Neclarități legate de bursele de merit din metodologia pentru burse școlare 2023-2024: Când 30% dintr-o clasă înseamnă 7,5 elevi, câți elevi vor lua bursa de merit? În acest procent intră și elevii cu bursă de excelență olimpică?

Foto: INQUAM Photos / George Călin

„Vor lua bursa de merit 30% dintre elevii unei clase sau minim 30%?”, „Când 30% dintr-o clasă înseamnă 7,5 elevi, câți elevi vor lua bursa de merit?”, „În acest procent intră și elevii care iau bursa de excelență olimpică?” sunt câteva dintre întrebările din metodologia cadru pentru burse din anul școlar 2023-2024 care au fost adresate Ministerului Educației la dezbaterea din 31 august

Secretarul de stat Florian Lixandru a răspuns la unele neclarități în timpul dezbaterii, însă precizările acestuia nu apar nici în lege, nici în metodologia cadru pentru bursele școlare. 

Neclarități din metodologia de acordare a burselor școlare 2023-2024, litera a)
30% dintre elevi vor lua bursa de merit sau minim 30%, cum se specifică în legea învățământul preuniversitar?

Metodologia prevede 30% din elevii din fiecare clasă de gimnaziu şi liceu, iar în legea învățământul preuniversitar scrie minimum 30% din elevii din fiecare clasă de gimnaziu și liceu.

a) 30% din elevii din fiecare clasă de gimnaziu şi liceu dintr-o unitate de învăţământ preuniversitar, inclusiv elevii din clasa a IX-a, în ordinea descrescătoare a mediilor generale anuale, cu condiția să nu fi acumulat mai mult de 20 de absențe nemotivate în anul școlar anterior”, potrivit art 7 (1) din metodologia cadru.

a) bursele de merit pentru minimum 30% din elevii din fiecare clasă de gimnaziu și liceu dintr-o unitate de învățământ preuniversitar, cu respectarea criteriilor și condițiilor stabilite prin metodologia-cadru”, potrivit Art 108, (12) din legea învățământul preuniversitar.

Când 30% dintr-o clasa înseamnă 7,5 elevi, câți elevi vor lua bursa de merit?

Bursele de merit în acest caz se vor acorda „prin rotunjire la întreg”, a răspuns Secretarul de stat Florian Lixandru la întrebarea unui părinte, în cadrul dezbaterii organizate de Ministerul Educației. Însă, această prevedere lipsește din proiectul metodologiei cadru pentru bursele școlare.

Dacă am o clasă de 30 de elevi, 30% înseamnă nouă elevi care ar obține bursă de merit. Din cei nouă elevi, cinci obțin bursă de excelență olimpică. Câți elevi vor mai obține bursă de merit?

Părintele care a sesizat această neclaritate a solicitat sa fie introdusă o clarificare în acest sens, „exceptându-i pe elevii care primesc bursă de excelență olimpică”. 

Precizarea secretarului de stat Florian Lixandru: „Acordarea burselor de merit se face în ordinea descărcătoare a mediilor. Pe cei care merg la bursă de excelență nu îi mai trec aici și merg la următorul. Acord nouă burse de merit în clasa respectivă, conform legii, pentru 30% din efectiv”. 

Elevii de clasa a V-a iau bursă de merit?

„Conform proiectului de ordin, elevii de clasa a V-a nu primesc bursă de merit”, a declarat secretarul de stat Florian Lixandru pentru Edupedu.ro. 

Bursele de merit nu au fost acordate nici pentru elevii care erau clasa a V-a anul trecut, iar pentru asta Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării a sancționat Ministerul cu 10.000 de lei. 

În metodologie și lege este specificat că bursele se acordă pentru elevii de gimnaziu și liceu, cu precizarea că și elevii de clasa a IX-a sunt incluși printre beneficiari. Deși se menționează că fiecare clasă de gimnaziu și liceu primește bursa de merit, nu este însă nici o precizare legată de elevii de clasa a V-a sau criterii pe baza cărora se poate calcula în cazul lor, media generală anuală, având în vedere că în clasa a IV-a evaluarea se face cu calificative, nu cu note. 

În ordinul din 2022 prevederea îi excepta în mod clar: „Bursele de merit se acordă elevilor din clasele a VI-a – a XII-a”,

Pentru clasa a clasa a IX-a, se va lua în considerare media de admitere la liceu sau  bursele de merit se vor acorda în ordinea descrescătoare a mediilor generale anuale?

În legea învățământul preuniversitar, se precizează că bursele elevilor sunt alocate din bugetul Ministerului Educației, după cum urmează:

a) bursele de merit pentru minimum 30% din elevii din fiecare clasă de gimnaziu și liceu dintr-o unitate de învățământ preuniversitar, cu respectarea criteriilor și condițiilor stabilite prin metodologia-cadru;

Metodologia nu conține nicio excepție referitoare la elevii de clasa a IX-a:

Bursele de merit se acordă se acorda pentru 30% din elevii din fiecare clasă de gimnaziu şi liceu dintr-o unitate de învăţământ preuniversitar, inclusiv elevii din clasa a IX-a, în ordinea descrescătoare a mediilor generale anuale, potrivit art 7 (1) din metodologia cadru.

Ordinul din 2022 includea o excepție pentru elevii de clasa a IX-a:

„Bursele de merit se acordă elevilor care se încadrează în cel puțin unul dintre cazurile următoare:

a) au obținut media anuală generală de cel puțin 9,50 și au acumulat cel mult 20 de absențe nemotivate/an în anul școlar anterior, cu excepția elevilor din clasa a IX-a;

b) au obținut media de admitere în învățământul liceal sau profesional de cel puțin 9,50 și au acumulat cel mult 20 de absențe nemotivate în anul școlar anterior, pentru elevii din clasa a IX-a”

Edupedu.ro a scris despre faptul ca bursele de merit de 450 de lei vor fi primite în acest an școlar și de primii opt elevi din cea mai bună clasă de a IX-a de la Colegiul „Sf Sava“, cu ultima medie 9,97, și de primii opt de la Liceul „Pallady“, cu medii între 6,72 și 5,10, având în vedere excepția din metodologia din 2022, comparând mediile de admitere la liceu. 

Neclarități din metodologia de acordare a burselor școlare 2023-2024, literele b), c)
Nu este clar la care dintre etape, pentru că elevii participă la olimpiada națională de matematică, de exemplu, etapa județeană. 

Florian Lixandru a precizat ca textul „este preluat din lege”. Părintele care a sesizat neclaritatea a spus ca trebuie introdusă precizarea „la etapa națională”. 

Edupedu.ro a scris despre faptul ca nu este clar dacă se acordă bursa de merit pentru premiile I obținute și la fazele mai mici ale concursuri școlare încadrare ca naționale. Vechea metodologie prevedea burse de merit pentru locurile I, II sau III la faze județene și zonale.

Prevederi legate de bursele de merit din proiectul metodologiei cadru pentru bursele: școlare 2023-2024:

Prevederi legate de burse și bursele de merit din legea învățământul preuniversitar:

Prevederi legate de bursele de merit din ordinul 5397/2022:

Citește și:
DEZBATERE Burse de merit pentru 30% dintre elevii unei clase indiferent de medie sau după un prag de medie, oricare ar fi acesta?
Exit mobile version