Reacție la cald după promisiunea Guvernului pentru profesori. Suma e mai mică decât cea promisă prin vouchere și aflăm că timp de o săptămână și jumătate politicienii și președintele au mințit public, de la nivel înalt, toată populația și pe toți angajații din Învățământ

Mihai Peticilă / Foto: © Gabi Anghelescu

Anunțul Guvernului României, patronat de întâlnirea premierului Nicolae Ciucă, a lui Marcel Ciolacu și a Ligiei Deca de la Cotroceni, cu președintele Klaus Iohannis, scoate la iveală minciuna proferată cu aplomb zile la rând de oficiali guvernamentali și de președintele României. Aceștia au anunțat pe rând că nu se pot majora salarii, apoi că nu se pot majora salarii de la 1 iunie, spusă chiar de Klaus Iohannis ieri, la Cotroceni, sau că PNRR ar impune să nu crească salariile, ori că nu suntem la piața să facem oferte.

Guvernul tocmai a anunțat că este pregătit să acorde 2 miliarde de lei pentru creșterile de salarii cu 1.000 de lei brut pentru profesori și personal didactic auxiliare și 400 de lei brut pentru personalul nedidactic. Sumele sunt mai mici decât cele promise prin voucherele anunțate în ultimele zile (voucherele de 4.000 de lei sub formă de prime pe 6 luni însemnau circa 660 de lei pe lună, acum, pe oferta curentă, suma netă ar fi de 585 de lei pe lună). În plus, din aceste sume de 1.000 de lei și 400 de lei, circa 40% se va întoarce la buget sub formă de impozite și contribuții, iar o altă parte sub formă de TVA și alte taxe, pentru produsele și serviciile pe care angajații din școli le vor cumpăra cu acești bani, dacă oferta va fi și aplicată.

Evident, beneficiul existent aici este acela al salarizării sumei, aceasta va fi un venit care poartă contribuții, care se calculează la pensie și în dosarul de muncă al angajatului, voucherele fiind doar bani de cheltuială, fără niciun impact asupra asigurărilor sociale sau pensiei viitoare.

Cine a mințit și cum:

Președintele Klaus Iohannis le-a spus ieri, la Palatul Cotroceni, sindicaliștilor cu care s-a întâlnit în timpul protestului cu peste 20.000 de angajați din Educație mărșăluind prin București, că nu se pot face majorări de salarii de la 1 iunie. Ordonanța promisă acum este fix despre majorarea de la 1 iunie a tuturor salariilor din Educație.

Premierul României, Nicolae Ciucă, a mințit public când a declarat pe 22 mai, în prima zi de grevă generală în Educație, că „dacă noi venim cu alte decizii în momentul în care suntem foarte aproape să elaborăm noua lege a salarizării, nu facem altceva decât să producem o altă inechitate pe care trebuie s-o luăm de la capăt și pe care trebuie să o reglăm ulterior în noua lege“. Ordonanța promisă nu duce la nicio inechitate și nu trebuie reluată nicio prcedură.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a spus că „Nu suntem la piață și, ca atare, nu operăm cu oferte, nici măcar la mall“, și că Executivul pe care-l reprezenta va rămâne pe ceea ce propusese. De fapt, Cărbunaru a mințit public, de la momentul respectiv fiind făcute încă cel puțin alte trei oferte de către Guvern către corprul profesoral și al angajaților din Învățământ.

Marian Neacșu, secretarul general al Guvernului, a mințit public atunci când a ieșit de la ședința cu sindicatele din Educație, care a avut loc la sediul FSLI, și a anunțat că PNRR nu ar permite creșteri de salarii sau sporuri pentru profesori, aflați în grevă generală.

Marius Budăi, ministrul Muncii, a mințit public spunând că „nu tratăm Educația ca la piață, mai pune tu, mai dau eu și vedem unde am ajuns. Dacă am majora salariile în Educație, se pune în pericol atragerea fondurilor din PNRR“. Ca dovadă, ordonanța propusă acum, cu aplicare din 1 iunie, nu mai pune în pericol nici PNRR și nici altă reformă.

Articol în curs de actualizare

Exit mobile version