Profesorii vor fi obligați să aibă activități legate de prevenția și combaterea consumului de droguri, în cadrul programului “Școala Altfel”, din acest an școlar, spune secretarul de stat în Ministerul Educației Kallós Zoltán

Kallos Zoltan / Foto: Facebook.com

Școlile vor fi obligate să abordeze teme legate de prevenția și combaterea consumului de droguri în cadrul programului Școala Altfel din acest an școlar, potrivit secretarului de stat din Ministerul Educației, Kallós Zoltán. În cadrul unei dezbateri organizate miercuri, 13 septembrie, la Parlament, privind lansarea campaniei naționale “Familia-partener în lupta împotriva drogurilor”, Zoltán a spus că școlile vor avea o anumită libertate în a-și planifica activitățile, dar trebuie obligatoriu să cuprindă teme cu privire la prevenirea și combaterea consumurilor de droguri. Nu s-a stabilit încă la care clase se vor face aceste activități.

De precizat este că pe 8 septembrie a fost pus în dezbatere proiectul de metodologie privind “Școala Altfel” care prevede că programul se desfășoară obligatoriu în școli și licee, dar nu precizează nimic legat de prevenția și activități legate de combaterea consumului de droguri în rândul tinerilor.

Secretarul de stat în Ministerul Educației Kallós Zoltán a spus în cadrul lansării campaniei naționale “Familia-partener în lupta împotriva drogurilor”, la Parlament, că din acest an școlar „în cadrul programului Altfel vor fi obligatorii aceste teme care vor trebui abordate la nivelul fiecărei unități de învățământ”. El făcea referire la teme precum prevenția și combaterea consumului de droguri în rândul tinerilor:

Întrebat de Edupedu.ro cine va desfășura aceste activități și la ce clase, secretarul de stat în Ministerul Educației Zoltan Kallos a declarat că abia s-a decis în cadrul Ministerului ca aceste activități să fie obligatorii și urmează să se stabilească și restul detaliilor.

“În cadrul activităților desfășurate în perioada din acea săptămână, Școala Altfel, vor fi abordate aceste teme de prevenire și combatere a consumului de droguri, pentru că până acum, practic, activitățile din școală erau planificate de către unitățile de învățământ la libera lor alegere, dar considerăm că acest fenomen (n. red fenomenul consumului de droguri în rândul tinerilor) a luat o amploare atât de mare încât trebuie să facem ceva. Și atunci, dacă oricum avem acea perioadă de o săptămână unde se pot desfășura și alt tip de activități ar fi bine ca să acționăm în acest caz. Evident că școlile vor avea o anumită libertate în a-și planifica activitățile. Ei doar trebuie să cuprindă aceste teme cu privire la prevenirea și combaterea consumurilor de droguri.

Informațiile le putem adapta vârstei pentru că trebuie să conștientizăm acest fenomen și pericolul ce reprezintă, adică consumul de droguri de la cele mai fragede vârste, pentru că am auzit chiar și acum în această dezbatere că vârsta medie începe undeva la 12 ani, adică media vârsta la care încep să consume droguri copii și eu cred că este o vârstă foarte, foarte fragedă. O să fie la latitudinea școlilor pentru că am văzut și în această dezbatere foarte multe organizații non-guvernamentale care au expertiză în acest domeniu și eu cred că o să poată acționa împreună cu aceste organizații”.

Amintim, în martie anul acesta secretarul de stat Kallós Zoltán anunța că 40 de profesori pe lună, din fiecare județ, vor fi formați să recunoască elevii care consumă droguri. El spunea atunci: “În momentul de față există în lucru, este aproape de finalizare un protocol de colaborare un parteneriat între Ministerul Educației, Ministerul Sănătății și Ministerul de Interne, cu scopul principal de a se organiza sesiuni de formare adresate profesorilor, care să cuprindă noțiuni legate de principalele categorii de droguri, respectiv de semne ale consumului de droguri la adolescenți”.  

Întrebat în ce stadiu este acum acest proiect, dacă au fost formați profesori în acest sens, secretarul de stat Zoltan Kallos a spus că nu știe în ce stadiu este proiectul. “O să revin cu informații pentru că vă mărturisesc că nu m-am ocupat eu de acest aspect și nu știu exact în ce stadiu se află”.

Informații de context

Pe 8 septembrie metodologia privind Școala Altfel a fost pusă în consultare publică de către Ministerul Educației. Ca noutate în acest an apare obligativitatea ca programul să se desfășoare în școli și licee. În metodologia din 2016 nu apărea cuvântul „obligatoriu”, în contextul menționat. Edupedu.ro a scris că excursiile în afara localității, pe banii părinților, sunt interzise în „Școala altfel”, conform proiectului.

Totuși nu se precizează nimic legat de activități de prevenție în combaterea consumului de droguri.

Secretarul de stat în Ministerul Educației Zoltan Kallos a spus că abia miercuri, înainte de lansarea campaniei naționale “Familia-partener în lupta împotriva drogurilor”, s-a decis introducerea acestor tipuri de activități obligatorii la clasă în programul Școala Altfel.

O altă prevedere a proiectului de metodologie se referă la faptul că profesorii vor continua activitățile cu rezultate pozitive pe tot parcursul anului școlar.

„Școala altfel” și „Săptămâna verde” au loc în perioada 11 septembrie 2023 – 26 aprilie 2024, adică pot fi puse de școli în oricare dintre modulele 1, 2, 3 și 4, în intervale de câte 5 zile consecutive lucrătoare. Cele două programe se planifică în module diferite. Perioadele pentru cele două săptămâni „Școala altfel” și „Verde” vor trebui comunicate de către școli părinților și elevilor până la 1 octombrie 2023, conform ordinului de ministru.

Citește și:
PROIECT „Școala altfel” se desfășoară obligatoriu în școli și licee. Profesorii vor continua activitățile cu rezultate pozitive pe tot parcursul anului
Câte 40 de profesori pe lună, din fiecare județ, vor fi formați să recunoască elevii care consumă droguri, anunță Kallós Zoltán, secretar de stat în Ministerul Educației
Exit mobile version