O creștere a salariilor profesorilor, de la 1 ianuarie 2023, discutată în Guvern cu sindicatele. Ligia Deca: Procentul este încă în discuție

Foto: © Katarzyna Bialasiewicz | Dreamstime.com

Ligia Deca, ministrul Educației, a spus că a avut discuții cu organizațiile sindicale în privința majorării salariilor profesorilor, dar că procentul încă nu este stabilit: „Din discuțiile pe care le-am avut deja cu organizațiile sindicale, da, este în discuție o astfel de creștere, așa cum a existat în fiecare an”.

Întrebare: De la 1 ianuarie am putea să vedem iar salarii majorate pentru profesori în baza legii salarizării bugetare, să se mai dea o diferență?

Ligia Deca: Din discuțiile pe care le-am avut deja cu organizațiile sindicale, da, este în discuție o astfel de creștere, așa cum a existat în fiecare an, pe niște tranșe agreate în funcție de legile pe care le avem în vigoare și în funcție de anvelopa bugetară disponibilă.

Întrebare: 4.5 s-a dat anul trecut. Atât se va da și din 2023?

Ligia Deca: Este încă în discuție procentul”.

Informații de context

Amintim că sindicatele profesorilor au declanșat proteste de stradă la finalul anului trecut, nemulțumiți de faptul că Guvernul amânase nou aplicarea Legii 153/2017 prin care ar fi trebuit să primească încă de acum doi ani 16% creștere salarială, pentru a ajunge la grila prevăzută de lege pentru anul 2022.

Cu creșterea primită în ianuarie 2022, de 4 puncte procentuale, ar mai fi 12% creștere până la grilă, spunea ministrul Educației în ianuarie 2022. Pe 26 august, Guvernul a aprobat o creștere cu circa 4% a salariilor profesorilor și majorității bugetarilor. Acest lucru înseamnă că a mai rămas circa 8% până la completarea grilei.

Vezi aici ce salarii de bază ar fi primit profesorii, dacă era respectat calendarul de creștere din grila prevăzută de Legea salarizării 153/2017.

Amintim că Ministerul Educației a transmis recent că inspectoratele școlare din țară vor primi la 1 noiembrie banii pentru plata diferențelor salariale ale profesorilor prevăzute de ordonanța 48/2022.

Reacția ministerului Educației a venit după ce președintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, Marius Nistor, a spus pentru Edupedu.ro că sunt erori la calcularea salariilor profesorilor în aplicația Edusal și că au fost calculate sume în minus între 10.000 și 24.000 de lei, erori cauzate de modificări în aplicație pentru a se putea aplica ordonanța 48.

Foto: © Katarzyna Bialasiewicz | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
Ligia Deca: Acordarea titlurilor de doctor trebuie să meargă la universitate, dar un filtru de tip CNATDCU trebuie să rămână
LIVE VIDEO Ligia Deca: Referitor la proiectele de legi ale Educației, am discutat astăzi cu domnul prim-ministru al României și am convenit un termen mai flexibil de încă aproximativ două săptămâni
DOCUMENT Salariul brut al unui șofer din Ministerul Educației este mai mare decât cel pe care ar fi trebuit să-l aibă un profesor cu grad didactic II și 25 de ani vechime, potrivit grilei de salarizare
LISTĂ Salariile de bază ale profesorilor din 22 de țări europene au crescut, în medie, în pandemie, pentru toate ciclurile și categoriile de vechime – raport OCDE / Creșterea contrastează cu scăderea semnalată de un alt raport recent în cazul României
Exit mobile version