Profesorul Cătălin Ciupală, despre subiectele la matematică de la simularea Evaluării Naționale 2024: Au fost bine gândite. N-aş dori ca mediocritatea să se răsplătească cu peste nota 9.50

Cătălin Ciupală / Foto: captură Digi24

„Subiectele au fost bine gândite. Un elev bun putea lua peste nota 9. Cel mai dificil, după părerea mea, a fost 5b, un subiect deosebit care să departajeze copiii foarte buni de buni. Cu alte cuvinte, n-aş dori ca mediocritatea să se răsplătească cu peste nota 9.50. Nu este normal”, a declarat Cătălin Ciupală, profesor de matematică la Colegiul Andrei Şaguna din Braşov, la TVR Info, despre subiectele de la proba de matematică a simulării pentru Evaluarea Națională 2024.

Mai mulți părinți și elevi au scris pe grupuri sau rețele sociale că subiectele au fost grele, timpul de lucru a fost prea scurt și doar cei care au făcut meditații ar fi putut să le rezolve.

Declarațiile profesorului Cătălin Ciupală:

Per ansamblu, subiectele au fost bine gândite. Au fost probleme de la nivel de dificultate foarte foarte scăzută, corespunzător clasei a II-a, a III-a, până la dificultate mai sporită, doar două-trei subpuncte maximum. 

Într-adevăr, îţi trebuie o pregătire suplimentară, dar nu neapărat meditaţii, adică să lucrezi în plus acasă. Un elev bun putea lua peste nota 9.

Aş zice doar de 5b, care a fost mai dificil. Subpunctul 6 mie nu mi s-a părut, problema aceea 6b nu mi s-a părut foarte dificilă, dar era interesantă. Şi totodată şi subpunctul 4b nu a fost foarte simplu, dar nici foarte complicat. 

Cel mai dificil, după părerea mea, a fost 5b, un subiect deosebit care să departajeze copiii foarte buni de buni. Cu alte cuvinte, n-aş dori ca, şi e foarte bine ce s-a întâmplat, ca mediocritatea să se răsplătească cu peste nota 9.50. Nu-i normal.

Informaţii de context

Ministrul Educatiei, Ligia Deca, a declarat că subiectele de la simularea Evaluării Naționale 2024 au fost echilibrate, „au asigurat atât grad mediu, dar și înalt de dificultate, să putem avea departajare”.

Secretarul de stat în Ministerul Educației, Sorin Ion, a spus că subiectele de la proba de matematică sunt „așa cum trebuie să fie niște subiecte la un examen național” și că puteau fi rezolvate în timpul de 2 ore, alocat examenului, „a fost testat și acest lucru”.

Exit mobile version