Președinte ARACIP, agenția care acreditează școlile și grădinițele, va fi ales astăzi, la sediul Ministerului Educației

Concursul de directori la București

Foto: Pexels.com

Președintele Agenției Române pentru Asigurarea Calității în Învățământul Preuniversitar (ARACIP) urmează să fie ales astăzi, potrivit unui ordin de ministru privind constituirea Consiliului acestei instituții, obținut de Edupedu.ro. Amintim că Edupedu.ro a scris ieri că noul Consiliu ARACIP a fost desemnat și că printre membri se numără un comisar-șef de poliție, un colonel, dar și președintele Asociației Școlilor Particulare.

Articolul 3 al ordinului de ministru stabilește că „ alegerea președintelui Consiliului ARACIP, dintre membrii acestuia, se realizează în data de 15.03.2022, ora 13,00, la sediul Ministerului Educației.”

Potrivit documentului, membrii permanenți sunt numiți, cu drept de vot, pentru un mandat individual de patru ani, cu posibilitatea de reînnoire pentru încă un mandat de patru ani. Pe de altă parte, membrii observatori sunt numiți pentru un mandat individual de un an, fără drept de vot.

Amintim că Guvernul a aprobat noul regulament de organizare al ARACIP pe 2 februarie 2022. Actul normativ care reorganizează Agenția Română pentru Asigurarea Calității în Învățământul Preuniversitar, a abrogat hotărârea prin care instituția a fost organizată în 2005 și a instituit o nouă organigramă, noi reguli pentru stabilirea conducerii, pentru noi direcții, un număr mai mare de angajați și o cu totul altă abordare în privința acestei agenții, care până în ianuarie 2022 a fost una specializată.

Reamintim că Tatiana Tutunaru, fosta președintă interimară ARACIP, și-a dat demisia în data de 28 februarie, după cum aceasta a confirmat atunci pentru Edupedu.ro. Tutunaru fusese numită în funcție în ianuarie 2022 și este al patrulea președinte al ARACIP în ultimul an, al treilea consecutiv care își dă demisia.

Ea a precizat că demisia nu are legătură cu articolul publicat de Edupedu.ro în care arătam că președinta ARACIP a folosit o diplomă care „nu poate fi echivalată cu diplomă românească de licență în drept” pentru a se angaja consilier juridic la o primărie, la Casa de Pensii București și pentru înscrierea la master.

Acesta a preluat funcția după demisia lui Silviu Iordache. Silviu Iordache a fost numit la șefia ARACIP pe 12 septembrie, după ce fosta președintă interimară, Alina Paraschiv, și-a dat demisia acuzând apariția, în minister, fără consultarea sa și a Agenției, a unui proiect de hotărâre de guvern pentru reorganizarea acesteia. Înaintea ei fusese președinte Șerban Iosifescu, pentru un mandat din 2005 până în iulie 2021. Acesta a fost dat afară după un control al ministerului în urma căruia ministrul a anunțat că a descoperit o serie de nereguli. Iosifescu a contestat în instanță decizia.

Edupedu.ro a scris în exclusivitate că Iordache a fost și manechin de lenjerie intimă pentru Botezatu, profesor de religie și geografie, fondator Pro România Iași, director al Casei Corpului Didactic; și-a pus în CV că a organizat timp de nouă ani „Balul Bobocilor” la două licee.

Ministrul Educației a explicat, despre numire faptul că a fost făcută „strict pe criterii de competență profesională și managerială”. Sorin Cîmpeanu, apropiat al lui Silviu Iordache încă din 2015, susținea după numire că Iordache a prezentat uniformele create de Cătălin Botezatu pentru compania națională TAROM și nu alte “obiecte vestimentare”.

Pe 3 august 2021 ministrul Educației anunța într-o conferință de presă că a fost emis ordinul de eliberare din funcție a președintelui ARACIP, Șerban Iosifescu, cel care a ocupat funcția de președinte de la înființarea acesteia. Sorin Cîmpeanu a declarat atunci că Parchetul a fost sesizat de Ministerul Educației în legătură cu o serie de nereguli constatate la agenția care autorizează și acreditează grădinițele și școlile, ARACIP.

În replică, Ștefan Iosifescu a declarat, la acea vreme, pentru Edupedu.ro că eliberarea sa din funcție a fost făcută într-o manieră ilegală și, drept urmare, o va contesta în instanță.

Ordinul privind constituirea Consiliului Agenției Româna pentru Asigurarea Calității în Învățământul Preuniversitar

Citește și:
DOCUMENT Noul Consiliu al ARACIP, agenția care acreditează și autorizează școlile și grădinițele, a fost desemnat. Printre membri: președintele Asociației Școlilor Particulare, un comisar de poliție și un colonel din Armată / Președintele va fi ales marți
Exit mobile version