Președinta ARACIP a folosit o diplomă care „nu poate fi echivalată cu diplomă românească de licență în drept” pentru a se angaja consilier juridic la o primărie, la Casa de Pensii București și pentru înscrierea la master. Tatiana Tutunaru: Nu este problema mea că un angajator încalcă legislația

18.337 de vizualizări
Foto: captură LinkedIn
Președinta Agenției Române pentru Asigurarea Calității în Învățământul Preuniversitar, Tatiana Tutunaru, s-a înscris la masteratul de Drept pe baza unei diplome, obținută în Republica Moldova, neechivalată de Statul român. Potrivit acesteia, facultatea ar fi făcut un dosar pe care Ministerul Educației l-ar fi avizat ca să se poată înscrie. Diploma respectivă a fost folosită apoi la mai multe locuri de muncă pentru dosarul de angajare, la instituții publice și private. Centrul Național de Recunoaștere și Echivalare a Diplomelor, din subordinea Ministerului Educației, susține că într-un răspuns pentru Edupedu.ro că diploma nu a fost echivalată. Într-un document eliberat de CNRED în 2010, instituția scrie că respectivul document „nu poate fi echivalat cu o diplomă de licență în drept, în România”.

Tatiana Tutunaru este președintele ARACIP, interimar, din luna ianuarie 2022. Aceasta a preluat funcția după demisia lui Silviu Iordache. Tutunaru este al patrulea președinte ARACIP în ultimul an, după Șerban Iosifescu, Alina Paraschiv și Silviu Iordache.

Potrivit documentelor obținute de Edupedu.ro, este vorba despre o diplomă de la „Centrul de Studii si Investigații în Domeniul Relațiilor Internaționale și Științelor Socio-umanistice Perspectiva SA” Chișinău, Republica Moldova. Tatiana Tutunaru a folosit diploma pentru a se angaja pe post de consilier juridic la Primăria comunei Plătărești, județul Călărași.

Centrul Național de Echivalare a Diplomelor a răspuns unei solicitări Edupedu.ro că „în urma verificărilor interne efectuate, diploma cu seria AL, nr. 0070967 nu figurează în baza de date a CNRED”, asta înseamnă că nu a fost nici recunoscută și nici echivalată și că ea nu poate fi folosită ca diplomă de studii pe teritoriul României.

Metodologia de recunoaștere a actelor de studii, aprobată prin ordinul nr. 6.121/20.02.2016 prevede că „Atestatul de recunoaştere conferă titularului dreptul la continuarea studiilor şi/sau accesului pe piaţa forţei de muncă, în condiţiile legii”. Prevederea este preluată din versiunile anterioare ale actelor normative similare.

Tatiana Tutunaru ar fi solicitat echivalarea diplomei în 2010, iar instituția i-a răspuns atunci că diploma respectivă „nu poate fi echivalată cu dimplomă românească de licență în drept”. „Comisia a propus să vă adresați unei facultăți de Drept acreditate în vederea continuării studiilor și obținerii diplomei de licență”, se mai arată în documentul oficial.

Răspunsul CNRED nr 71.337/2/14.04.2010.CN

În CV-ul Tatianei Tutunaru, publicat pe o platformă de recrutare, CV autentic după cum a confirmat pentru Edupedu.ro chiar președinta ARACIP, aceasta scrie că în perioada octombrie 2008-octombrie 2009, deci înainte să solicite echivalarea diplomei, a fost Consilier Juridic la Consiliul Local Plătărești, post ocupat prin concurs.

CV Tatiana Tutunaru
CV Tatiana Tutunaru
CV Tatiana Tutunaru

Contactată de Edupedu.ro, Tutunaru a spus că a fost angajată pe acest post pe baza diplomei de studii juridice din Republica Moldova. Aceasta a mai spus că și la Casa de Pensii a municipiului București a lucrat tot pe postul de Consilier juridic în perioada iunie 2010-august 2010, pe baza aceleiași dimplome de drept neechivalată de statul român.

Edupedu.ro: Am verificat la Plătărești, ați depus la dosar aceeași diplomă din Republica Moldova, de data aceasta ea nefiind echivalată pentru a fi recunoscută la angajare în România. 

Tatiana Tutunaru: „Acest consilul local la acea vreme… nu avea angajați calificați. Deci secretarul primăriei, care a organizat concursul la acea vreme, fac o paranteză eu am fost de bună credință ca oricare dintre participanții la un concurs – vede postul și merge să se înscrie – deci eu m-am înscris la un concurs care a cerut un set de documente, am depus inclusiv diploma de master. Doamna care a făcut înscrierea la acest concurs, care a supravegheat concursul, care a corectat lucrările de concurs și așa mai departe era secretarul primăriei. Acea doamnă, la acea vreme, avea studii liceale și era înscrisă la facultatea de drept. Deci, practic dânsa nu avea cunoștințele și calificarea necesară ca să facă, să organizeze un concurs. Mai mult decât atât, acest concurs a fost validat de consiliul… de prefectură. Deci a primit aviz de legalitate.

Edupedu.ro: Ce va întreb eu este dacă ați folosit sau nu, pentru angajare, o diplomă neechivalată în România?

Tatiana Tutunaru: Deci nu este problema mea că un angajator încalcă legislația. Nu este problema mea.

Edupedu.ro: Dar știți că pentru a putea să folosiți diploma în România, la angajare, legea prevede echivalarea sau parcurgerea procedurii de recunoaștere…

Tatiana Tutunaru: Nu știu, nu știu”.

Pe baza aceleiași dimplome, Tatiata Tutunaru s-a înscris la master la Facultatea de Drept a Universității Creștine „Dimitrie Cantemir”. În CV menționează că s-a înscris la Facultatea de limbi si literaturi străine a universității particulare în anul 2003, la licență, apoi la masterat la Facultatea de Drept, în domeniul „Drept internațional și comunitar” a aceleiași universități, în anul 2005. A terminat ambele programe, atât licența cât și masteratul, în același an – 2007, potrivit cv-ului. 

Sursa: captură LinkedIn

Am solicitat punctul de vedere al Universității Creștine „Dimitrie Cantemir”, pe 17 ianuarie 2022, dar până la ora publicării acestui material nu am primit niciun răspuns. Solicităm și public instituției de învățământ superior să precizeze cum a acordat aceste diplome și pe baza căror documente s-a făcut înscrierea.

Tatiana Tutunaru susține că „la acea vreme recunoașterea diplomelor nu era în sarcina celui care se înscrie, era în sarcina facultății”.

Edupedu.ro:În 2003 ați intrat la Facultatea de limbi străine, în 2005 ați intrat la master, cum ați intrat la master, dacă nu ați terminat facultatea, dacă nu aveați licența?

Tatiana Tutunaru: Pentru că aveam deja o diplomă, o altă diplomă de licență cu studii de lungă durată și m-am înscris la master concomitent, în baza unei alte diplome. În 2007 am ieșit din „Dimitrie Cantemir” cu două diplome distincte, fiecare cu altă bază legală.

Edupedu.ro: În același an?

Tatiana Tutunaru: Mă lăsați să vă spun? Da, în același an, Asta nu are nicio legătură, pentru că înscrierea are două baze legale distincte. Înscrierea la limbi străine s-a făcut în baza diplomei de bacalaureat, iar înscrierea la masterat s-a făcut în baza unei diplome de licență de studii de lungă durată, da? Pe sistemul Bologna.

Edupedu.ro: Și diploma aceasta de licență unde era obținută?

Tatiana Tutunaru: Exact cum scrie în CV, la Institutul Relații Internaționale Perspectiva din Chișinău.

Edupedu.ro: A fost echivalată în România?

Tatiana Tutunaru: Da, este recunoscută în România și nu este echivalată în România, dar asta nu are relevanță. Este absolut problema facultății care a parcurs procedurile, cu prevederile legale de la acea vreme. Dacă dumneavoastră analizați puțin legislația, înainte să plecați urechea la alte zvonuri, o să observați că la acea vreme recunoașterea diplomelor nu era în sarcina celui care se înscrie, era în sarcină facultății. Adică facultatea făcea dosarul, mergea pentru aviz la Ministerul Educației și în cazul în care primea aviz, în urma efectuării unor verificări în Republica Moldova, mă rog, în sistemul de verificare pe care dânșii îl au, în baza unui ordin, a reieșit că eu pot fi înscrisă la master, da? Deci dosarul meu are aviz de la Ministerul Educației”.

Am solicitat Ministerului Educației să precizeze dacă dosarul de înscriere la master al Tatianei Tutunaru are avizul instituției, ce procedură este aceasta, ce prevede și câți studenți s-au înscris la facultăți din România fără diplome echivalate, pe baza unui asemenea aviz. În momentul primirii răspunsului, îl vom publica.

În 2010, potrivit documentului publicat mai sus, Tatiana Tutunaru a încercat să-și echivaleze diploma de licență din Republica Moldova, deși din anul 2007 deținea și o diplomă de licență și una de master, în România.

În CV-ul Tatianei Tutunaru apare și un loc de muncă în Italia, este chiar primul job trecut în CV – Asistent manager la o firmă de produse ceramice din Italia. Am contactat conducerea companiei, care a precizat că Tatiana Marian (n.red. încă nu era căsătorită), a lucrat la Sassuolo Lab SRL, dar nu în calitate de asistent manager, ci de lucrător/muncitor („regular worker”). În replică, Tatiana Tutunaru spune că nu avea cum să lucreze ca muncitor pentru că nu era calificată în acel domeniu și că „asistent manager cu o diplomă de bacalaureat poate fi oricine”.

După întrebarea dacă diploma de Bacalaureat este echivalată și/sau recunoscută, Tatiana Tutunaru a avut câteva amenințări, unele voalate, altele directe, la adresa jurnalistului. Aceasta a spus în final că „problema știți care este, că dacă aveți dubii și vă legați de diplomele mele, nu faceți altceva decât să dați în sistemul de educație, nu dați în mine”.

La scurt timp după interviu, Tatiana Tutunaru a șters toate CV-urile de pe platforma de recrutare și cel de pe LinkedIn. Redăm discuția:

Edupedu.ro: Potrivit CV-ului dumneavoastră, în perioada iulie 1998-iunie 2000, timp de doi ani de zile, ați lucrat ca asistent manager la un laborator din Italia SassuoloLab din regiunea Emilia. Am luat legătura cu conducerea acelui laborator și mi-au confirmat că ați lucrat acolo, dar nu ca asistent manager ci ca lucrător obișnuit.

Tatiana Tutunaru: Ăăă… dacă vreți… ăăă. Cu cine ați vorbit de acolo?

Edupedu.ro: Nu vă pot spune cu cine am vorbit, dar va asigur că am vorbit cu reprezentanții acelei companii.

Tatiana Tutunaru: Eu nu aveam cum să lucrez ca lucrător într-un laborator, nefiind calificată în acel domeniu. Într-un laborator nu introduci persoane necalificate, da? Iar asistent manager cu o diplomă de bacalaureat poate fi oricine.

Edupedu.ro: Diploma dumneavoastră de bacalaureat este echivalată sau recunoscută în România?

Tatiana Tutunaru: Domnule Peticilă cred că intrați cam profund în viața mea personală și cred că exagerați!

Edupedu.ro: În ce sens?

Tatiana Tutunaru: V-am spus tot ce-am avut de spus și vreau să fac o precizare. Postul pe care îl ocup acum este pe o perioadă temporară, iar eu pe acest post am fost angajată pe baza unei diplome de licență emisă de statul român, da? Dacă aveți întrebări cu privire la autenticitatea diplomei, puteți face solicitare atât la universitate cât și la Ministerul Educației. Deci eu la locul de muncă actual sunt absolut în regulă, am respectat toate condițiile concursului și nu aveți nimic de reproșat la acest capitol.

Edupedu.ro: Sunteți președintele ARACIP.

Tatiana Tutunaru: Temporar, temporar sunt în aceasta pozitie…

Edupedu.ro: Sunt lucruri în CV-ul dumneavoastră care sunt neclare și în calitate de jurnalist vă întreb….

Tatiana Tutunaru: Dar dumneavoastră cam ce calitate aveți, atât de măreață, încât vi se pare dumneavoastră că e firesc să mă întrebați?

Edupedu.ro: Sunt jurnalist și pun întrebări

Tatiana Tutunaru: Domnule Peticilă, nu sunt la interviu cu dumneavoastră!

Edupedu.ro: Dumneavoastră conduceți o instituție.

Tatiana Tutunaru: Da, și eu pot să refuz să vă răspund, și cred că până acum v-am răspuns destule și v-am adus niște clarificări

Edupedu.ro: Bineînțeles, este alegerea dumneavoastră dacă vreți să răspundeți sau nu.

Tatiana Tutunaru: Păi vedeți, eu puteam să vă refuz, dar am spus să vă spun niște clarificări, ca să nu mai răscoliți aiurea, că vă pierdeți vremea. Să vă clarific. Până vă clarifică instanța, vă clarific și eu. Da?

Edupedu.ro: Dumneavoastră conduceți o agenție de calitate în educație

Tatiana Tutunaru: Exact!

Edupedu.ro: Și e esențial ca…

Tatiana Tutunaru: Și în acest moment, dacă eu conduc o agenție de calitate, dumneavoastră trebuie să mă întrebați exact ce stă la baza acestui post, cum am fost angajată, ce punctaj am avut la concurs, și așa mai departe, nu mă întrebați lucruri aberante de acum 20 de ani!

Edupedu.ro: V-am spus eu cum să vă faceți meseria?

Tatiana Tutunaru: Dar dumneavoastră exagerați, întrebați lucruri care chiar nu vă privesc.

Edupedu.ro: Înțeleg că poate dumneavoastră vă par lucruri exagerate, dar vă întreb lucruri de interes public, atâta timp că dumneavoastră sunteți președintele unei agenții publice, instituție a statului. 

Tatiana Tutunaru: Da, nu sunt pusă acolo ca să mă etalez, nu sunt pusă nici politic, nu sunt un înalt funcționar public, sunt un funcționar care muncește acolo 13 ore pe zi, nu mai am familie, nu mai am casă, credeți-mă, este prea mult ceea ce faceți. (…) Eu v-am lămurit, dumneavoastră vă pregătiți un articol și eu vă spun din start: Aveți grijă ce scrieți, pentru că vă spun din start, veți răspunde pentru fiecare lucru pe care nu-l puteți dovedi. Da?

Edupedu.ro: Amenințarea aceasta ajută foarte mult în discuție. 

Tatiana Tutunaru: Eu țin foarte mult la onoarea și demnitatea mea și nu permit nimănui să o calce în picioare! (…)

Edupedu.ro: Am consultat cv-ul dumneavoastră, am verificat locurile de muncă pe care l-ați avut și situația diplomelor și v-am sunat să vă cer o poziție în legătură cu acest lucru.

Tatiana Tutunaru: Problema știți care este, că dacă aveți dubii și vă legați de diplomele mele, nu faceți altceva decât să dați în sistemul de educație, nu dați în mine. Pentru că eu, la rândul meu, dacă dumneavoastră scoateți astfel de concluzii, cum că nu aș avea diplome sau că nu le merit, Ministerul Educației va trebui să dovedească acest lucru. Dumneavoastră dați în Ministerul Educației, înțelegeți?

Edupedu.ro: Diplomele pe care le aveți sunt în regulă?

Tatiana Tutunaru: Da, vă asigur, știu că ați făcut verificări și la CNRED, iar datoria mea este să îmi văd de treabă. Deci eu nu sunt pe acest post ca să fac cancan.

Edupedu.ro: Ați mai folosi la angajare această diplomă, în afară de angajarea la Primăria Plătărești, este vorba despre diploma care nu echivalată în România?

Tatiana Tutunaru: Da, după primărie am mai lucrat la Casa de Pensii o lună, foarte puțin, pentru că după aceea am schimbat jobul și direcția. Atât. Dar vedeți dumneavoastră vă spun din nou că nu era o problemă a mea ci strict a angajatorilor. Dacă angajatorii nu sunt profesioniști și nu știu că o diplomă străină trebuie verificată sau cerută echivalarea și recunoașterea, eu nu am știut niciodată acest lucru”.

Pe 14 februarie 2022, Tatiana Tutunaru a publicat, în calitate de președinte ARACIP, declarațiile de avere și de interese. Dacă în aceasta din urmă nu a trecut nimic, în cea de avere apar următoarele:

Un teren intravilan de 2.500 metri pătrați în comuna Plătărești, județul Călărași, cumpărat în anul 2007 și alte 4 terenuri în comuna Ignăței, din raionul Orhei, Republica Moldova – unul agricol de peste 1 hectar și alte trei de 3 mii de metri pătrați moștenite.

Președinta ARACIP deține o casă în Plătărești, de 252 de metri pătrați, un apartament în București și o casă de vacanță în Ignăței, Republica Moldova.

Are o mașină Kia Sportage cumpărată în 2019, în leasing.

În conturi are un depozit de 50.000 de euro și peste 756.000 de lei.


12 comments
  1. “Calitate in invatamantul romanesc”…
    Faptul ca avem un exod al parintilor educati, spune multe despre aceasta “calitate”… “Descurca-te romane! “

  2. În România, chestia cu echivalarea diplomelor de studii din Republica Moldova este una …destul de sofisticata și ambiguă. Am făcut masterul la Universitatea Pedagogică de Stat Ion Creanga, Chișinău cu colege din Romania și mi-am pus întrebarea și lor la fel…daca vin in România în baza acestei diplome pot lua un ciob? La ce am primit răspuns: da!
    Atunci mă întreb: adică pentru a preda Matematica am nevoie de echivalare, chiar daca am peste 20 ani vechime in munca, iar pentru a deține o funcție manageriala în educație pot? Tot în baza unei diplome din Moldova. Ceva nu se leagă.

  3. Nu înțeleg ce nu e clar pentru toată lumea? E o nouă mizerie a acestui “minustru de doi bani”, pentru că ARACIP e în subordinea Ministerului Educației, și are rolul clar de a acredita instituții de învățământ, de a fi garantul calității în educație. Așa că, cum să pui în fruntea ARACIP pe cineva care nu e calificat sau autorizat? Cu diplome cu rol de carton imprimat? E o nouă mizerie a acestul ministru! După toate nenorocirile făcute de acest așa-zis ministru, ce ar mai putea să facă și nimeni să nu se sesizeze? Și să îl lase să continue în această funcție?

  4. Bună ziua. Sunt evaluator extern ARACIP din 2011 și am evaluat aproximativ 60 de unități de învățământ publice sau private și înainte și după septembrie 2017 când Dna Tutunaru T. a venit expert zonal pe Regiunea Sud Muntenia. În toți cei 4 ani de când este Coordonator și expert în zona noastră Sud Muntenia a dat dovadă de profesionalism și foarte multă rigurozitate în ceea ce face. Toate documentele unităților de învățământ și Rapoartele realizate de noi cei peste 100 de evaluatori externi, au fost verificate cu strictețe, la fiecare evaluare externă, fără a accepta compromisuri. Eu și colegii mei din Registrul de Evaluatori Sud Muntenia, credem că a deranjat foarte tare faptul că a dorit să facă aceste lucruri și în calitate de Președinte al ARACIP, lucru ce a nemulțumit pe ”mulți”
    1. Ce sa urmărit și care este motivul pentru care au scris articolul denigrator,
    2. Autorul și informatorul său trebuie să-și ceara scuze public p.t denigrare.
    Mulțumesc!

  5. Pai e practica asta să facă studii universitare în alte țări și care de fapt nu sunt recunoscute la noi. Cu ce a intervenții sau daca faci parte din nomenclatura sau ești vreo rudă ,sau marionete ptr cineva sus pus diplomele se recunosc,in mod ilegal. După revoluție s-au făcut o grămadă de doctorate In Moldova pe 200 de mărci(așa era atunci)și au fost recunoscute aici. Ea de ce nu ar recunoaște o diploma universitara. Poate are ceva pile pe la minister de se recunosc. Oricum se încurcă cei de la minister cu recunoaștere sau ne recunoaștere. Așa și cu doctoratele plagiate . Dacă au interes nu le considera plagiate iar când sunt dați pe fata plagiatorii ministerul o lălăie cu retragerea diplomei până de uita de plagiat.

  6. Acum sincer, față de alții nu este nimic așa de grav. Din experiența proprie vă pot spune că multe universități române nu au acreditare in străinătate, eu personal am două licențe una in Romania la UVT și una în Belgia, daca nu as fi avut-o pe cea din Belgia ar fi fost ciudat, pentru că înafara României UVT nu este recunoscut pe plan internațional de către toate forumurile educaționale, iar daca vrei sa lucrezi, cum lucrez eu, la instituții mari de relații internaționale gen ONU UVT este egal cu 0. Deci și noi avem astfel de probleme. Atâta timp cât omul acesta și-a făcut ulterior și studii în România mi se pare cam tras de par articolul. Iar că a lucrat ca și advisor într-o primărie la mama naiba pe o diplomă din R.M e atâta de….adica serios câți nu or fi in primăriile mari ale țării fara nici o diplomă. Sigur ținând cont de universitatea la care a terminat “Cantemir”….cred că ar fi trebuit să piardă puncte la etapa de analizare cv sau la concurs de angajare, pentru că și în Vest cine a terminat la Sorbona, să zicem, are mai multe puncte acordate decât cine termina la nu știu ce colegiu de prin Anglia, sau vreo școală particulară de prin Elveția și care o universitate de stat precum Helsinki, ca să dau un exemplu. Probabil, daca lucrurile ar fi stat cum trebuie la angajare, doamna cu Cantemir nu prindea postul pe care îl are.
    Cat despre domnul de mai sus, e normal să vi se ceară facultatea de matematica dacă vreți să predați matematica, stimate domn, sau macar un curs de formare, plus că trebuie modul pedagogic făcut, acestea sunt legile europene, nu poți preda matematica cu o diplomă de inginer sau business, de ce nu mergeți să predați materie de profil la liceele tehnice, dacă tot vreți in sistemul de învățământ?

  7. Nu sunteți calificat ca profesor de matematică. Matematica de ginaziu este foarte importantă și trebuie predată de un profesor care a făcut Facultate de matematică cu durata de 4-5 ani, cu tot ce presupune aceasta – matematică la greu, metodică a predării matematicii, psihologie, pedagogie, didactică, practică pedagogică, etc.

  8. Domn ministru a iesit cumva public cu scuze, sau nu stia ce si pe cine numeste?
    Nu cred, stia bine, dar ”cum e turcu si pistolu”, de ai nostrii sa fie si sa faca ce trebuie! Treaba sa o faca slugile din functiile de executie, atat cat li se permite!
    Asa este si in scoli, asa este peste tot la stat. Majoritatea conducatorilor sunt numiti politic sau pe alte criterii secrete, chiar daca competenta in domeniu este lipsa iar experienta nu exista!
    Avam in continuare multi oameni cu doctorate pe bani din Republica Moldova care conduc institutii sau departamente, avem oameni cu diplome de carton de la facultati pe bani care nunt numiti pentru ca trebuie, nu pentru ca ar face treaba acolo, ca nici nu trebuie asa ceva!
    Se pare ca doamna si-a dat demisia! Cine a numit-o si-o va da? Cand or zbura porcii! Traim in tara absurdului…

  9. A fost si la noi in oras, la sediul liceului teoretic, un punct de lucru pentru ca unii angajati ai liceului sa intermedieze , colectarea de bani foarte multi si sa ofere la schimb diplome de facultate de la Chisinau.Multi au devenit
    dupa plata, profesori cu studii superioare,doctoranzi in economie,………fiecare ce a vrut.Au salarii si functii mari si nu mai pot ei.

  10. No comment.
    P.S.
    Eu, pentru ca iubesc copiii,
    si am Diplome ROMANESTI de Bacalaureat, Licenta inginer mecanic, Master in Administrarea Afacerilor, si Cursul Postuniversitar de Psiho-Pedagogie al Universitatii Bucuresti,
    NU POT sa PREDAU MATEMATICA la cursul Gimnazial…
    (Trebuieste sa am Diploma de Licenta de MATEMATICA, de la Universitatea din Bucuresti)! 🙁

    Fratilor, sa va soleasca copiii, in continuare, tot ALTI PROFESORI, de alte materii, pentru ca astfel isi rotunjesc ei salariile, marindu-si cat pot de mult norma la aceeasi unitate, sau mai aduc un pensionar…
    Dar un om “prea calificat” deranjeaja, vede la nivel macro 😉 !!!!!!!?
    Pile, Cunostinte, Relatii = P.C.R., tot nu am scapat de el(ei).

    Si eu pur si simplu ador copiii,
    iar matematica NU a trebuit nimenea sa mi-o explice, in ciclul gimnazial – pur si simplu o stiam!
    Apoi, in liceu, a fost un total dezastru – chiar s-a simtit ca NU AM AVUT un PROFESOR caci profesorul nostru de liceu nu facea NIMIC altceva decat sa lucreze probleme din Gazeta Matematica, de olimpiada, cu cei care desigur aveau profesor particular!
    Si am trecut totusi, de una singura, si prin aceasta…

    Te uiti la o tara …, si ii cunosti profesorii, judecatorii, guvernantii.
    Te uiti la profesori si la medici, si vei cunoaste tara…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

DOCUMENT Programul de guvernare pe Educație: 6% din PIB până în 2024, BAC diferențiat, generalizarea programului „masă caldă la școală” și ”școală după școală”, extinderea masteratului didactic, dar menținerea DPPD-urilor

Finanțare graduală până la 6% din PIB până în anul 2024, reforma carierei didactice fără nimic clar și generalizarea programului „masă caldă la școală” și ”școală după școală” – sunt…
Vezi articolul

DOCUMENTE Regulamentele actualizate pentru Concursul național de Geografie „Terra” 2024, Olimpiada națională de profil și pentru Olimpiada „Științele pământului”, publicate de Ministerul Educației

Regulamentele actualizate pentru Concursul Național de Geografie „Terra” 2024, dedicat elevilor de clasele V-VII, Olimpiada națională de Geografie și pentru Olimpiada interdisciplinară „Științele pământului”, au fost publicate de Ministerul Educației.…
Vezi articolul