Peste 70 de studenți ai Universității Dunărea de Jos din Galați, unii dintre ei cu 0 credite anul trecut, “sunt promovați” până la iarnă, când riscă să fie “exmatriculați” / Rectorul Lucian Georgescu declară că, dacă acei studenți nu își rezolvă problemele, “nu vor mai beneficia de buget în niciun fel”

Foto: Facebook.com/ Lucian Georgescu

Universitatea Dunărea de Jos din Galați a decis, luna aceasta, să nu mai aplice, pentru un grup de peste 70 de studenți ai uneia dintre facultățile sale, provenind din Republica Moldova, criteriile necesare pentru promovare. Unul din șapte  studenți aflați în această situație nu are niciun credit acumulat în anul de studiu precedent. Întrebat de Edupedu.ro dacă acest lucru înseamnă că studenții respectivi se pot considera, în momentul de față, promovați, în baza deciziei universității, rectorul universității, Lucian Georgescu, a declarat că “ei sunt promovați”, dar numai până la sesiunea de la începutul anului viitor, când riscă să fie lăsați repetenți sau exmatriculați. El a spus că este o măsură luată pentru a le da respectivilor “posibilitatea să își rezolve restanțele”, ținând cont de dificultățile asociate pandemiei. Reprezentantul universității a insistat că studenții care nu vor reuși să rezolve problemele nu vor luați în calcul pentru bani de la buget: “Nu mi-ar trece prin cap să obțin niște bani pentru niște studenți care nu există.”

Săptămâna trecută, decanul conducerea facultății a solicitat Consiliului de Administrație al Universității ca “pentru anul universitar 2021-2022 criteriile și standardele privitoare la promovabilitatea anului de studiu 20202021 să nu se aplice” mai multor studenți din cadrul facultății. În scurt timp, pe 12 noiembrie, Consiliul de Administrație, sub semnătura rectorului Lucian Georgescu, aproba solicitarea Facultății – vezi Hotărârea 127/12.11.2021 de aici.

Este vorba despre 74 de studenți ai acestei facultăți, dintre care 11 au 0 credite acumulate, iar aproape 20 au mai puțin de 10 credite. Cei mai mulți sunt studenți care s-au aflat în anul I în 2020-2021.

Conducerea facultății scrie, în cererea sa, c eliminarea criteriilor de promovabilitate pentru acești studenți ar fi necesară “având în vedere situația pandemică din Republica Moldova generată de virusul SARS-COV-2 (COVID-19), având în vedere condițiile socio-economice din Republica Moldova care determină ca majoritatea studenților să nu dispună de acces la internet, curent electric, calculatoare/laptop-uri/tablete”. Cererea face trimite criteriile și standardele de promovabilitate prevăzute în Regulamentul Activității Universitare a Studenților.

Acestea menționează, pentru anul I, că pentru promovare este necesară promovarea tuturor creditelor, pentru înscrierea în anul II sunt necesare minim 40 de credite, iar pentru mai puțin de 39 de credite studentul rămâne repetent. Pe de altă parte, rectorul Lucian Georgescu a precizat pentru Edupedu.ro că, potrivit unei decizii a Senatului universității, în condițiile actuale, pentru promovare un student trebuie să aibă 50% din totalul anual de credite, anume 30 de credite, cu excepția universității de medicină unde “sunt condiții speciale, au o exigență ridicată”.

Păsuire de câteva luni, fără termen precizat oficial

Deși facultatea face trimitere, în cererea sa, la probleme întâmpinate de “majoritatea studenților” din Republica Moldova, măsura vizează doar câteva zeci dintre cei 1.600 de studenți ai facultății, anume studenți cu mai puțin de 30 de credite (cu foarte puține excepții).

Contactat de Edupedu.ro și întrebat dacă această decizie a CA a Universității Dunărea de Jos înseamnă că studenții respectivi se pot considera promovați în momentul de față, Lucian Georgescu a răspuns:

Rectorul a spus, însă, că este vorba despre o “păsuire” a acelor studenți, motivată prin situația cauzată de pandemie, nefiind vorba despre o renunțare la criteriile de promovabilitate, ci doar de o “suspendare”. După o serie de prime declarații, în care a spus că, dacă nu își rezolvă situația, studenții în cauză vor fi lăsați repetenți, Lucian Georgescu a revenit cu un nou telefon în care a spus repetat că, dacă studenții nu își vor rezolva problemele până la începutul anului viitor, ei vor fi exmatriculați.

El a insistat că cei care nu-și vor rezolva problemele nu vor fi incluși în bugetarea pe anul viitor: “Nu mi-ar trece prin cap să obțin niște bani pentru niște studenți care nu există. În niciun caz, pentru că e o chestiune periculoasă și ilegală, de altfel”.

Rectorul a declarat că, în decizia ca standardele și criteriile de promovabilitate să nu se mai aplice, “nu am precizat până când suspendăm pentru că nu știm exact când va fi sesiunea, când se termină vacanța, că depinde de condițiile epidemiologice”.

Declarațiile rectorului Lucian Georgescu despre acest caz:

După această primă convorbire, rectorul a revenit cu un telefon pentru a preciza insistent că nu se încearcă includerea acestor studenți în bugetarea Facultății:

Citește și:
Ministerul Educației sesizează Parchetul în legătură cu Universitatea “Dunărea de Jos”, pentru plăți pe taxa judiciară de timbru. Ce a constatat comisia de control a ministerului la universitate
Copy-paste în cercetare. Fostul ministru Lucian Georgescu, rector al Universității “Dunărea de Jos” din Galați, coautor al mai multor articole cu pasaje identice sau aproape identice și seturi de măsurători similare / Georgescu: Partea de cercetare e total diferită, nu există nici măcar o frază copiată din munca altora
Exit mobile version