Posibilitatea ca școala să decidă cursuri față în față pentru toate clasele, chiar dacă localitatea este în scenariul 2, precum și permiterea interacțiunii profesor-elev – cerute oficial de părinți. Propunerile de modificare a ordinului comun al Ministerului Sănătății și Ministerului Educației

19.399 de vizualizări
Foto: © Syda Productions | Dreamstime.com
Posibilitatea interacţiunii profesor-elev prin deplasarea elevului la tablă şi a profesorului la banca elevului, acordarea către școală a puterii de a decide să cheme la cursuri față în față și alte clase în afara celor din ciclul primar și din ani terminali chiar dacă localitatea este în scenariul 2 – sunt câteva dintre propunerile oficiale transmise Ministerului Educației de către părinți, pentru modificarea ordinului comun semnat alături de Ministerul Sănătății.

Reprezentanții părinților au trimis oficial ministerelor Educației și Sănătății o serie de propuneri de modificare a ordinului comun cu regulile de organizare a școlilor și grădinițelor. Printre schimbările cerute de Federația Asociațiilor de Părinți se numără posibilitatea ca elevii și profesorii să interacționeze, profesorii să poată corecta un caiet în clasă, să poată merge printre bănci.

O altă modificare cerută de părinți este ca “celor care nu vor să poarte mască să li se dea posibilitatea să învețe de acasă”, a declarat pentru Edupedu.ro președintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți (FNAP-IP), Iulian Cristache. Acesta a precizat că propuneri de modificare a ordinului comun au fost trimise și de către sindicate și reprezentanții elevilor. “Noi sperăm ca după alegerile din 27 septembrie să se modifice ordinul. În orice țară acest ordin comun a fost updatatat, ceea ce este normal, pentru că este o diferență între teorie și practică”, a declarat Cristache.

Modificările cerute de reprezentanții părinților:
  • Orice părinte, inclusiv al copiilor sănătoşi, să poată opta pentru on-line, exercitându-şi dreptul la prevenţie pentru sănătatea copiilor şi a membrilor familie – având în vedere că decizia este descentralizată la nivelul CA, astfel de cereri ale părinţilor pot fi aprobate ţinând cont de dotarea şcolilor (posibilitatea de transmitere a lecţiilor on-line) şi, de asemenea, de dotarea personală pentru susţinerea învăţării on-line.
  • Sistem de învățare hibrid (S2) – posibilitatea de rotaţie a subgrupelor de elevi la 1-2 săptămâni în funcţie de decizia Consiliul de Administrație, cu aprobarea doar a Inspectoratelor Școlare Județene și a Direcțiilor de Sănătate Publică (DSP), fără reunirea Comitetului Județean pentru Situații de Urgență.
  • Elevilor care sunt on-line (explicaţie: este posibil ca echipamentul folosit să nu asigure calitatea transmisiei audio-video) sau lipsesc să li se pună la dispoziţie, pe platforma folosită de către școală, materialul didactic suport al lecţiei predate, la sfârşitul zilei – întrucât recuperarea materiei de la colegi poate fi incompletă sau cu greşeli sau complet lipsă.
  • Utilizarea manualelor de pe platforma pusă la dispoziţie de către MEC (www.manuale.edu.ro) astfel încât să ajutăm şi la reducerea greutăţii ghiozdanului.
  • Suplimentarea personalului didactic, didactic auxiliar şi nedidactic astfel încât să poată fi respectate condiţiile din ordinul comun nr. 5.487/1.494/2020.
  • Angajarea unui administrator de reţea la nivelul fiecărui ISJ, care să vină în sprijinul fiecărei unități de învățământ, ori de câte ori este nevoie.
  • Reglementarea modului de justificare a absenţelor din cauza defecţiunilor tehnice (defecţiune dispozitiv, lipsă electicitate, lipsă semnal internet) – atât pentru elevi, cât şi pentru cadrele didactice.
  • Posibilitatea unității de învățământ de a decide, pentru clasele care nu sunt în ciclul primar şi ani terminali, să opteze pentru Scenariul 1 (cu ore față în față), cu condiţia respectării distanţării din punct de vedere fizic, chiar dacă localitatea/judeţul este în S2.
  • Eliminarea păstrării distanţării din punct de vedere fizic în microbuzele şcolare dacă timpul de deplasare nu depăşeşte 15 minute, cu respectarea numărului de locuri din microbuz şi obligatoriu purtarea măştii.
  • Atenţie la modul în care directorii unor unități de învățământ interzic elevilor posibiliatea de a veni cu sandwich şi apă potabilă de acasă
  • În mediul exterior din cadrul UI (curtea şcolii), cu asigurarea distanţării de 1,5 m, elevii să poată renunţa la mască.
  • Posibilitatea interacţiunii profesor-elev prin deplasarea elevului la tablă şi a profesorului la banca elevului.
Modificările cerute pentru grădinițe:
  • Introducerea exceptării de la regula distanțării de 1 metru pentru copiii de grupă mică
  • Modificarea următorului articol din ordinul în vigoare în prezent: “Spațiile de joacă prevăzute cu jucării de exterior vor fi curățate, igienizate cu jeturi de apă și apoi dezinfectate cu soluții avizate pentru suprafețe, zilnic și înaintea începerii cursurilor fiecărui ciclu de învățământ”. Ce propun părinții:
  • – “Propunere: Este imposibil de respectat în cele mai multe unități de învățământ din varii motive: fie lipsa de personal care îndeplinească această sarcină, fie pentru că spălarea cu jet de apă a complexelor de joacă presupune formarea de bălţi în jurul acestora și le face implicit inutilizabile ulterior spălării etc.; suplimentar, utilizarea lor presupune atingerea aceleiași suprafețe de către un număr mare de copiii, fiind imposibilă dezinfectarea lor după fiecare grupă de preșcolari; dacă este posibil, modificarea textului legislativ prin introducerea utilizării lor normale, dar cu respectarea igienizării (spălare și dezinfectare) obligatorii a mâinilor înainte și după accesul la locul de joacă”
  • Modificarea următoarei prevederi din ordinul în vigoare: “Curtea școlii va fi măturată și spălată zilnic cu jeturi de apă dimineața, înaintea începerii cursurilor”. Ce spun părinții:
  • – “Deși înțelegem importanța acestei măsuri, în cele mai multe situații este imposibil de realizat din cauza lipsei de personal, a condițiilor existente în unele instituții de învățământ din mediul rural, acolo unde nu există apă curentă sau a suprafețelor foarte mari de curte interioară pe care le dețin unele intituții de învățământ”
  • Modificarea următoarei prevederi din ordinul în vigoare: “Se recomandă intrarea eșalonată la intervale orare stabilite în funcție de zone sau de clădiri (etaj, aripă etc.)”. Ce propun părinții:
  • – “Propunere: este imposibil de implementat, în general în toate grădinițele și, în special, la grădinițele cu program prelungit, unde există un număr foarte mare de grupe; preșcolarii sunt dependenți de adult/părinte/tutore legal, iar programul de lucru al acestora nu le permite aducerea copilului la grădiniță într-un interval fix, și mai ales după ora 7.45; la o simulare de intrare în intervale diferite, la o grădiniță cu program prelungit cu 7 grupe, care începe activitatea la ora 7, ultima grupă programată pentru a intra în unitate ar fi la ora 9, ceea ce generează probleme părinților în nerespectarea programului la serviciu; propunem modificare textului legislativ după cum urmează:
  • Intrarea preșcolarilor în grădiniță se face în intervalul orar 7.00 – 8.30, preluarea acestora de către îngrijitoarea/educatoarea de la grupă, realizarea triajului și introducerea lui în colectivitate în funcție de ora de sosire;
  • anotimpul rece și ploios nu va mai permite organizarea unor grupuri mai mari de preșcolari în curtea unității, motiv pentru care recomandăm suplimentar introducerea lor în colectivitate în funcție de ora la care vin, dar cu respectarea obligatorie a distanțării la vestiare și limitarea interacțiunii cu preșcolari din alte grupe.”
  • Modificarea următoarei prevederi din ordinul în vigoare: “Elevii vor fi instruiți să nu interacționeze fizic (nu se vor îmbrățișa, nu își vor atinge reciproc mâinile și nu vor sta aproape unul de celălalt)”. Ce propun părinții:
  • – “Propunere: dezvoltarea psihologică a copilului preșcolar poate fi afectată de interdicțiile de interacțiune fizică, mai ales că rolul grădinițelor este și de a genera un cadru în care copilul să își dezvolte latura empatică și să își conștientizeze apartenența la un grup de copii; pot apărea reacții emoționale negative (panică, anxietate, depresie) la copiii care știu și de acasă că nu trebuie să fie atinși, dar și la copiii care vor să socializeze cu colegii de grupă, dar nu sunt lăsați de educatoare sau de celălalt coleg (panică, anxietate, depresie)”
  • Modificarea următoarei prevederi din ordinul în vigoare: “Părinții/Aparținătorii nu vor avea acces în curtea unității de învățământ și nu vor însoți copiii în clădirea acesteia, cu excepția cazurilor speciale, pentru care există aprobarea conducerii școlii.” Ce propun părinții:
  • – “Propunere: îngrădirea accesului în curtea instituției de învățământ este imposibil de respectat în cazul grădinițelor întrucât preșcolarii nu pot fi lăsați singuri înainte de a fi preluați de educatoare/îngrijitoare, cu atât mai mult cu cât copiii trebuie să treacă prin triajul efectuat de cadrul medical și înapoiat părintelui dacă se constată probleme de sănătate; propunem modificarea textului legislativ prin înlesnirea accesului doar în curtea gradiniței, în perimetrul stabilit de fiecare unitatea de învățământ, cu respectarea distanțării sociale și purtarea obligatorie măștii”
  • Modificarea următoarei prevederi din ordinul în vigoare: “Gestionarea echipamentelor colective (tăvi, tacâmuri, carafe pentru apă etc.) va fi adaptată, astfel încât contactele să fie limitate. Se recomandă folosirea de tacâmuri de unică folosință;” Ce propun părinții:
  • – “Propunere: utilizarea tacâmurilor de unică folosință presupune, pe de o parte, costuri financiare suplimentare care nu pot fi asigurate de sistemul de învățământ și care cad în sarcina părinților, iar pe de altă parte, plasticul din care sunt confecționate, prin rupere sau înțepare, poate duce la rănirea copilul; propunem modificarea textului legislativ cu permiterea utilizării veselei și a tacâmurilor din inox, la fel ca și până acum, întrucât trec prin proces de spălare și dezinfectare în soluție de cloramină ca și până acum”.
  • Modificarea următoarei prevederi din ordinul în vigoare: “Igiena mâinilor: Foarte frecventă. Se asigură săpun, prosoape de hârtie și apă curentă, dezinfectant pe bază de alcool.” Ce propun părinții:
  • – “Propunere: Utilizarea dezinfectantului pe bază de alcool poate da reacții alergice la unii copii? Dacă da, propunem introducerea obligației de prezentare a unui document medical care să ateste acest lucru și înlocuirea dezinfectantului cu un alt produs specificat de MS.”
Descarcă de mai jos cele două propuneri înaintate de FNAP pentru modificarea ordinului comun MEC-MS:

Foto: © Syda Productions | Dreamstime.com

This image has an empty alt attribute; its file name is banner_SC_640x120.gif


4 comments
  1. Slavă Domnului că le știu părinții pe toate! De ce nu i-au întrebat de la început? Ieșeam imediat din pandemie și fugea „carcalacul” cât îl țineau picioarele… Na, că am ținut cont de virusologi, epidemiologi, infecționiști… când părinții știau mai bine ce și cum trebuie făcut!

  2. Nu stiu pe care parinti ii reprezinta dl Cristache si in numele cui face propuneri ca la noi nu au fost solicitate propuneri din partea acestor reprezentanti ai parintilor. Daca tot fac propuneri atunci sa lase parintii sa aleaga care vor on-line si care efectiv la scoala, iat la profesori la fel ce o tot invirtim atat in fel si fel de exprimari, pareri si propuneri. Deja au inceput probleme in scoli dupa cum eta de asteptat, iat acusi cand o sa se raceasca si mai bine afara o sa fie si mai rau…atunci sa va vad ce o sa faceti daca o tot tineti asa in propuneri personale di alte justificari.

  3. Nu stiu cine sunt acesti “reprezentanti ai parintilor” si cine le-a dat aceste prerogative, dar pe multi dintre noi, ceilalti parinti, nu ne reprezinta.
    Personal, pana nu va scadea nr. cazurilor de infectare cu Covid-19, nu sunt de acord cu scenariul verde, respectiv cu interactiunea profesori-elevi.
    Adica noi, parintii, nu putem intra nici macar in curtea unitatii de inv. preuniversitar, dar profesorii se pot apropia de copiii nostri?
    Este cea mai mare ineptie auzita sau citita pana in prezent.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Ministrul Muncii explică de ce nu se dau bani de la stat și zile libere pentru toți părinții ai căror copii fac școală online: Revenirea copiilor la școală este importantă. La fel și a părinților la serviciu. Absența lor de la serviciu pe o durată lungă îi afectează în mod direct pe ei și pe angajatori

“Revenirea copiilor la școală este importantă. La fel și a părinților la serviciu. Absența lor de la serviciu pe o durată lungă îi afectează în mod direct” pe ei și…
Vezi articolul

Dezastru la cheltuirea banilor europeni în școlile din Programul Național pentru Reducerea Abandonului Școlar PNRAS – doar 350 de milioane de lei într-un an și jumătate, adică 18% execuție bugetară din totalul sumei disponibile / În cele două mandate ale Ligiei Deca nici măcar nu au fost semnate contractele din PNRAS II

Programul Național pentru Reducerea Abandonului Școlar are până acum doar 1409 proiecte, adică școli, în implementare – a anunțat ministrul Educației Ligia Deca luni, 25 martie, în prima conferință din…
Vezi articolul

„Ne opunem categoric acestui act unilateral, emis de către minister” – Cristache, președintele Federației Naționale a Părinților, despre declarațiile pe propria răspundere pentru școala online

Federația Națională a Asociațiilor de Părinți (FNAP) „se opune categoric acestui act unilateral, emis de către Ministerul Educației și Cercetării (MEC), a scris pe Facebook președintele asociației, Iulian Cristache, în…
Vezi articolul

UPDATE Premierul Ciolacu anunță „cea mai mare investiție” în cercetare – investiții de 1,6 miliarde lei în 20 de centre de excelență / Este vorba despre un proiect anunțat inițial de Ministerul Cercetării în august 2023 / Agenda ședinței de guvern a inclus și un memorandum privind participarea României la un consorțiu european

„Lansăm azi cea mai mare investiție făcută vreodată în cercetarea românească. 1,6 miliarde de lei în 20 de centre de excelență în domenii de cercetare de vârf”, a spus miercuri…
Vezi articolul

ULTIMA ORĂ Majorarea cu 20% a alocațiilor, adoptată săptămâna trecută prin OUG de Guvern, a fost respinsă în Comisia de Muncă a Senatului / Dacă ordonanța va fi respinsă definitiv, rămâne în vigoare legea privind dublarea alocațiilor

Comisia de Muncă a Senatului a respins marți ordonanța de urgență a guvernului care prevede majorarea cu 20% a alocațiilor pentru copii începând cu luna august. Dacă decizia Comisiei va…
Vezi articolul