Ligia Deca: Acordarea titlurilor de doctor trebuie să meargă la universitate, dar un filtru de tip CNATDCU trebuie să rămână

1.491 de vizualizări
Foto: Grigore Popescu – Agerpres Foto
Ministrul Educației, Ligia Deca, a declarat în cadrul conferinței de presă că „unele prevederi ale pachetului legislativ lansat în dezbatere publică sunt în continuare oportune, de exemplu acordarea titlului și diplomei de doctor la nivelul universităților, dar, din discuțiile avute, elemente de tipul existenței unui filtru de tip CNATDCU trebuie să rămână”.

Întrebare: Au fost critici dure în special la prevederile legate de integritate academică. Vor mai regăsi în forma actuală sau vor fi eliminate, mă refer la desființarea CNATDCU, amnistierea plagiatelor?

Ligia Deca: În cadrul legislativ actual, care include decizia Curții Constituționale din această vară, facem tot ceea ce ține de noi pentru că acest cadru normativ care privește integritatea academică să răspundă și solicitărilor legitime ale societății pentru a preveni eventualele abuzuri. Consider că unele prevederi ale pachetului legislativ, lansat în dezbatere publică, sunt în continuare oportune, de exemplu acordarea titlului și diplomei de doctor la nivelul universităților, dar, din discuțiile avute, elemente de tipul existenței unui filtru de tip CNATDCU trebuie să rămână. Luăm în considerare serios aceste discuții avute, inclusiv cu cei din conducerea CNATDCU actuală”.

Sorin Cîmpeanu a lansat în dezbatere publică în iulie, în plină vacanță școlară, două proiecte de legi pentru educație, criticate dur pentru că desființează practic etica la doctorat.

Amintim că instituția esențială în analizarea plagiatelor (CNATDCU) este desființată prin reorganizare și pierderea atribuțiilor specifice, în proiectul Legii învățământului superior. Tot în proiect apare că analizarea sesizărilor de plagiate din doctorate va reveni universităților și apoi unei instanțe.

Edupedu.ro a scris că posibilitatea de renunțare la titlul de doctor, “prin act unilateral de voință” și fără prevederi privind eventuale despăgubiri, este una dintre prevederile în favoarea plagiatorilor, inclusă în proiectul de lege a învățământului superior. 

Articol în curs de actualizare

Citește și:
O creștere a salariilor profesorilor, de la 1 ianuarie 2023, discutată în Guvern cu sindicatele. Ligia Deca: Procentul este încă în discuție
LIVE VIDEO Ligia Deca: Referitor la proiectele de legi ale Educației, am discutat astăzi cu domnul prim-ministru al României și am convenit un termen mai flexibil de încă aproximativ două săptămâni

1 comment
  1. >>eventualele abuzuri
    Ce vrea sa spuna dna. doctor von Luxembourg, cu 14 interviuri, experta in comparatii de documente, vorbitoare a limbajului de lemn? Frauda comisa de plagiator a devenit abuz? In curand va deveni o greseala si cu putina rabdare un drept pentru politicieni lol.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Trei colegii din Brașov îi încurajează să plece pe elevii de gimnaziu cu medii sub 8 la finalul fiecărui an. Inspectorul școlar: Sunt școli de masă, dar trebuie să ținem cont de istoricul și de rezultatele lor în competițiile școlare

Trei colegii din Brașov au stabilit în regulamentele școlare că elevii de gimnaziu care nu obțin la finalul fiecărui an media de minimum 8 sunt dați afară din școală, scrie…
Vezi articolul

Profilul absolventului de liceu încă nu e gata, deși termenul pe care ar fi trebuit să-l respecte Ministerul Educației era 30 septembrie / În paralel, Ligia Deca le transmite inspectorilor școlari generali că noile programe pentru liceu nu mai pot întârzia

Profilul absolventului de liceu încă nu este finalizat, deși termenul pe care ar fi trebuit să-l respecte Ministerul Educației era 30 septembrie. Concret, ordinul ministrului educației privind aprobarea profilului de…
Vezi articolul

Planul managerial al școlilor să fie revizuit, transmite Ministerul Educației, după adoptarea Strategiei de educație pentru schimbări climatice / Unitățile de învățământ trebuie să-și reducă amprenta de carbon cu 50% – document

Școlile trebuie să își revizuiască planul managerial și să dezvolte un plan de mentenanță sustenabilă, după cum a transmis Ministerul Educației către inspectoratele școlare. În documentul citat arată că planul…
Vezi articolul