Părinții care stau acasă pentru supravegherea copiilor, când școala e online, primesc zile libere și indemnizație de până la 193 de lei pe zi – proiect de OUG / Banii se acordă pentru părinții copiilor de până în 12 ani

25.365 de vizualizări
Foto: Pexels.com
Unul dintre părinți va primi zile libere pentru care statul va acoperi cheltuielile, în cazul suspendării cursurilor la școala unde învață copilul, potrivit unui proiect de ordonanță de urgență care s-a aflat, vineri, în primă lectură în Guvern. Așa cum reiese din document, consultat de EduPedu.ro, indemnizația pentru fiecare zi liberă acordată pentru îngrijirea copilului, când acesta nu poate merge la școală și face școală online din cauza situației epidemiologice, ar urma să fie de maxim 193 lei pe zi brut. Proiectul de OUG elaborat de Ministerul Muncii prevede că indemnizațiile sunt acordate părintelui dacă elevul are cel mult 12 ani.

Proiectul de OUG prevede, la art. 3:

  • “(1) Indemnizaţia pentru fiecare zi liberă acordată în condiţiile art. 1 se plăteşte din capitolul aferent cheltuielilor de personal din bugetul de venituri şi cheltuieli al angajatorului şi este în cuantum de 75% din salariul de bază corespunzător unei zile lucrătoare, dar nu mai mult de corespondentul pe zi a 75% din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat”.
  • Indemnizaţia este în sumă brută și este supusă impozitării şi plăţii contribuţiilor de asigurări sociale, de asigurări sociale de sănătate, precum şi plăţii contribuţiei asiguratorii pentru muncă.”

Pentru anul 2020, salariul mediu brut utilizat la fundamentarea asigurărilor sociale de stat este de 5.420 de lei, însemnând 258 de lei pe zi, într-o lună cu 21 de zile lucrătoare. 75% din această sumă ar însemna 193 de lei pe zi. Suma pentru 14 zile, cât se presupune că va fi perioada de închidere dacă apare un caz de Covid-19 în școală, s-ar ridica la 2702 de lei brut.

Ce prevede proiectul de OUG – criterii de aplicabilitate:

  • Se acordă zile libere unuia dintre părinţi pentru supravegherea copiilor, în situaţia suspendării cursurilor sau închiderii temporare a unităţilor de învăţământ și a unităţilor de educaţie antepreşcolară, unde aceştia sunt înscrişi, ca urmare a anchetei epidemiologice (…)
  • Zilele libere se acordă părinților atunci când au copii cu vârstă de până la 12 ani, au copii cu dizabilități de până la 26 de ani. De asemenea, zilele libere se acordă dacă celălalt părinte nu beneficiază, la rândul său, de zile libere
  • Prevederile se aplică și celor care au în grijă un copil cu handicap grav neșcolarizat sau o persoană adultă cu handicap grav
  • Zilele libere se acordă la cererea unuia dintre părinți, depusă la angajatorul persoanei care va supraveghea copilul
  • Pentru decontarea sumelor pentru plata indemnizaţiei, angajatorul va depune cerere la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti.

Foto: Pexels.com


6 comments
  1. Și la voi la fel, schimbați macazul dacă nu va place… Si sunt cadre didactice care nu au întrat aproape deloc în online, cunosc “n” exemple și salariul l-au luat… Deci hai sa fim serioși ca nu a stat nimeni 12 ore, eu una nu cred

  2. Oare asta nu e discriminare pozitiva? Adica eu, daca n-am copil, sunt profesor, desi contribui la stat foarte mult, nu am primit nici macar un amarat de somaj tehnic, dar a trebuit sa fac voluntariat din plin dublu, triplu peste numarul de ore ca sa fac predare online pe banii mei. S-a ajuns in tara asta ca tu sa muncesti ca sclavul ca aia care toarna copii sa beneficieze de o multime de facilitati. Si copiii de azi nu sunt cei care imi vor plati mie pensia, astia nu-s in stare sa aiba grija de ei, sunt viitorii asistati sociali, cu putine exceptii. Si stiti de ce? Pentru ca au vazut ca merge si asa … Intre timp, persoane dubioase stau in acte cu ajutor social, cu vile fara autorizatii si necontrolati de nimeni. De cand lumea si pamantul parazitul si gazda au trait in simbioza.

    1. Haideti sa nu exageram ca sunt alții care muncesc mult mai mult și în condiții de toată jena și nu se mai plâng… Sincer îmi convenea și mie sa stau 12 ore la laptop(cu pauze) decât sa trag ca sclavul într-o fabrica pentru 14-15 mil.. Foarte urat din partea unui cadru didactic sa vorbească asa despre copii… Ar trebui sa zbori din sistem dacă e asa rău

      1. Cand lucrezi la saiba asa ai salariul. Noi ne-am batut capul cu învățatul, grade didactice si concursurile de titularizare si ne-am făcut profesori tocmai ca sa nu “muncim din greu” si mai ales nu 12 ore sau 24/7 (sa ma lăsați si cu “vocatia” colegi care ati putea să-mi sariti in cap), ca sa avem concediu 62 de zile, sa nu dispună statul sau patronul de viata mea (asa cum se revendică militarii, polițiștii si altii care mai de care, cărora li se dau pensii speciale). Si btw, la peste 12 ore muncite sunt niste beneficii conform codului muncii de care eu nu am avut parte in perioada de online.

        Cand a inceput nebunia cu covidul, medicii (Cu salarii de 4-5000 de euro) au stat si au așteptat să vină să li se dea echipamente in loc sa si le cumpere si sa se protejeze stiind ca daca se îmbolnăvesc vor avea grija ei intre ei si de ei, vor avea asigurate ABSOLUT toate facilitatile sistemului (remdesivir inca din primele zile ale bolii, nu ca la palmasi carora li se administreaza doar cand nu se mai poate cu altceva sau poate deloc, plasmă cu anticorpi, azitromicina, praf de creta suflat în fundul lor, ce mai), apoi bonusuri de inca 500 de euro si cate si mai cate.

        Si acum vine începutul școlii. De ce oare rusii vor administra vaccinul sputnik5 intai soldaților si profesorilor? Ce, nu sunt, deocamdată, mai expuși cei din “sanatate”? Pai ptr ca ei nu sunt “expandabels”. Soldații si profesori sunt. Efecte secundare? Si ce. Se gasesc înlocuitori in viitorul apropiat care sa ii învețe pe copiii sa citească si sa socotească. Ce, mai vreti si performanta? Ete na, la meditatii asta. Soldați cu contract? Cozi la poarta unităților.

        Ete de aia nu vreau eu sa fac parte din experimentul mondial care va sa vie si imi dau demisia. Sa-si bată capul absolvenții de bacalaureat, lucratorii la saiba care vor sa stea 12.ore cu fundul pe scaune, cu pauze 🙂 , absolventii de facultăți particulare de pe la Mizil, Fetești si Faurei.

        Toti privatii tipă la noi ca ne-am luat salariul intreg (800 euro) muncind cu echipamentele noastre, pe nervii, curentul si timpul nostru.

        Bah, mănânc pâine si beau apa si la scoala nu ma mai duc (am peste 25 de ani vechime, o amarate de pensie mi-o face si mie cândva. Voi deveni si eu un asistat social votant, ca vad ca se trăiește bine) ca sa va învăț plozii să facă distanțare socială, igiena personala, să-i civilizez si educ emotional si eventual sa ii “mangai pe cap” si pe parintii care vezi doamne sunt traumatizati si au nevoie de consiliere.

        V-a durut la bască de profesori atatia ani si nici acum nu va reveniti? Va las sa veniti in locul meu.

        Aud wiederlesen. Sau cum ar zice un “contemporan in viata”, GHINION. Haide pa.

      2. Atunci vino si trage tu 12 ore. Si daca tu lucrezi pe 14 milioane e pb.ta. oricand esti liber sa schimbi macazul si sa muncesti cot la cot cu mine acele 12 ore online. De ce sa zbor ca spun realitatea? Cat mai multa prostie, beneficii, copii pe banda si asistati social. Asta e Romania. Fie ca va place sa recunoasteti, fie ca nu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Rectorul SNSPA, Remus Pricopie, despre anul electoral: sondajele de opinie, importante pentru cercetare, pot fi folosite pentru manipulare / Partidele clasice au capacitatea„ „să puncteze peste estimările pre-electorale”, partide precum AUR-SOS „vor obține mai puține voturi”

Sondajele de opinie precum cele referitoare la rezultatele pe care ar urma să le aibă diversele partide politice în alegerile de anul acesta au „limitări” și, deși sunt un instrument…
Vezi articolul

Mesaj de tip ONG-ist al liderului celui mai mare sindicat din învățământ, de Ziua Educației: Ne-am fi dorit să vă spunem astăzi că educația din România a devenit o prioritate. Nu putem / FSLI nu a avut nicio poziție publică la proiectele Legilor Cîmpeanu

„Ne-am fi dorit să vă spunem astăzi că educația din România a devenit, în sfârșit, o prioritate națională, că în curând toate problemele din sistem vor fi rezolvate, că veți…
Vezi articolul

Avem nevoie de o intervenție pe trei paliere, investiția în profesori, infrastructură, ajutor dat elevilor și studenților, replica Ligiei Deca la studiul Erste, potrivit căruia un copil născut astăzi în România își atinge doar 58% din potențialul productiv

Un copil născut astăzi în România este de așteptat să atingă doar 58% din potențialul său productiv ca adult, față de 100% la sută dacă ar primi o educație și…
Vezi articolul

Andreea Moldovan, Ministerul Sănătății: Pragurile de 15, respectiv 17 elevi la clasă, în anii terminali, “vin de la Ministerul Educației” / Limita de 50% este cea care contează / Școlile unde mai mulți elevi vor prezență fizică pot cere “derogare de la DSP”

Pragurile de 15, respectiv 17 elevi per clasă, în ani terminali, care pot veni la școală în sistemul hibrid sunt propuse de Ministerul Educației, a spus duminică, la Digi 24,…
Vezi articolul