe nimeni, mai ales instituția pe care o reprezint, de vreo vină. Nu acesta este scopul. Ci pur și simplu condițiile meteo au încetinit meciul. Ne-au forțat să facem o pauză. ’S-a și plouat, s-a și nins’, au căzut guverne. Este greu de dus proiectul mai departe într-o situație de instabilitate politică, la nivelul la care ne-am dorit noi și la nivelul la care ministerul s-a angajat în vară”, a spus Szekely în noiembrie 2021.

Cîmpeanu vorbește de o nouă lege a educației de pe vremea primului său mandat, din 2015

Ministrul Sorin Cîmpeanu vorbește despre o nouă lege a Educației încă din 2014, de la primul mandat în această funcție, în Guvernul Victor Ponta. În iunie 2015, el spunea că „până la finalul anului” vor fi consultări.

Paradoxal, Cîmpeanu anunța atunci, în 2015, acea nouă lege a educației după ce tot Guvernul Ponta modificase radical legea educației 1/2011 printr-o Ordonanță de Urgență (OUG) care adusese schimbări în 97 de puncte din lege. Întrebat atunci de presă de ce mai e nevoie de o nouă lege, când propriul său guvern tocmai o modificase masiv pe cea în vigoare, Sorin Cîmpeanu din executivul Ponta răspundea:

  • Cîmpeanu, 7 mai 2015: E nevoie de o nouă lege în primul rând pentru a asigura coerența cu alte reglementări legale, a asigura coerență între articolele aceleiași legi și a asigura coerență cu cerințele sistemului de educație care trebuie să fie legate strâns de cerințele mediului socio-economic. Noua lege va fi rezultatul unei consultări largi, în cadrul căreia va trebui să se pronunțe și studenții, și profesorii, și angajatorii, și sindicatele din învățământ, toți acești actori“. (Sursa: HotNews.ro)

Trei zile mai târziu, pe 10 mai 2015, într-o conferință susținută la sediul PSD, Sorin Cîmpeanu anunța că noul proiect de Lege a educației urmat să fie lansat în dezbatere în iunie 2015.

În iunie, proiectul de lege s-a dovedit a fi unul transmis de comisia de învățământ a Senatului, condusă atunci de Ecaterina Andronescu, la care Cîmpeanu ca ministru anunța că va aduce următoarele noutăți: posibilitatea unei evaluări la clasa a X-a și introducerea Bacalaureatului profesional, susținut puternic de Ecaterina Andronescu. (Sursa)

O nouă lege a educației nu s-a concretizat în 2015, la finalul anului Victor Ponta demisionând împreună cu tot guvernul, după protestele masive care au urmat tragediei din Club Colectiv.

La două săptămâni de la preluarea mandatului de ministru al Educației în Guvernul Cîțu, liberalul Sorin Cîmpeanu a declarat următoarele cu privire la o nouă lege a educației:

  • Cîmpeanu, 5 ianuarie 2021: “Cred că nimeni nu poate să conteste că proiectul România Educată a beneficiat de cea mai largă consultare publică organizată în România. Avem niște idei care ar trebui să fie puse în practică prin măsuri care țin de legislativ și de executiv. O lege a educației care să păstreze tot ceea ce este bun din reglementările anterioare, dar care să asigure și adecvarea la nevoile secolului XXI este absolut necesară. Aceasta lege va trebui elaborată cu o consultare foarte inteligent organizată a tuturor forțelor politice, părinți, profesori, elevi, angajatori, astfel încât chiar dacă se va continua acest proces de schimbare ultra-rapidă a miniștrilor…“ (Sursa și detalii)

În iunie 2021, la conferința Reforma Digitală a Educației organizată de Edupedu.ro, Cîmpeanu spunea că până la finalul lui 2021 vom avea un nou proiect de Lege a Educației, tot la nivel de „dorință”.

Foto: © Albertophotography | Dreamstime.comDreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil


5 comments
  1. Câți tineri merg la psiholog, cu depresii grave datorate acestor programe umflate cu pompa? Ar fi interesant de știut… Pentru că sunt o mulțime. Nu cred că acest program va schimba ceva. Ore întregi petrecute cu coloana tasată pe scaun, ingurgitând materie pe care o vor uita total după ultimul examen; bulimie de stres, depresii.
    Și în tot acest timp, Finlanda…

  2. Tot asa incet s-au miscat lucrurile si pana acum. Insa lenea legendara a lui Klaus a micsorat si mult viteza, iar incompetenta monstruoasa a lui Campeanu a blocat complet cel mai prost proiect de reforma din toate timpurile. Yeeeee!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Apel umanitar al Institutului de Cercetare pentru Chimie, pentru o șansă la viață acordată unei tinere cercetătoare: Să-i dăm o șansă Ralucăi Ianchiș să fie, mulți ani de aici înainte, alături de fetița ei

Cercetătoarea Raluca Ianchiș, de la Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Chimie și Petrochimie din București, a primit la finalul anului diagnosticul de cancer de pancreas. Având în vedere…
Vezi articolul

Rezultate „îngrijorătoare” la Evaluarea Națională la clasa a VII-a din Franța: mai mult de jumătate din elevi nu citesc la nivelul așteptat și nu stăpânesc problemele de geometrie. Ministrul Educației propune ore remediale organizate pe niveluri

Rezultatele testărilor naționale la limba franceză și matematică pentru elevii de clasa a VII-a din Franța sunt îngrijorătoare, apreciază ministrul Educației din Republică, Gabriel Attal, într-un interviu pentru Le Parisien,…
Vezi articolul