Președintele Klaus Iohannis organizează o ceremonie cu invitați pentru a semna promulgarea Legilor educației, pe 4 iulie – surse

Klaus Iohannis / Foto: Inquam Photos / Ilona Andrei

Președintele Klaus Iohannis, inițiator al proiectului “România Educată”, intenționează să marcheze procedura de promulgare a legilor educației printr-o ceremonie care să aibă loc pe 4 iulie, la Cotroceni, potrivit surselor Edupedu.ro, care menționează că în acest sens au fost trimise și unele invitații. 

Semnarea decretelor de promulgare a legilor, atribut al președintelui, este o procedură marcată, de obicei, prin simple note de informare ale președinției (ex.: decretele de promulgare semnate pe 28 iunie). Situația urmează să fie diferită în cazul legilor educației: acestea, promovate de guvern și adoptate de Parlament, s-au întemeiat pe un raport din 2021 al Președinției, neasumat de nicio persoană. Proiectul descrie o “viziune strategică” pentru  educație până în 2030, legile fiind în mod declarativ rezultatul proiectului “România Educată”, lansat cu șapte ani în urmă.

Amintim că legile au fost criticate pe tot parcursul procedurilor de dezbatere și adoptare – atât proiectul Legii învățământului superior, cât și proiectul Legii învățământului preuniversitar – pentru problemele legate, între altele, de examenul de admitere la liceu, chestiunea diversității, mandatele rectorilor, prevederile privind plagiatul etc..  

Exit mobile version