Resetarea mandatelor de rector la viitoarele alegeri universitare / Rectorii primesc posibilitatea a încă două mandate de câte 5 ani, indiferent de numărul de ani de când conduc deja universitățile. Ligia Deca: Juriștii mi-au spus că legea nu retroactivează

Foto: © Fuzzbones | Dreamstime.com

Proiectul legii învățământului superior, asumat de ministra Educației, Ligia Deca, prevede câte două mandate pentru rectorii universităților. Durata acestora este de 5 ani fiecare, iar cei care au avut deja două sau trei mandate până acum, la șefia instituțiilor de învățământ superior, primesc o ștergere cu buretele a acestora, o resetare a contorului. Ligia Deca susține că a nu poate ține cont de mandatele avute până acum, după ce „juriștii i-au spus că legea nu retroactivează”.

„Singura chestiune pe care juriștii mi-au spus-o este că legea nu retroactivează. Deci nu pot să fac o prevedere care este inclusă într-o lege, care intră în vigoare într-o anumită zi, să se aplice și-n urmă”, a declarat Ligia Deca la conferința de presă de prezentare a legilor, întrebată de ce rectorii care au deja un anumit număr de mandate la activ, la conducerile universităților, mai pot candida pe noua lege.

Articolul 137, alineatul 5 prevede că „durata mandatului de rector este de 5 ani. O persoană nu poate ocupa funcția de rector la aceeași instituție de învățământ superior pentru mai mult de două mandate de 5 ani”.

La alineatul 6 este și mai specifică prevederea – „În calculul numărului maxim de mandate prevăzut la alin.(5) se iau în considerare și mandatele de 5 ani incomplete, întrerupte în urma demisiei, demiterii sau suspendării”.

Edupedu.ro a scris pe 13 ianuarie 2023 despre această prevedere și despre cum, în cazul a 10 rectori, perspectiva este de a conduce universitățile timp de peste 20 de ani. Este vorba despre rectorii care sunt deja la al treilea mandat de rector, deci sunt în această funcție de 12 ani.

În proiectul precendent, Sorin Cîmpeanu introdusese formularea: „Durata mandatului de rector este de 5 ani. O persoană nu poate ocupa funcția de rector la aceeași instituție de învățământ superior pentru un număr nelimitat de mandate. Numărul mandatelor este stabilit în Carta universitară”.

În prezent, rectorii pot avea două mandate „complete”, de câte 4 ani fiecare, iar mulți universitari au speculat această prevedere introdusă de Guvernul Ponta în 2014, prin Ordonanța de Urgență nr 49. Mulți și-au suspendat mandatele chiar și pentru câteva zile, pentru ca mandatul să nu fie complet și a putea candida pentru încă unul.

Spre comparație, Legea Miclea-Funeriu în varianta aprobată în 2011 a reușit să stopeze fenomenul rectorilor pe viață introducând în lege prevederea următoare: “O persoană nu poate fi rector al aceleiași instituții de învățământ superior pentru mai mult de 8 ani, indiferent de perioada în care s-au derulat mandatele și de întreruperile acestora“. Articolul 213, alineatul 7 a fost modificat prin Ordonanță de Urgență de Guvernul Ponta, în 2014, când ministrul Educației era Remus Pricopie și a fost introdusă actuala prevedere conform căreia „Durata mandatului de rector este de 4 ani. O persoană nu poate ocupa funcția de rector la aceeași instituție de învățământ superior pentru mai mult de două mandate succesive, complete.”

Cine sunt rectorii aflați la al 3-lea mandat în fruntea universităților, prin tertipul legislativ introdus în Lege în 2014 de Guvernul Ponta (sursa):
Foto: colaj Edupedu.ro

Foto: © Fuzzbones | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Exit mobile version