Proiectul câștigător în apelul pentru dezvoltarea platformei de evaluare a elevilor și realizarea de conținut digital, de 78 milioane de euro, anunțat de ministerul Educației / Pilotarea platformei se va face în 42 de școli din toată țara și vor fi instruiți 4.700 de profesori – surse

Foto: © Andreaobzerova - Dreamstime.com

Proiectul câștigător în apelul pentru dezvoltarea platformei de evaluare a elevilor și realizarea de conținut digital, de 78 milioane de euro, a fost anunțat de ministerul Educației. Este vorba de „e-Evaluare, e-Examinare în Educație (4E-Education)”, propus de Ministerul Educației în parteneriat cu Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație (CNPEE), conform paginii apelului. Conform unui draft al proiectului, obținut pe surse de Edupedu.ro, „pilotarea platformei se va face în 42 de școli din toată țara și vor fi instruiți 4.700 de profesori”. Implementarea va fi finalizată până la 31 martie 2025.

Ministerul Educației „va asigura managementul întregului proiect și derularea procedurilor de achiziție publică pentru platforma”, iar CNPEE „va gestiona platforma si va coordona elaborarea itemilor, validarea itemilor și a testelor, dezvoltarea băncilor de itemi standardizați și a resurselor educaționale deschise”, potrivit documentului.

Începând cu anul școlar 2027-2028, conform prevederilor Legii învățământului preuniversitar, toate „evaluările și examenele naționale vor fi în integralitate standardizate și administrate în format digital”

Astfel, „Ministerul Educației, cu sprijinul Centrului Național pentru Curriculum și Evaluare (CNCE) și Unității Executive pentru Suport, Mentenanță și Asistență Tehnică pentru Digitalizare (UESMATD) va asigura administrarea evaluărilor și examenelor naționale, integral în format digital, incepând cu anul școlar 2027 – 2028”, conform documentului obținut de Edupedu.ro.

Ce presupune dezvoltarea platformei de evaluare și realizarea de conținut digital

– „o platformă de evaluare securizată a competențelor elevilor,

200.000 itemi și teste pentru evaluările și examenele naționale,

platforma manualelor digitale extinsă (manuale.edu.ro), prin adăugarea celor 67.000 RED, pentru învățământul preuniversitar, pentru nivelurile cuprinse între clasa pregătitoare și clasa a VIII-a, inclusiv, pentru toate disciplinele.

noi resurse educaționale deschise incluzive dezvoltate, pentru toate clasele de gimnaziu, inclusiv resurse pentru sprijinul elevilor cu dizabilități, sportivi, cerințe educaționale speciale, a celor spitalizați etc. – conținut educațional digital creat pentru trei niveluri diferite de aprofundare diferențiată a cunoașterii (remedială, accesibilă, performanță).” 

Platforma electronică pentru evaluarea în condiții de siguranță a competențelor elevilor va fi operațională și utilizată pentru evaluarea națională a tuturor elevilor, până la 30 septembrie 2025 și până la 31 martie 2025, se vor dezvolta 67.000 resurse educaționale deschise (materiale didactice digitale), conform Ghidului Solicitantului.

Pilotarea platformei se va face in minimum 42 de școli 

„Vor fi identificate din cele 8 regiuni de dezvoltare 42 de instituții de învățământ preuniversitar reprezentative care acoperă toate ciclurile de învățământ (primar, gimnazial, liceal).

Acestea vor fi selectate în baza unei metodologii elaborate la nivelul proiectului care va avea la bază aspecte relevente printre care: reprezentativitate, ciclul de învățământ, nr. de elevi înmatriculați etc. 

În vederea utilizării platformei se va asigura instruirea unui număr de 100 de profesori din fiecare județ și din fiecare sector al municipiului București, ceea ce presupune un total de 4700 cadre didactice la nivel național.”

Cerințe tehnice pentru platforma de evaluare a elevilor și realizarea de conținut digital

„Platforma de evaluare online va avea cel puțin următoarele caracteristici:

Cei 200.000 de itemi de evaluare existenți în platformă la momentul finalizării Proiectului reprezintă un standard minim de performanță necesar și suficient pentru confirmarea faptului că platforma este funcțională și vor avea cel puțin următoarele caracteristici:

Pentru cele 67.000 de resurse educaționale deschise (materiale didactice de diferite tipuri, inclusiv auxiliare curriculare) ce vor fi dezvoltate prin intermediul prezentului apel de către prestatori de servicii cu experiență se va folosi modelul de referință consacrat internațional pentru obiecte de conținut care pot fi partajate și modificate ulterior (sharable content object reference model).”

Platforma va armoniza trei componente software complexe:

Ministerul Educației va asigura menținerea, întreținerea și funcționarea investițiilor pentru cel puțin 10 ani după data de finalizare a Proiectului și încetarea finanțării nerambursabile”, se mai precizează în document.

Foto: © AndreaobzerovaDreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
Ministerul Educației a prelungit termenul pentru depunerea proiectelor în trei apeluri PNRR: dezvoltarea platformei de evaluare a elevilor și realizarea de conținut digital, reducerea abandonului școlar în școlile mici și dotarea liceelor agricole
Ministerul Educației nu a depus în termen un proiect de aproape 80 de milioane de euro în apelul PNRR pentru dezvoltarea platformei de evaluare și realizarea de conținut digital
Platforma de evaluare online a elevilor la examenele naționale, proiect în valoare de 78 milioane de euro, va fi pilotată în școli începând cu 2024 și ar urma să fie complet funcțională în anul școlar 2025-2026, conform apelului lansat de Ministerul Educației
Toate testele de la clasă, evaluările și examenele naționale, inclusiv cel suplimentar de admitere la liceu, ar urma să fie standardizate și susținute în format digital, din toamna anului 2027 – legea învățământului preuniversitar
EXCLUSIV Coincidență sau licitație cu dedicație? Specificațiile cadru pentru viitoarea platformă de evaluare standardizată a Ministerului Educației, similare cu cele ale unei platforme private
Ministerul Educației vrea să plătească 735 de lei pentru un item de evaluare în cadrul platformei online de evaluare a elevilor și 2.084 de lei pentru o resursă educațională / Profesorii care au trimis până acum subiecte pentru examenele naționale nu au fost niciodată plătiți
Exit mobile version