Ministerul Educației sesizează Parchetul în legătură cu Universitatea “Dunărea de Jos”, pentru plăți pe taxa judiciară de timbru. Ce a constatat comisia de control a ministerului la universitate

12.818 vizualizări
Foto: Facebook.com / Universitatea “Dunărea de Jos” din Galați
Un control efectuat în martie la Universitatea “Dunărea de Jos” din Galați s-a soldat, între altele, cu recomandarea de sesizare a Parchetului de pe lângă Judecătoria Galați, pentru a verifica legalitatea unor plăți efectuate de instituție, iar Ministerul Educației a transmis, săptămâna aceasta, raportul corpului de control la Parchetul din Galați, potrivit surselor Edupedu.ro. Chestiunea plăților de taxe judiciare de timbru, în valoare de sute de mii de lei, de către instituția de învățământ superior este principala posibilă neregulă în activitatea universității, semnalată de corpul de control în raportul menționat.
 • Edupedu.ro a semnalat, în martie, că Ministrul Educației a trimis corpul de control la universitatea gălățeană, după sesizări ce acuzau posibile nereguli și abuzuri ale rectorului Lucian Georgescu și ale actualei conduceri. În sesizarea anonimă primită atunci de mai multe autorități ale statului și consultată de Edupedu.ro, conducerea Universității Dunărea de Jos era acuzată că ar fi format “un grup infracțional organizat”. Ministrul Sorin Cîmpeanu confirma un control ce viza în principiu “nereguli administrative”.

Între altele, sesizarea de la începutul primăverii susținea că s-ar fi plătit săptămânal, “cu aprobarea” rectorului, taxe de timbru în valoare de 5.000 de lei, în condițiile în care universitatea e scutită de plata acestor taxe pentru majoritatea proceselor. Ulterior, potrivit documentului, s-ar fi cerut restituirea banilor, care ar fi fost însușiți. Aceeași sesizare mai vorbea despre încălcarea Cartei universitare printr-un număr prea mare de prorectori și prodecani, presupuse nereguli în relațiile contractuale dintre PFA Lucian Puiu Georgescu (rectorul) și instituție, achiziția de servicii media, mai multe probleme în relația cu angajații.

În urma controlului efectuat în perioada 22-26 martie 2021, Raportul serviciului control din Ministerul Educației a fost finalizat pe 3 iunie și semnat de Ministru, conform documentului consultat și surselor Edupedu.ro. Acesta a constatat o serie de posibile nereguli, precizează că nu a putut să se lămurească în privința altor probleme semnalate în sesizările primite și apreciază, în cazul altora, că nu au fost constatate probleme.

Ce a găsit comisia de control la “Dunărea de Jos”, în cazul taxelor judiciare de timbru

În problema taxelor judiciare, raportul recomandă “sesizarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Galați, în vederea verificării legalității achitării de către Universitatea “Dunărea de Jos” din Galați, cu destinația taxă judiciară de timbru, a sumelor menționate în prezentul raport”, document care, potrivit surselor Edupedu.ro, a fost trimis la Parchet miercuri. 

La acest punct, raportul precizează că au fost verificate documente referitoare la plata taxelor de timbru pentru perioada 2018-2021 și s-a constatat, între altele, că:

 • în 2018 s-au plătit ca taxe judiciare de timbru 34.150 lei
 • În 2019 s-au plătit cu aceeași destinație 56.080 lei
 • În 2020 s-au plătit tot în același scop 148.200 de lei (câte 5.000 de lei de aproape fiecare dată)
 • Între 1 ianuarie – 23 martie 2021, a fost achitată, cu destinația taxă judiciară de timbru, suma de 20.000 de lei
 • Conform legislației în vigoare, instituțiile de învățământ superior sunt scutite de plata taxelor judiciare de timbru pentru acțiunile ce au ca obiect venituri publice. Tot conform reglementărilor actuale, restituirea sumelor achitate cu titlu de taxe judiciare de timbru se face prin decizie judecătorească
 • Documentele justificative pentru achitarea sumelor de mai sus sunt asumate de multipli reprezentanți ai instituției, inclusiv de ordonatorul de credite.
 • Nu au fost menționate date referitoare la dosarul de instanță pentru care s-au realizat plățile
 • Nu au fost prezentate Comisiei de control documente din care să reiasă o situație la zi referitoare la sumele achitate ca taxă judiciară de timbru și neutilizate.

Pe lângă sesizarea Parchetului, raportul citat mai cere Universității să redacteze o procedură privind utilizarea sumelor pentru plata taxei judiciare.

Ce mai constată și recomandă, între altele, raportul serviciului control de la Ministerul Educației:
 • La acuzația de încălcare a Cartei Universitare, printr-un număr prea mare de prorectori și prodecani: Există un număr dublu de prodecani față de cel reglementat prin Cartă. În privința prorectorilor – al căror număr este stabilit, ca în cazul prodecanilor, în funcție de numărul de studenți – controlul nu a găsit nereguli. De notat că, în timp ce Universitatea afirma în propriile prezentări că are circa 12.500 de studenți (circa patru rectori), corpul de control a ținut cont de cifrele prezentate de conducerea universității și care includ încă aproape 3.000 de studenți la “alte forme de pregătire” și 1.300 de studenți “de la modulele psihopedagogice”, totalul furnizat de universitate echipei de la minister fiind de 17.727. Comisia de control propune ca Senatul Universității să analizeze, printr-o comisie, situația prodecanilor.
 • Comisia de control spune că nu se poate pronunța în cazul Georgescu Ella Monica, angajată cu normă întreagă la Universitate în condițiile în care este medic la un spital din Franța. Comisia propune ca acest caz să fie semnalat ITM Galați pentru un punct de vedere. Raportul notează că nici Georgescu Ella Monica, nici conducătorul instituției (Lucian Georgescu) nu au procurat documente care să demonstreze activitatea de medic în Franța, invocând faptul că, în afara programului la universitate, activitățile țin de viața privată a individului.
 • După verificarea documentelor referitoare la un spor de suprasolicitare neuropsihică de 10% din salariul de bază pentru prorectorul Dragoș Alexandru Opreanu (menționat și în cazul taxelor judiciare de timbru), Comisia constată că nu se încadrează în reglementările legale privind personalul plătit din fonduri publice și sesizează Curtea de Conturi pentru a verifica legalitatea acordării acestui spor).  

În cazul altor probleme, controlul nu a constatat nereguli, a evitat să se pronunțe sau și-a declinat competența.

Cine este Lucian Georgescu

Rectorul Universității “Dunărea de Jos” din Galați a preluat această funcție la sfârșitul anului 2019, fiind anterior președinte al Senatului instituției de învățământ superior, iar înainte, Decan al Facultății de Științe. Cu pregătire de inginer chimist, are un doctorat în chimie alimentară și un doctorat în științele vieții.

A fost secretar de stat în cadrul Ministerului Cercetării și Inovării în guvernul PSD, în februarie-iunie 2017, ministru al Cercetării și Inovării între iunie 2017 – februarie 2018, din nou secretar de stat  în domeniul cercetării în februarie 2018 – aprilie 2019.

Pe 22 martie, Edupedu.ro a scris că Puiu Lucian Georgescu figurează drept coautor al unor serii de articole științifice între care există similitudini substanțiale sau care au pasaje identice. Edupedu.ro a obținut și analizat mai multe astfel de materiale, publicate între 2010-2015, care au fost publicate fie în jurnale diferite, fie în același jurnal, identificând elemente comune fără citare clară, adecvată.

Citește și:
Ministrul Educației a trimis corpul de control la Universitatea Dunărea de Jos din Galați, după o sesizare care acuză posibile nereguli și abuzuri ale rectorului Lucian Georgescu și ale actualei conduceri
Copy-paste în cercetare. Fostul ministru Lucian Georgescu, rector al Universității “Dunărea de Jos” din Galați, coautor al mai multor articole cu pasaje identice sau aproape identice și seturi de măsurători similare / Georgescu: Partea de cercetare e total diferită, nu există nici măcar o frază copiată din munca altora

1 comment
 1. Poate ar trebui verificata si situatia cadrelor universitare de la Dunarea de Jos… cum a ajuns un fost strungar, semianalfabet, fost politist corupt, profesor doctor universitar in drept?… este o cloaca pesedisto-comunisto-bolsevica care nu poate invata noii magistrati decat o ideologie si anume cea a coruptiei si a hotiei!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

You May Also Like

Liga Studenților din Iași: Fiul lui Tudorel Toader nu îndeplinește criteriul minimal al publicării tezei de doctorat / Solicităm Universității „Al. I. Cuza” să respingă dosarul pentru avansarea în gradul de lector al lui Ionuț Toader

Liga Studenților (LS IAȘI) transmite că a solicitat public Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași să respingă dosarul pentru avansarea în gradul de lector depus de asist. univ. dr. Ionuț-Alexandru…
Vezi articolul
Ghidul candidatului în SRI, publicat de Facultatea de Filosofie a Universității din București / Foto: SRI.ro

Facultatea de Filosofie de la Universitatea din București își anunță propriii studenți că pot face carieră în SRI: instituția de învățământ a publicat anunțul Serviciului Român de Informații de recrutare de ofițeri operativi și analiști

Studenții Facultății de Filosofie a Universității din București sunt anunțați oficial de instituția de învățământ superior că își pot începe o carieră în Serviciul Român de Informații (SRI). Facultatea de…
Vezi articolul

Universitatea Babeș-Bolyai reia cursurile față în față pe 28 martie / Instituția pune față în față “experiența foarte bună” a predării online și recomandările europene cu dorința autorităților naționale: “Nu recomandăm trecerea intempestivă” care poate bulversa semestrul

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) va începe activitățile ce presupun prezență fizică pe 28 martie, în urma ridicării stării de alertă, potrivit unei decizii a Consiliului de Administrație, ce urmează…
Vezi articolul

Propunerile Consorțiului Universitaria pentru Guvern: revizuirea finanțării universităților, bani pentru cercetare, creație și sport, sistem mai bun de acreditare, clasificarea universităților după misiune și anvergură, monitorizarea parcursului profesional al absolvenților

Revizuirea sistemului de finanțare a universităților, finanțarea cercetării, creației și sportului în învățământul superior, îmbunătățirea sistemului de acreditare, echitate în reprezentarea studenților, profesorilor și universităților în consultări și decizii ce…
Vezi articolul