Sorin Cîmpeanu: Facem tot posibilul ca un draft al unui nou pachet legislativ în educație să existe cât mai rapid, după finalizarea consultărilor în cadrul proiectului “România Educată”

555 de vizualizări
Sorin Cimpeanu / Foto: gov.ro
Facem tot posibilul ca un draft al unui nou pachet legislativ în educație să existe cât mai rapid, după finalizarea consultărilor în cadrul proiectului “România Educată”, a declarat astăzi ministrul Sorin Cîmpeanu, după o serie de discuții cu reprezentanții părinților la sediul Ministerului Educației.

Sorin Cîmpeanu, cele mai importante declarații:

  • “În momentul în care va exista un draft al unui nou pachet legislativ în Educație, el va fi supus consultărilor și dezbaterii fără niciun fel de întârziere. Facem tot posibilul ca acest draft să existe cât mai repede posibil după încheierea dezbaterilor în cadrul proiectului România Educată.
  • Pentru eliminarea inechităților, am prezentat Programul Național pentru Reducere a Abandonului Școlar, chiar astăzi am avut o videoconferință cu reprezentanții inspectoratelor școlare, i-am rugat să se asigure că vor fi transmise solicitări de la toate școlile care se confruntă cu probleme ce țin de abandonul școlar, un fenomen care este într-o creștere mai mult decât îngrijorătoare, îndeosebi în mediul rural.
  • La finalul lunii martie, va trebui să avem deja încheiate contractele de finanțare pentru primele 750 de școli, cele mai vulnerabile din perspectiva abandonului școlar. Este vorba de finanțări de până la 200.000 de euro, în care sunt cheltuieli cu orele de meditație, cu orientarea școlară, cu mediatori școlari, consiliere. Acei elevi pot participa la tabere care să fie plătite din acest grant, la excursii etc.
  • Această măsură trebuie implementată în paralel cu achiziția de microbuze școlare. Cele 3.200 de microbuze școlare echivalente 8+1 locuri care să faciliteze, de asemenea, accesul la școală.
  • Un sistem de burse atractiv ca să nu părăsească școala. Dincolo de cele șase tipuri de burse existente, care au crescut în cuantum, i-am rugat pe părinți să popularizeze șansa elevilor care au peste 7,50 și se încadrează în criteriile pentru obținerea bursei de studiu, să depună cerere pentru a o obține în semestrul II, în termen de 10 zile de la începutul semestrului. Bursa este de 150 de lei.
  • Numărul bursierilor în anul 2020 a fost de 233.000, din care 123.000 au primit bursă de merit. Am crescut la 605.000 număr total elevi care au primit burse în 2021, iar numărul estimat pentru 2022 este de 660.000″.

Iulian Cristache, președintele Federației Părinților:

  • “Înțelegem ca nu se poate opri aceasta viză de flotant, dar se ajunge de la ore de 50 de minute la ore de 30 de minute (din cauza aglomerării unor școli foarte căutate de părinți, cu foarte mulți elevi înscriși)”


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

You May Also Like

Site-ul G4Media, ținta unui atac informatic de proporții. Au fost vizate o secțiune din site și articolul care dezvăluie că Parchetul General investighează procedura de repartizare aleatorie a dosarului în care premierul Nicolae Ciucă a obținut anularea sesizărilor din teza sa de doctorat

Site-ul G4Media este vizat încă de miercuri seară de un atac informatic de tip DDoS (Distributed Denial-of-Service), potrivit companiei Presslabs, care furnizează serviciul de găzduire. Atacul a vizat o secțiune…
Vezi articolul

Daniel David, rectorul UBB: Studenții sunt parte a comunității universitare oferind un act educațional la care ei sunt co-creatori, deci ei trebuie să fie arhitecții propriului proces de educație

Studenții nu sunt doar beneficiari ai sistemului de educație, ei sunt „co-creatori” și „trebuie să fie arhitecții propriului proces de educație”, a spus profesorul Daniel David, rectorul Universității Babeș-Bolyai (UBB)…
Vezi articolul

Copiii și familiile din diasporă, care se află în situații dificile, vor putea apela un număr de telefon unic pe care îl dezvoltă Ministerul Familiei cu STS. Firea: Avem o avalanșă de cazuri semnalate din toată Europa, după apariția situației din Danemarca

Ministerul Familiei și Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS) lucrează la dezvoltarea unui număr unic la care să poată suna din afara ţării copiii şi familiile aflate în situaţii dificile, a…
Vezi articolul