Resetarea mandatelor de rector la viitoarele alegeri universitare / Rectorii primesc posibilitatea a încă două mandate de câte 5 ani, indiferent de numărul de ani de când conduc deja universitățile. Ligia Deca: Juriștii mi-au spus că legea nu retroactivează

2.434 de vizualizări
Foto: © Fuzzbones | Dreamstime.com
Proiectul legii învățământului superior, asumat de ministra Educației, Ligia Deca, prevede câte două mandate pentru rectorii universităților. Durata acestora este de 5 ani fiecare, iar cei care au avut deja două sau trei mandate până acum, la șefia instituțiilor de învățământ superior, primesc o ștergere cu buretele a acestora, o resetare a contorului. Ligia Deca susține că a nu poate ține cont de mandatele avute până acum, după ce „juriștii i-au spus că legea nu retroactivează”.

„Singura chestiune pe care juriștii mi-au spus-o este că legea nu retroactivează. Deci nu pot să fac o prevedere care este inclusă într-o lege, care intră în vigoare într-o anumită zi, să se aplice și-n urmă”, a declarat Ligia Deca la conferința de presă de prezentare a legilor, întrebată de ce rectorii care au deja un anumit număr de mandate la activ, la conducerile universităților, mai pot candida pe noua lege.

Articolul 137, alineatul 5 prevede că „durata mandatului de rector este de 5 ani. O persoană nu poate ocupa funcția de rector la aceeași instituție de învățământ superior pentru mai mult de două mandate de 5 ani”.

La alineatul 6 este și mai specifică prevederea – „În calculul numărului maxim de mandate prevăzut la alin.(5) se iau în considerare și mandatele de 5 ani incomplete, întrerupte în urma demisiei, demiterii sau suspendării”.

Edupedu.ro a scris pe 13 ianuarie 2023 despre această prevedere și despre cum, în cazul a 10 rectori, perspectiva este de a conduce universitățile timp de peste 20 de ani. Este vorba despre rectorii care sunt deja la al treilea mandat de rector, deci sunt în această funcție de 12 ani.

În proiectul precendent, Sorin Cîmpeanu introdusese formularea: „Durata mandatului de rector este de 5 ani. O persoană nu poate ocupa funcția de rector la aceeași instituție de învățământ superior pentru un număr nelimitat de mandate. Numărul mandatelor este stabilit în Carta universitară”.

În prezent, rectorii pot avea două mandate „complete”, de câte 4 ani fiecare, iar mulți universitari au speculat această prevedere introdusă de Guvernul Ponta în 2014, prin Ordonanța de Urgență nr 49. Mulți și-au suspendat mandatele chiar și pentru câteva zile, pentru ca mandatul să nu fie complet și a putea candida pentru încă unul.

Spre comparație, Legea Miclea-Funeriu în varianta aprobată în 2011 a reușit să stopeze fenomenul rectorilor pe viață introducând în lege prevederea următoare: “O persoană nu poate fi rector al aceleiași instituții de învățământ superior pentru mai mult de 8 ani, indiferent de perioada în care s-au derulat mandatele și de întreruperile acestora“. Articolul 213, alineatul 7 a fost modificat prin Ordonanță de Urgență de Guvernul Ponta, în 2014, când ministrul Educației era Remus Pricopie și a fost introdusă actuala prevedere conform căreia „Durata mandatului de rector este de 4 ani. O persoană nu poate ocupa funcția de rector la aceeași instituție de învățământ superior pentru mai mult de două mandate succesive, complete.”

Cine sunt rectorii aflați la al 3-lea mandat în fruntea universităților, prin tertipul legislativ introdus în Lege în 2014 de Guvernul Ponta (sursa):
Foto: colaj Edupedu.ro
  • Sorin Cîmpeanu – rector aflat la al 3-lea mandat la conducerea Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București, fost ministru al Educației, președinte al Consiliului Național al Rectorilor, senator PNL;
  • Mihnea Costoiu – rectorul Universității Politehnica din București, fost ministru al Învățământului Superior în guvernul Ponta, în mandatul căruia Executivul a schimbat legea educației permițând cel de-al treilea mandat;
  • Remus Pricopie – rectorul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative (SNSPA), fost ministru al Educației în guvernul Ponta, în mandatul căruia Executivul a schimbat legea educației permițând cel de-al treilea mandat.
  • Marilen Pirtea – rectorul Universității de Vest din Timișoara, deputat PNL;
  • Ioan Abrudan – rectorul Universității Transilvania din Brașov;
  • Valentin Popa – rector al Universității Ștefan cel Mare din Suceava, fost ministru al Educației în Guvernul Dăncilă;
  • Daniel Breaz – rectorul Universității “1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, fost ministru PSD al Culturii, fost ministru interimar al Educației, senator PSD până în septembrie 2020 când a demisionat din partid;
  • Leonard Azamfirei – rectorul Universității de Medicină și Farmacie de la Târgu Mureș. În cazul său, cel de-al treilea mandat este de fapt primul în fruntea Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie din Târgu Mureș (UMFST), creată prin fuziunea Universității de Medicină și Farmacie din Târgu-Mureș cu Universitatea Petru Maior din Târgu Mureș, în 2018;
  • Ramona Lile – rectorul Universității Aurel Vlaicu din Arad, sancționată pentru plagiat și fostă secretară a universității pe care acum o conduce, potrivit Revista 22.
  • Cătălin Bălescu – rectorul Universității Naționale de Arte din București

Foto: © Fuzzbones | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


2 comments
  1. Deci rămâne cum am stabilit.
    20 de ani de mandat.
    10 pe vechea lege, 10 pe noua lege.

    Mai dați totuși 5 ani să aibă cât Ceaușescu

    N.B. Societatea românească în general e luată la mișto prin asemenea ,,argumente”

    Oricine își dă seama că adăugarea a câteva cuvinte rezolva problema ,, pe perioada desfășurării carierei profesionale, indiferent de perioadă, să nu depășească 10 ani cumulați sau 2 mandate de rector, consecutive sau nu!

    Aceași manipulare este folosită și la admiterea la liceu.

    Am făcut niște studii dar nu vi le arătăm, am scăzut de la 90 la 60% dar stați liniștiți subiectele sunt naționale.

    Da, cucoană dar meditațiile sunt locale.
    Prietenii din partidele de coaliție știu de ce.

    În fapt asistăm la o privatizare mascată a educației.

    Exact ce s-a încercat cu sănătatea.

    Dacă părinții din înv. primar dorm vor jeli cumplit prin 2027 când își vor da și hainele df pe ei ca in final copii să ajungă tot unde se dorește forțat…la dual…la sparanghel.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Universitățile trebuie să încurajeze creativitatea și gândirea critică, două competențe vitale pentru studenți și angajatori, dar realitatea le pune bețe în roate – Trei recomandări de schimbare din partea OCDE

Politicile aplicate de guverne pentru a susține calitatea educației pot, adesea, să se transforme în obstacole în calea inovației pedagogice, în cazul învățământului superior, atunci când vine vorba despre competențe…
Vezi articolul