Reintroducerea simulărilor pentru Bacalaureat la clasa a XI-a, luată în calcul de Ministerul Educației – raport. Măsura a mai fost, până în anul 2019

Foto: © Diego Vito Cervo | Dreamstime.com

Simulările naționale de la clasa a XI-a pentru examenul de Bacalaureat ar putea reveni, după cum se arată într-un raport al secretarului de stat din Ministerul Educației Florian Lixandru, publicat miercuri seara, 12 iulie, de Secretariatul General al Guvernului. Simulările pentru clasa a XI-a au mai fost organizate până în anul 2019.

Documentul semnat de Lixandru, însărcinat cu Învățământul preuniversitar în Ministerul Educației, președintele Comisiei Naționale de Bacalaureat și de Evaluare Națională la clasa a VIII-a, va fi discutat joi, 13 iulie, în ședință de Guvern. Raportul poate fi descărcat de mai jos din articol și conține informații, așa cum sugerează și titlul, despre „modul de organizare şi desfăşurare a examenelor naţionale în sesiunea iunie – iulie 2023”, cu date despre participarea candidaților pe județe, ratele de promovare și măsuri care pot fi luate pentru îmbunătățirea lor – la nivel de școală, de inspectorat școlar și de Minister.

Măsura introducerii simulării la clasa a XI-a face parte din mai multe pe care se propune ca Ministerul să le ia și este considerată una care poate „să conducă la îmbunătățirea participării și rezultatelor școlare ale elevilor, inclusiv educație remedială”.

Primele simulări la clasa a XI-a au avut loc în 2014. Anul școlar 2018-2019 a fost ultimul an în care elevii de clasa a XI-a au susținut simulări pentru BAC, alături de colegii lor mai mari cu un an. Ar fi urmat să se susțină și în primăvara anului 2020, anunța ministra de atunci, Monica Anisie, însă pandemia de Covid-19 le-a suspendat și nu s-a mai revenit asupra lor: în 2021 s-au susținut doar la clasa a XII-a, fiind tot contextul epidemiologic special, iar în martie 2022, deși s-a revenit la normal, nu s-au susținut și la clasa a XI-a.

Elevii de clasa a VII-a au dat simularea pentru Evaluarea Națională doar într-un singur an, în 2019, când a decis ministrul de atunci acest lucru, Ecaterina Andronescu.

DOCUMENT Descarcă raportul secretarului de stat din ME Florian Lixandru:

Documentul vine și după ce, la examenele naționale din ultimele săptămâni, au existat incidente precum anularea a zeci de lucrări la Bac, la Colegiul „Gheorghe Șincai” din București, pentru că elevii nu ar fi așezat corect pe rândurile foii de examen denumirea examenului sau cazul elevei care a trebuit să se descalțe ca să participe la o probă deoarece comisia a constatat că „avea o pereche de adidași de care atârnau niște mini-cărți, cu anumite texte scrise în acele cărticele agățate de pantofi”, după cum spunea Lixandru despre caz la audieri în Senat.

Foto: © Diego Vito Cervo | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
Președintele Comisiei Naționale de Bacalaureat și Evaluare Națională, secretarul de stat Florian Lixandru, nu știe câți profesori dintre cei care fac subiectele pentru examenele naționale dau și meditații
(2022) Elevii de clasa a XI-a și a VII-a nu susțin simulări la BAC 2022, respectiv Evaluarea Națională 2022 / Inspectoratele școlare pot alege însă organizarea simulărilor la nivel județean – surse
(2020) EXCLUSIV Monica Anisie, ministrul Educației: Păstrăm simulările la clasele a VII-a și a XI-a, dar vor avea loc în luna mai. Pilotăm o nouă structură de subiecte la clasa a VII-a
(2020) Confuzie maximă la Ministerul Educației, pe tema simulării examenelor naționale: Simulările pentru clasa a VII-a și a XI-a vor organizate “la nivel județean, cu subiect unic”
Exit mobile version