O petiție adresată ministerelor Educației și Muncii cere ca Ziua Educației să fie zi liberă legală națională, pentru activități de tip Școala Altfel și vizite tematice împreună cu părinții

Foto: © Robert Kneschke | Dreamstime.com

Peste o sută de persoane au semnat o petiție adresată ministerului Educației și Muncii, postată pe platforma online Declic, prin care se cere ca 5 octombrie, Ziua Educației, să se celebreze altfel, nu prin zi liberă, așa cum se întâmplă în prezent. Inițiatoarea petiției prezintă două propuneri: zi legală națională pentru ca astfel activitățile să se desfășoare înafara școlii dar cu părinți și profesori, sau “reîncadrarea activității de celebrare ca “zi de școala altfel, cu activități educative extrașcolare” .

Conform ordinului privind structura anului școlar actual și contractului colectiv de muncă, în data de 5 octombrie nu se organizează cursuri pentru că este Ziua Internațională a Educației. Anul acesta, 5 octombrie a picat în mijlocul săptămânii, mai precis într-o zi de miercuri, situație care a generat nemulțumire în rândul părinților în spațiul public.

Petiția online subliniază că “modul celebrării în România a Zilei Educației refuză copiilor orice mod de sărbătorire educativ în lipsa suportului profesorilor (fiind zi nelucrătoare), cât și a părinților (pentru care este o zi lucrătoare)”. Inițiatoarea petiției notează: “aș vrea să spun obișnuită; dar a lucra simultan cu a supraveghea copiii (și aceasta… unde slujba permite..) devine o presiune prea puțin justificată”.

Se cere “reevaluarea modului de celebrare a Zilei Mondiale a Educației și/sau extinderea sa la rang de zi liberă națională. Inițiatoarea propune două variante:

1. Extinderea la zi libera legală națională (încurajând astfel sărbătorirea prin activități și vizite tematice, însoțiți de părinți).

2. Reîncadrarea activității de celebrare ca “Zi de școala altfel” (permițând atât respectarea recomandării UNESCO de a nu susține cursuri, cât și celebrarea evenimentului de către copii și profesori într-un mediu tematic, extra-curricular).

Mesajul Zilei Mondiale a Educației sărbătorește munca profesorală și impactul esențial în educația copiilor noștri. Dar, modul de sărbătorire/ organizare în țara noastră diminuează și sub-apreciază același mesaj, prin simplul refuz de a oferi copiilor susținerea: atât profesorală (prin organizarea și însoțirea lor la evenimente și activități tematice, corespunzătoare acestei zile) cât și parentală (prin punerea acestei zile la dispoziția lor, în același scop anterior menționat),” se precizează în petiție.

Informații de context

În ţara noastră, Ziua Mondială a Educaţiei este marcată distinct de Ziua Învăţătorului (5 iunie) începând cu anul 2013 şi a fost introdusă în structura anului şcolar 2013-2014, conform unei decizii luate, la 3 iunie 2013, de ministrul de atunci al Educaţiei Naţionale, Remus Pricopie, şi de cei doi lideri ai sindicatelor din învăţământul preuniversitar, Simion Hăncescu (Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ) şi Marius Nistor (Federaţia Sindicatelor din Educaţie “Spiru Haret”). 

Desemnată de UNESCO, 5 octombrie această zi marchează semnarea, în 1966, a “Recomandării UNESCO/OIM (Organizaţia Internaţională a Muncii) privind statutul profesorilor”. Această recomandare, alături de cea “privind învăţământul superior” din 1997, constituie principalul cadru de referinţă pentru abordarea drepturilor şi responsabilităţilor cadrelor didactice la scară globală, potrivit site-ului en.unesco.org, scrie Agerpres.

Contactat de Edupedu.ro, liderul sindical Marius Nistor declara anul trecut că “ordinul trebuie să țină cont de contractul colectiv de muncă, ce are putere de lege. Iar contractul colectiv de muncă negociat cu Ministerul Educației prevede 5 octombrie zi nelucrătoare pentru tot personalul din învățământul preuniversitar. Este o recunoaștere a acestui domeniu de activitate”. 

“Contractul colectiv de muncă creează efecte la nivel național, nu doar pe anumite zone. Am tot văzut că se aniversează zilele tuturor domeniilor de activitate și se dau prime substanțiale, iar când e vorba despre Ziua Internațională a Educației apar discuții că e zi lucrătoare sau nelucrătoare?”, a declarat Marius Nistor.

Întrebat de ce celebrăm școala prin lipsa de la școală, președintele FSE Spiru Haret a răspuns: “pentru că ar trebui să o celebrăm prin altceva, dar cum guvernul nu a venit niciodată cu o recunoaștere financiară sau materială, atunci a venit prin această recompensare. Este singurul lucru pe care am putut să-l negociem prin contractul colectiv de muncă, pentru că legislația din România interzice negocierea unor drepturi cu caracter salarial”. 

Acesta a precizat că este zi liberă și pentru toți elevii, de la grădiniță și până la clasa a XII-a, încă “din momentul în care 5 octombrie a fost recunoscută ca zi mondială a educației”. 

Foto: © Robert Kneschke | Dreamstime.comDreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Exit mobile version