Sorin Cîmpeanu, despre noul președinte pe care l-a numit la ARACIP: Criteriile au fost strict de competență profesională și managerială. Silviu Iordache a prezentat uniformele create de Cătălin Botezatu pentru compania națională TAROM și nu alte “obiecte vestimentare”

6.616 vizualizări
Silviu Iordache si Sorin Cimpeanu in iunie 2021 / Foto: Facebook.com/Iordache Silviu
Silviu Iordache și Sorin Cîmpeanu în iunie 2021 / Foto: Facebook.com – Iordache Silviu
Ministrul educației explică rațiunile pentru care l-a numit ca nou președinte al ARACIP pe Silviu Iordache, fost manechin pentru Botezatu, fost fondator al partidului PRO România, profesor de religie, geografie și învățător, director al Casei Corpului Didactic, care și-a pus în CV că a organizat timp de nouă ani „Balul Bobocilor” la două licee. “Criteriile au fost strict de competență profesională și managerială”, spune Sorin Cîmpeanu. Oficialul a precizat pentru presă că “Silviu Iordache a prezentat uniformele create de Cătălin Botezatu pentru compania națională TAROM și nu alte ‘obiecte vestimentare’”.
  • Însă într-un interviu pentru Adevărul, Iordache spunea în 2011: „Am prezentat la început colecţii de lenjerie intimă pentru Cătălin, dar apoi am discutat cu el şi i-am explicat că acum am şi eu un statut”

Noul președinte interimar al ARACIP – instituția cheie care acreditează și autorizează toate școlile și grădinițele de stat și particulare – va fi șeful Casei Corpului Didactic Iași, Silviu Iordache, după cum Edupedu.ro a scris în exclusivitate.

Întrebat dacă nu trebuie organizat concurs pentru șefia Agenției care acreditează sau autorizează provizoriu toate școlile și grădinițele de stat și particulare, Sorin Cîmpeanu a răspuns: “Sigur că trebuie concurs! Și încă unul serios. Doar că trebuie să ai baza legală pentru asta. Și până atunci instituția trebuie sa funcționeze. Mai sunt autorizări și acreditări de promovat ca să poată funcționa scoli și grădinițe, mai sunt salarii de plătit… mici detalii, desigur”. “Urmăriți atent când se va publica în Monitorul Oficial Ordonanța de Urgență pe care am inițiat-o și am adoptat-o ieri în guvern pentru a face posibilă organizarea de concursuri pentru posturi de conducere în învățământul preuniversitar”, a continuat Cîmpeanu, răspunzând la întrebările jurnaliștilor.

În ceea ce privește criteriile pe care le-a îndeplinit Silviu Iordache pentru a conduce instituția cheie pentru calitatea școlilor și grădinițelor, ministrul Educației a declarat: “Nimeni nu-i perfect! Nimeni nu vrea sa asume! Și totuși cineva trebuie sa fie. Până una alta legea mă obligă să asum și să răspund pentru asumare. Criteriile au fost strict de competență profesională și managerială”.

Cîmpeanu a precizat că “Silviu Iordache nu este membru PNL; nu a fost nici membru Pro România. A fost alegerea lui să nu fie. Silviu Iordache a prezentat uniformele create de Cătălin Botezatu pentru compania națională TAROM și nu alte ‘obiecte vestimentare’”.

Poziția integrală remisă Edupedu.ro de către ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu:

“ARACIP este o instituție esențială, drept urmare trebuie (și va fi) organizat concurs strict pe criterii de competență de îndată ce va fi adoptată baza legală!

Însă până când va fi posibilă organizarea unui concurs strict pe criterii de competență, cineva trebuie să-și asume responsabilitatea managementului unei instituții esențiale, iar conducerea Ministerului Educației a făcut oferta către mai bine de 40 de profesori cu competențe în domeniu (directori formați de AVE, profesori Merito, actuali și foști inspectori școlari generali, actuali sau foști directori de unități de învățământ preuniversitar…).

Din păcate, nimeni nu dorește să-si așume această misiune, fie pentru că ar fi prea riscant, fie pentru că ar fi prea “vizibil”, ori prea dificil, prea din scurt… fiecare are un motiv.

Concursul pentru ocuparea posturilor de conducere într-o instituție esențială pentru învățământul românesc va trebui să fie și va fi organizat cât mai urgent, strict pe criterii de competență, de îndată ce va fi stabilită cea mai buna formă de organizare și va fi adoptată Hotărârea de Guvern de reorganizare a ARACIP!

După ce se va publica în MO [Monitorul Oficial – N. Red.] Ordonanța de Urgență pe care am inițiat-o și am adoptat-o ieri în guvern pentru a face posibilă organizarea de concursuri pentru posturi de conducere în învățământul preuniversitar, inclusiv la nivelul ARACIP și după adoptarea HG de reorganizare a ARACIP, se va organiza concursul.

Trebuie să existe o bază legală pentru organizarea oricărui concurs, dar până atunci instituția trebuie să funcționeze! Mai sunt autorizări și acreditări de promovat ca să poată funcționa școli și grădinițe, sunt salarii de plătit – să nu bagatelizăm alte priorități.

Alegerea făcută respectă toate criteriile de competență profesională în educație.

Și încă doua precizări, pe care nu le consider neaparat relevante:

  1. Profesorul Silviu Iordache NU este membru PNL; nu a fost nici membru Pro România. Nu este membrul NICIUNUI partid politic. A fost alegerea lui să nu fie.
  2. Silviu Iordache a prezentat uniformele create de CATALIN Botezatu pentru compania națională TAROM și nu alte “obiecte vestimentare”:)”
Informații de background

Noul președinte interimar al ARACIP – instituția cheie care acreditează și autorizează toate școlile și grădinițele de stat și particulare – va fi șeful Casei Corpului Didactic Iași, Silviu Iordache, potrivit informațiilor Edupedu.ro confirmate de ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.

Potrivit presei locale, Iordache a fost președinte fondator al filialei ProRomânia Iași, partid fondat la nivel național de Sorin Cîmpeanu și Daniel Constantin. În 2017, declara pentru bzi.ro că „am lucrat la mai multe proiecte cu domnul Sorin Cîmpeanu în perioada cât dânsul a fost ministru al Educației. Am avut onoarea să îi fiu coleg și, pe timpul colaborării noastre, am realizat că este un om de încredere, cu idei pro-europene, inovatoare, care pot duce România pe drumul cel bun. Consider că este timpul unei «#altfel» de abordări din partea clasei politice a problemelor actuale”.

Foto: bzi.ro / De la stânga la dreapta: Silviu Iordache, Sorin Cîmpeanu și Daniel Constantin

A părăsit partidul ProRomânia în 19 decembrie 2019, în același timp cu Sorin Cîmpeanu, cu justificarea următoare: „Ne-am trezit, peste noapte, cu domnul Ponta și prietenii lui excluși din PSD care încercau o revenire disperată și stabileau în acest sens întâlniri locale halucinante în care veneau foști aplaudaci și îl lăudau ce bun premier a fost și ce lucruri minunate a făcut. (…) Nu văd un viitor al acestui gen de politică care pe mine nu mă reprezintă și cred că nici pe cei mai tineri. Cred că Victor Ponta nu a înțeles că dacă ești naufragiat politic și cineva îți întinde o mână, te salvează și te ia în corabie, nu îl arunci peste bord ca să îi iei cârma”.

Iordache va ocupa scaunul lăsat vacant de Alina Paraschiv; aceasta a demisionat pe 31 august din funcția de președinte al Agenției Române de Asigurare a Calității în Învățământul Preuniversitar (ARACIP), la doar o lună după ce fusese numită în locul lui Șerban Iosifescu, acuzând faptul că nu a fost implicată de conducerea ministerului în reorganizarea drastică a agenției prevăzută printr-un proiect de hotărâre de guvern care scădea de la 15 la 4 numărul experților din conducerea ARACIP.

Într-un interviu pentru Adevărul, Silviu Iordache spunea în 2011: „Am prezentat la început colecţii de lenjerie intimă pentru Cătălin, dar apoi am discutat cu el şi i-am explicat că acum am şi eu un statut pe care trebuie să-l respect. A înţeles. De obicei aleg ce îmbrac atunci când urc pe scenă. Am încercat mereu să fiu decent”.

Știre în curs de actualizare

Citește și:
EXCLUSIV Noul președinte al ARACIP va fi Silviu Iordache. Fost manechin de lenjerie intimă pentru Botezatu, profesor de religie și geografie, fondator Pro România Iași, director al Casei Corpului Didactic, și-a pus în CV că a organizat timp de nouă ani „Balul Bobocilor” la două licee


1 comment
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Orban: Actul de educație trece printr-o transformare: discutăm despre un alt mod de predare/interacțiune cu elevul, despre colegi care trebuie să colaboreze la distanță, oameni care învață din mers să profeseze altfel decât au făcut toată viața

Actul de educație în România trece în prezent printr-o transformare care presupune un alt mod de predare și de interacțiune a dascălului cu elevul”, colaborare de la distanță și „oameni…
Vezi articolul

Ligia Deca a anunțat că vor fi semnate pe 26 iulie unele contracte de finanţare pentru dotarea claselor cu mobilier, a laboratoarelor de informatică, de științe și a cabinetelor școlare. Sesiunile de informare privind contractarea continuă, potrivit UEFISCDI

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a anunţat că miercuri, 26 iulie, vor fi semnate unele contracte de finanţare pentru dotarea a 5.600 de unităţi de învăţământ preuniversitar şi conexe cu mobilier,…
Vezi articolul