Război în PSD pe Educație: Senatul a aprobat legea manualului inițiată de Pop, care contrazice ordinul prin care Andronescu a stabilit licitație publică

Ecterina Andronescu, la congresul Partidului Social Democrat (PSD), în București, sâmbătă, 10 martie 2018. Inquam Photos / Alberto Grosescu

Conflict major în interiorul PSD, pe Educație. Proiectul legii manualului școlar inițiat de Liviu Pop, un loial al lui Liviu Dragnea, a fost adoptat în Senat. Proiectul de lege contrazice ordinul prin care Ecaterina Andronescu a stabilit că va cumpăra manuale prin licitație publică pe SEAP.

Licitațiile de manuale încă nu au fost lansate, iar proiectul votat astăzi în prima cameră sesizată prevede că proiectele de manuale se realizează de către autori și se depun în formă de manuscris la Ministerul Educației, care le evaluează. Aceasta este procedura care a permis anul trecut Ministerului să editeze toate manualele scrise de profesori la Editura Didactică și Pedagogică – în experimentul numit “editura unică”.

Spre deosebire de proiectul de lege al lui Liviu Pop, ordinul semnat de ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, stabilește că operatorii economici sunt cei care realizează proiecte de manuale și participă cu ele la licitație deschisă anunțată de Ministerul Educației pe SEAP (sistemul electronic de achiziții publice).

Într-o interpelare adresată Ecaterinei Andronescu, senatorul USR Mihai Goțiu spune că “Legea Manualului se referă doar la evaluarea manuscriselor și achiziționarea de către minister a drepturilor de autor pentru manuscrisele câștigătoare. Nu există, însă, nicio referire la cine editează și tipărește manuscrisele declarate câștigătoare. Cum drepturile de autor vor fi ale ministerului, e cât se poate de clar că vor fi încredințate Editurii Didactice și Pedagogice, la fel ca anul trecut. Nu văd ce editură privată și-ar asuma realizarea unor manuale pentru care nu deține drepturile de autor“.

Anul trecut, Curtea Constituțională a declarat neconstituțională legea manualului școlar, pentru că PSD a greșit camerele parlamentului, când a votat legea (detalii aici).

Precizăm că manualele au fost făcute anul trecut ocolind licitația publică, în lipsa unei legislații care să prevadă acest lucru. Legea manualului inițiată de Liviu Pop nu vorbește nicăieri despre faptul că Editura Didactică și Pedagogică (EDP) trebuie să editeze toate manualele. Legătura dintre Ministerul Educației și EDP a fost făcută prin ordonanța de urgență care transforma Editura din Regie în Societate pe Acțiuni, ordonanță care spunea că EDP editează manuale la cererea Ministerului; precizăm că și acea ordonanță a fost declarată neconstituțională (detalii aici).

Paradoxul din interiorul PSD în privința manualelor școlare este oglindit și de proiectul de Buget pe 2019. Deși Ministerul Educației condus de Andronescu a renunțat la serviciile EDP ca editură unică pentru manualele școlare, același Guvern a decis în proiectul de Buget pe 2019 adoptat că una dintre priorităţile Ministerului Educaţiei la capitolul învăţământ preuniversitar este “susţinerea Societăţii Editura Didactică şi Pedagogică S.A.”. Este apoi precizat şi motivul susţinerii: “asigură manuale, incluzând variantele digitale”.

Foto: Inquam Photos / Alberto Grosescu

Citește și:

 

 

Exit mobile version