De ce întârzie România Educată? Ligia Deca: Valul pandemic și evenimentele politice au întârziat etape / Radu Szekely: Condițiile meteo au încetinit meciul

1.111 vizualizări
Foto: gov.ro
“Evident că valul pandemic, coroborat cu evenimentele de pe scena politică, au însemnat o întârziere” a etapelor programate pentru toamnă în implementarea raportului România Educată, a spus luni seară, în cadrul unei dezbateri, consilierul prezidențial pe teme de educație, Ligia Deca. În cadrul aceleiași discuții, Radu Szekely, consilier în cadrul Ministerului Educației, a invocat tot instabilitatea politică drept motiv pentru faptul că nu au avansat lucrurile: “Pur și simplu condițiile meteo au încetinit meciul. Ne-au forțat să facem o pauză”.

Amândoi au afirmat, în dezbaterea “România Educată – cum? când?” găzduită de Frontline Club București și Goethe Institut București, că, deși procedurile la nivel de minister și parlament s-au oprit, au avansat măsurile “de suport”, precum cele legate de PNRR și alocarea de fonduri europene (cf. Ligia Deca), respectiv măsuri de personal în cadrul ministerului (cf. Radu Szekely).

Reprezentantul ministerului a mai afirmat că termenul stabilit în programul de guvernare al guvernului propus de Nicolae Ciucă pentru “aprobarea pachetului legislativ care va asigura implementarea Proiectului România Educată”, trimestrul al treilea din 2023, nu ar însemna că acest pachet ar trebui să fie gata abia atunci, ci ca acela este termenul de aplicare a întregii legislații necesare, inclusiv cea secundară și terțiară, “metodologii și norme de aplicare”, “Ideea este ca la începutul anului școlar 2023-2024 toată această legislație să fie implementată”, a spus el. Edupedu.ro a semnalat luni termenul propus în programul de guvernare depus în weekend în Parlament.

  • Amintim că în memorandumul adoptat în vară de guvernul Cîțu, pentru implementarea raportului prezidențial România Educată, termenul pentru elaborarea pachetului legislativ era de 1 octombrie 2021. Premierul Cîțu a insistat, o vreme, pe respectarea acestui termen: pe 26 august, el atenționa că “avem niște termene pe care le-am asumat”, atunci când ministrul Cîmpeanu își exprima “îngrijorarea” că n-ar putea fi adoptat acel pachet legislativ. În septembrie, ministrul anunța o amânare până în 2022, după o nouă serie de consultări – detalii aici.
Ligia Deca despre întârzierile în aplicarea raportului România Educată:

“Raportul a fost lansat. Imediat după lansare a urmat o etapă de asumare politică a guvernului, a fost adoptat un memorandum în guvern prin care guvernul și-a asumat implementarea, cu o serie de termene. Primul termen asumat a însemnat constituirea acelui grup interministerial, care să monitorizeze și să aibă grijă ca implementarea să aibă loc, urmând ca următoarele două etape să fie constituite de elaborarea de către Ministerul Educației a unui plan de implementare care și el trebuie adoptat de către guvern și finalizarea procesului de reconfigurare a cadrului normativ, adică a Legii educației, a pachetului legislativ, depinde cum se va ajunge la concluzia că trebuie să arate el, inițiat de Ministerul Educației, dar lansat în dezbatere parlamentară.

Evident că valul pandemic, coroborat cu evenimentele de pe scena politică, au însemnat o întârziere a acestor etape, adică de asumare a planului de implementare, chiar dacă el există în draft, însă nu au însemnat, în opinia mea, și o încetinire a altor măsuri de suport. De exemplu, configurarea PNRR sau a programelor operaționale pentru fondurile europene din exercițiul financiar 2021-2027, în corelare strânsă cu prioritățile din viziunea România Educată.

Deci, chiar dacă la nivel politic lucrurile trebuie să prindă un moment de calm, de construcție, în care să existe un guvern care să poată să-și asume și să lanseze în implementare politică România Educată, în planul măsurilor de suport, cum ar fi alocarea fondurilor europene, lucrurile s-au mișcat.”

Radu Szekely în dezbaterea de luni seară, întrebat dacă a rămas realist termenul decembrie a.c. pentru o nouă lege a educației:

“Sincer nu cred că este realist acest termen. Ar însemna să fim în minutul 85 și noi suntem mult mai devreme. Nu vreau să absolv pe nimeni, mai ales instituția pe care o reprezint, de vreo vină. Nu acesta este scopul. Ci pur și simplu condițiile meteo au încetinit meciul. Ne-au forțat să facem o pauză. ’S-a și plouat, s-a și nins’, au căzut guverne. Este greu de dus proiectul mai departe într-o situație de instabilitate politică, la nivelul la care ne-am dorit noi și la nivelul la care ministerul s-a angajat în vară.

S-au făcut demersurile inițiale, am stabilit comisia interministerială și lista de observatori permanenți care vor fi implicați în dezbaterea celor 15 arii de priorități din România Educată și care, pe baza acestor dezbateri, vor face și propunerile legislative. Însă pentru asta este nevoie de o hotărâre de guvern care să transforme proiectul România Educată într-un document de politică publică. Memorandumul nu este suficient. Un guvern interimar nu poate face asemenea propuneri de politică publică. Așteptăm un nou guvern, după care ar trebui să demarăm destul de repede.

Între timp, au fost scoase la concurs posturi pentru direcția generală România Educată din Minister, astfel încât, la momentul în care vom avea un plan concret, să poată începe implementarea și monitorizarea imediat. Se fac pregătirile din culise, însă n-am putut porni meciul așa cum ne-am fi dorit.”

Radu Szekely, despre termenul 2023 propus de programul de guvernare al guvernului premierului desemnat Nicolae Ciucă pentru aprobarea planului legislativ de implementare a proiectului România Educată:

“Vreau să corectez o informație pe care ați lansat-o, am văzut-o și în presă puțin mai devreme, aceea că pachetul legislativ ar trebui să fie gata abia în trimestrul 3 din 2023. Apare ca atare, cred, într-o anexă a programului de guvernare, pentru că atunci ar trebui să fie gata în totalitate. După cum știți probabil, o lege este urmată de o sumedenie de metodologii și norme de aplicare, legislația subsecventă, secundară și terțiară, care ia ceva timp pentru a fi implementată. Însă ideea este ca la începutul anului școlar 2023-2024 toată această legislație să fie implementată. De aici pornește neînțelegerea. Nu înseamnă că Ministerul Educației va folosi doi ani acum ca să elaboreze un proiect de lege pe care abia în 2023 să îl trimită în parlament. Nu asta a fost ideea din spatele acelui deadline.”

Vezi integral dezbaterea Frontline Club – Goethe Institut:

1 comment
  1. Romania Esuata!
    Un proiect in derulare de 7 ani.
    Un proiect faraonic.
    La Pionerul a fost ,,Colectiv”.
    A urmat ,,Guvernul Meu”.
    Dupa alegerile din 2016 a urmat ,,lupta” cu ,,ciuma rosie”.
    Dupa alrgerile europarlamentate dragul de Dragnea a aterizar la puscarie.
    In 2020 au fost alegeri parlamentare in care ,,Noul Guvernul Meu” a fost sustinut pe fata de Inaltimea Sa.
    In 2021 au fost alegeri la PeNeLeu. ,,Echipa Castigatoare” a fost orbita de lupta cu Orban si a uitat ca pe 10 septembrie trebuiau sa finalizeze proiectul ,,Romania Educata”.
    Pan de Mia a intrat in vacanta. Responsabilii cu gestionarea crizei au jucat golf, au pedalat, au schiat, au alergat, au fost in vacanra, au gost in vacanta, au fost in vacanta, au fost in vacanta, au fost in vacanta ……… si din pacate Proiectul a ramas doar un Album cu multe poze ale fostului sef de la ISJ Sibiu ……. care viseaza sa desfiinteze ….. ISJ-urile. Dar Ghinion, tara noastra ,,aur poarta” si va aparea Demiterea.
    Si Ghinion! Vor vota 90% trimiterea acasa intr-un mod democratic si elegant trimiterea in vacanta definitiva. Si probabil muschii prezentati la vaccinare vor fi folositi la galere.
    Am scris!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Anul școlar nu trebuie înghețat, examenele școlare nu trebuie amânate și numărul minim de note trebuie anulat – măsurile propuse de Consiliul Național al Elevilor pentru recuperarea cursurilor suspendate de coronavirus

Consiliul Național al Elevilor propune 5 măsuri de recuperare a cursurilor suspendate din cauza crizei provocate de Coronavirus, potrivit unui comunicat primit de Edupedu.ro. Reprezentanții elevilor susțin că anul școlar…
Vezi articolul

Telefonul mobil poate fi confiscat de la elevii din clasele primare și gimnaziu și predat părinților, potrivit unui amendament susținut și de ministrul Educației și votat în comisia de învățământ din Camera Deputaților / Pentru elevii de liceu, decizia privind interzicerea telefoanelor rămâne la dispoziția școlii

Un amendament adus legilor Educației, susținut și de ministrul Educației, Ligia Deca, și de PNL, PSD, AUR, UDMR și minorități, votat luni în comisia de învățământ din Camera Deputaților, prevede…
Vezi articolul

Augustin Hagiu, FORT, despre incapacitatea Guvernului de a asigura transportul gratuit elevilor la școală: Este un haos. Sesizăm de luni de zile aceasta situație și nu s-a întâmplat nimic. Doamna ministru stă pitită, ministrul dezvoltării stă pitit, ANRSC-ul bagă bățul prin gard, la fel și Consiliul Concurenței. Premierul a fost informat acum trei luni de această situație, mi-a spus „vom vedea”

„Este un haos”, așa a descris președintele Federației Operatorilor de Transport, FORT, August Hagiu, situația nerespectării dreptului elevilor la transport gratuit către școală. Acesta a spus pentru Euronews România că…
Vezi articolul