O petiție adresată ministerelor Educației și Muncii cere ca Ziua Educației să fie zi liberă legală națională, pentru activități de tip Școala Altfel și vizite tematice împreună cu părinții

3.118 vizualizări
Foto: © Robert Kneschke | Dreamstime.com
Peste o sută de persoane au semnat o petiție adresată ministerului Educației și Muncii, postată pe platforma online Declic, prin care se cere ca 5 octombrie, Ziua Educației, să se celebreze altfel, nu prin zi liberă, așa cum se întâmplă în prezent. Inițiatoarea petiției prezintă două propuneri: zi legală națională pentru ca astfel activitățile să se desfășoare înafara școlii dar cu părinți și profesori, sau “reîncadrarea activității de celebrare ca “zi de școala altfel, cu activități educative extrașcolare” .
  • În România, Ziua Internațională a Educației se serbează prin zi liberă de la școală. Explicația dată de sindicate: Cum Guvernul nu a venit niciodată cu o recunoaștere financiară, a venit cu această recompensare
  • Petiția poate fi consultată aici

Conform ordinului privind structura anului școlar actual și contractului colectiv de muncă, în data de 5 octombrie nu se organizează cursuri pentru că este Ziua Internațională a Educației. Anul acesta, 5 octombrie a picat în mijlocul săptămânii, mai precis într-o zi de miercuri, situație care a generat nemulțumire în rândul părinților în spațiul public.

Petiția online subliniază că “modul celebrării în România a Zilei Educației refuză copiilor orice mod de sărbătorire educativ în lipsa suportului profesorilor (fiind zi nelucrătoare), cât și a părinților (pentru care este o zi lucrătoare)”. Inițiatoarea petiției notează: “aș vrea să spun obișnuită; dar a lucra simultan cu a supraveghea copiii (și aceasta… unde slujba permite..) devine o presiune prea puțin justificată”.

Se cere “reevaluarea modului de celebrare a Zilei Mondiale a Educației și/sau extinderea sa la rang de zi liberă națională. Inițiatoarea propune două variante:

1. Extinderea la zi libera legală națională (încurajând astfel sărbătorirea prin activități și vizite tematice, însoțiți de părinți).

2. Reîncadrarea activității de celebrare ca “Zi de școala altfel” (permițând atât respectarea recomandării UNESCO de a nu susține cursuri, cât și celebrarea evenimentului de către copii și profesori într-un mediu tematic, extra-curricular).

Mesajul Zilei Mondiale a Educației sărbătorește munca profesorală și impactul esențial în educația copiilor noștri. Dar, modul de sărbătorire/ organizare în țara noastră diminuează și sub-apreciază același mesaj, prin simplul refuz de a oferi copiilor susținerea: atât profesorală (prin organizarea și însoțirea lor la evenimente și activități tematice, corespunzătoare acestei zile) cât și parentală (prin punerea acestei zile la dispoziția lor, în același scop anterior menționat),” se precizează în petiție.

Informații de context

În ţara noastră, Ziua Mondială a Educaţiei este marcată distinct de Ziua Învăţătorului (5 iunie) începând cu anul 2013 şi a fost introdusă în structura anului şcolar 2013-2014, conform unei decizii luate, la 3 iunie 2013, de ministrul de atunci al Educaţiei Naţionale, Remus Pricopie, şi de cei doi lideri ai sindicatelor din învăţământul preuniversitar, Simion Hăncescu (Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ) şi Marius Nistor (Federaţia Sindicatelor din Educaţie “Spiru Haret”). 

Desemnată de UNESCO, 5 octombrie această zi marchează semnarea, în 1966, a “Recomandării UNESCO/OIM (Organizaţia Internaţională a Muncii) privind statutul profesorilor”. Această recomandare, alături de cea “privind învăţământul superior” din 1997, constituie principalul cadru de referinţă pentru abordarea drepturilor şi responsabilităţilor cadrelor didactice la scară globală, potrivit site-ului en.unesco.org, scrie Agerpres.

Contactat de Edupedu.ro, liderul sindical Marius Nistor declara anul trecut că “ordinul trebuie să țină cont de contractul colectiv de muncă, ce are putere de lege. Iar contractul colectiv de muncă negociat cu Ministerul Educației prevede 5 octombrie zi nelucrătoare pentru tot personalul din învățământul preuniversitar. Este o recunoaștere a acestui domeniu de activitate”. 

“Contractul colectiv de muncă creează efecte la nivel național, nu doar pe anumite zone. Am tot văzut că se aniversează zilele tuturor domeniilor de activitate și se dau prime substanțiale, iar când e vorba despre Ziua Internațională a Educației apar discuții că e zi lucrătoare sau nelucrătoare?”, a declarat Marius Nistor.

Întrebat de ce celebrăm școala prin lipsa de la școală, președintele FSE Spiru Haret a răspuns: “pentru că ar trebui să o celebrăm prin altceva, dar cum guvernul nu a venit niciodată cu o recunoaștere financiară sau materială, atunci a venit prin această recompensare. Este singurul lucru pe care am putut să-l negociem prin contractul colectiv de muncă, pentru că legislația din România interzice negocierea unor drepturi cu caracter salarial”. 

Acesta a precizat că este zi liberă și pentru toți elevii, de la grădiniță și până la clasa a XII-a, încă “din momentul în care 5 octombrie a fost recunoscută ca zi mondială a educației”. 

Foto: © Robert Kneschke | Dreamstime.comDreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


10 comments
  1. Și se mai poate ca și în ziua de vineri , 22 decembrie 2022 să se ofere Activități educative(o zi de vacanță activă), adică să nu se termine cursurile joi 21 decembrie.
    La fel, în 24 ianuarie 2023, marți, să nu mai fie zi liberă – se pot face ore(sigur, e suficientă ziua liberă de 1 decembrie 2022).
    Și ziua liberă de joi 1 iunie 2023, de Ziua copilului, poate fi o zi de cursuri.

  2. Și, corect, astfel, în 5 octombrie 2023, profesorii vor primi, în sfârșit, o primă salarială (o recompensă, un semnal de apreciere, nu chiar la nivelul care se practică prin jur), Sigur, din bun simț, ei, sunt convinsă, pentru progres real,suplinind din vocație, vor solicita ca ziua de vineri , 22 decembrie 2022să ofere Activități educative(într-o zi, totuși, cu multă agitatie). La fel si pentru ziua liberă de joi 1 iunie 2023.Cum e și firesc.

  3. @Gabi: te teamă, copiii reacționează urât, dar nici profesorii nu știu cum să se comporte cu ei. Am rude, ai căror copii au fost agresați de profesori și acei profesori numai au dreptul de a fi în învățământ. Adolescenții nu știu să se exprime și profesorii îi timorează și mai rău. Cu zicea și “dășteapta” de Sara, că trebuie să li se dea spor de risc. Spor de risc se dau la cei care lucrează în mediul toxic, cu substanțe toxice, profesorii nu merită nici salariile mărite, pentru 18 ore cât vin la școală pe săptămână, dacă vin și la orele acelea. Copiii nu sunt toxici, ei trebuie să fie ascultați și înțeleși, nu jigniți, nu bruscați, dar mulți profesori sunt încuiați la minte

  4. Eu zic să se facă școală obișnuită, nici școală altfel, nici zi liberă. Și să ne mai gândim și la alte zile libere fără rost. De ce să fim liberi de Sfântul Andrei? Probabil că ideea a fost să se lege cu 1 Decembrie și să avem 2 zile de stat acasă sau de mers la plimbare, altfel nu îi văd sensul. La fel Rusaliile, că doar nu mai credem și acum că ni se întâmplă ceva rău dacă muncim în zilele alea. Înțeleg marile sărbători religioase și zilele naționale. Restul liberelor au fost stabilite să fie poporul mulțumit și să îi voteze pe cei care ni le-au făcut cadou.

  5. Sunt de acord cu ziua libera a copiilor! Cei mari au socializat cu grupurile lor de prieteni! Dacă vin la școală sa facă altfel de activități, trebuie sa ai unde și cu ce!…

  6. Orice categorie profesionala are în contractul de munca și drepturi, nu numai obligații, iar salariu nu este atât de mare pe cât se crede de anumite persoane. As vrea sa vad astfel de persoane 3 luni sa facă ce face un cadru didactic, cu tot ceea ce implica aceasta profesie, si ținând în frâu sute de elevi.
    Ce ușor este pentru unii sa privească de pe margine. Veniți în învățământ oameni buni, ca este nevoie de personal, dacă tot credeți ca este o meserie unde se taie frunza la câini

  7. Dacă așa vorbești și la clasă cu elevii, e clar de ce, probabil nu ai decât un elev sau doi la oră. Fata aceea ulterior și-a cerut scuze pentru reacție, pentru că profesoara a știut să o asculte, fata trecând prin divorțul dureros al părinților ei. Mulți dintre voi, profesorii habar nu aveți să vorbiți cu copii și să le dați un sfat când aceștia vi-l cer. Dar din comentariul tău de mahalagioaică de la colțul uliței, nu reiese decât că elevii sunt panarame, păduchi, bolnavi cu capul. Nu îți convine să lucrezi în învățământ, dă-ți demisia și pleacă în privat, că se vede clar că nu ai talent de profesor și nici aplecare și înțelegere spre elevi.

    1. Iar nu ti-ai luat medicamentele?
      Dacă scuzele ar fi de ajuns nu ar mai exista legi.Si-a cerut scuze?
      “A știut sa o asculte”.Eu nu consider ca un profesor agresat trebuie sa asculte,pentru asta exista personal specializat,nu e obligația profesorului sa fie agresat și apoi sa asculte și sa facă pe apostolul.Nu ti-a plăcut comentariul?De ce?Nu știi sa asculți?Dar dacă te agresam fizic ce reacție ai fi avut?M-ai fi ascultat apoi?
      Are nevoie de ajutor specializat ,intr-o instituție specializată. Și după comentariile aiuristice probabil ca și tu.

  8. Eu zic mai bine sa stabilim zilele in care mai muncesc tovarasii astia. Luni de zile vacanta, sarbatori legale…salarii de doua ori cat la privat. Noua ne-a intrat in cap aia cu pensiile speciale. Cati ard gazul prin invatamant nici nu ne inchipuim. Norma didactica 18 ore/saptamana. Asta este norma pentru persoane cu handicap

  9. O petiție pentru a fi limitat accesul bolnavilor mintal în scoli normale nu se face? Apropo de petiții și corelat cu bătaia directoarei de către eleva bolnava cu capul. Mulți vor fi revoltați dar încă nu am văzut nebuni internați la cardiologie sau tratați la medicina generală, sunt trimiși la medicii specialiști. Doar învățământul e varza și se amesteca totul ca într-un ghiveci. Sau măcar sa ne dea spor de risc pentru ca atunci când lucrezi cu asa panarame e vai de capul tău.Te mai și filmează ca vor sa iasă ca păduchii în frunte, ca ce maltratați și ce rău tratați sunt ei și lumea ar trebui sa li se așeze la piciorele lor de golani și derbedei needucați al căror loc este în instituțiile specializate. Drepturi. Drepturi au zis ca au și naziștii și tot asa agresivi și radicali erau, nu vroiau sa păstreze normalitatea și nici pacea nu le plăcea,în cele din urma știm cum a sfârșit totul:cei care nu cădeau la picioarele lor de golani plini de drepturi au sfârșit în lagăre și experimente medicale hidoase in numele drepturilor națiunii supreme. Acum începe același radicalism:drepturile supreme ale minorităților, bolnavilor mintali, inadaptatilor etc. Trec cu totii cu tăvălugul peste normalitate si o societate corectă. De ce au ăștia dreptul de a ne traumatizat pe toți? Sa ii trimită la tratament, sa își ia medicamentele, sa plece în pădure și sa ne lase sa trăim normal ca m-am saturat de supremația lor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Ziua Educației. Are 23 de ani și a învățat de la elevi să asculte, să aibă răbdare și uneori să tacă – Adelin Stanciu: Zâmbetul acela sincer de copil și mesaje de tipul „domnu’, azi mi-a plăcut ora!” mă fac să merg mai departe

Astăzi, de Ziua Educației, oamenii zilei ar trebui să fie profesorii. Nu politicienii, nu vedetele, nu analiștii TV. Măcar o zi pe an ar trebui să vorbim despre multele exemple…
Vezi articolul

Ziua Educației. Daniela Cristea, profesoară de fizică și chimie: Am organizat o excursie la Iași, iar cea mai năzdrăvană fetiță din clasă a stat lipită de geam tot drumul și spunea: „Doamne, ce frumos e!”

Profesoara Daniela Cristea este unul dintre acele exemple de devotament care țin în viață școlile din mediul rural. În același timp, traseul ei profesional demonstrează că învățământul rural are nevoie…
Vezi articolul

Semnal de alarmă tras de UNESCO de ziua Educației privind numărul tot mai mic de profesori: Școlile lumii au nevoie de peste 24 de milioane de învățători și de peste 44 de milioane de profesori în învățământul secundar pentru a atinge o educație de bază până în 2030

“Nu putem preda azi, în același mod în care predam ieri, pentru a pregăti elevii de mâine” – este citatul atribuit filosofului și pedagogului John Dewey în comunicatul UNESCO, publicat…
Vezi articolul

Mesajul ministrului Ligia Deca, cu ocazia Zilei Educației, menționează înlocuirea principiului egalității cu cel al echității, adresându-se “dascălilor” și părinților “care compensează, prin eforturile lor, ceea ce sistemul nu reușește să facă”

Noul ministru al Educației, Ligia Deca, a transmis un mesaj profesorilor și părinților, într-un comunicat de presă, cu ocazia Zilei Educației. “Vreau ca trecerea de la principiul egalității la cel…
Vezi articolul