Guvernul de la Budapesta sprijină programe universitare pentru etnicii maghiari în șase universități din România

474 de vizualizări
Universitatea Corvinus din Budapesta / Photo 142841449 / Budapest Corvinus © Olgalngs | Dreamstime.com
Guvernul de la Budapesta va continua să sprijine programele de studii universitare externalizate în Bazinul Carpatic ale instituţiilor de învăţământ superior din Ungaria, scrie hirado.hu. În România, acestea vor fi organizate în șase universități, iar anul trecut, peste 1.100 de tineri au participat la aceste programe de studii. Tamás Schanda, secretar de stat responsabil pentru strategie în cadrul Ministerului Ungar al Inovării şi Tehnologiei (ITM), a precizat că programele de studii au „un rol esenţial în strategia naţiunii maghiare, au menirea de a umple lacunele existente şi de a asigura pregătirea intelectualilor maghiari de peste graniţele Ungariei”.

Aceste programe universitare externalizate urmează să fie organizate în Komarno, Berehove, Miercurea Ciuc, Oradea, Odorheiu Secuiesc, Târgu Mureş, Sfântu Gheorghe, Ilieni, Subotica, Senta şi Sombor. Ele sunt subvenţionate de statul maghiar sau sunt cu plată și acoperă diverse domenii.

„Spaţiul educaţional şi de cercetare din Bazinul Carpatic este o valoare comună, implementarea şi menţinerea acestuia reprezintă un interes naţional, motiv pentru care, de ani de zile, este susţinut cu generozitate de guvernul ungar”, a declarat Tamás Schanda.

Cele 10 instituţii de învăţământ superior din Ungaria care participă la acest program sunt: Universitatea “Corvinus” din Budapesta, Universitatea din Debrecen, Universitatea “Edutus”, Universitatea Reformată “Károli Gáspár”, Universitatea de Ştiinţe Agricole din Ungaria (MATE), Universitatea din Nyíregyháza, Universitatea Óbuda, Universitatea din Pécs, Academia Teologică Reformată din Sárospatak şi Universitatea Semmelweis, se arată în comunicat.

Anul trecut, peste 1.100 de tineri au participat la aceste programe de studii, din care 10% la cursurile Universităţii “Szent István” (de la 1 februarie poartă numele de Universitatea de Ştiinţe Agricole din Ungaria – MATE) organizate la Odorheiu Secuiesc, cu diplomă de licenţă în domeniul dezvoltării rurale şi ingineriei agricole. Tot aici, mulţi studenţi au fost atraşi de diploma de licenţă oferită de Universitatea “Edutus” în domeniul comerţului şi al marketingului. Diplomele de licenţă în inginerie agricolă s-au dovedit, de asemenea, populare la Oradea (Universitatea din Debrecen) şi la Senta (Universitatea “Szent István”).

Photo 142841449 / Budapest Corvinus © Olgalngs | Dreamstime.com

Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care site-ul Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

You May Also Like

Statele membre ar fi pe cale să dilueze planurile UE pentru o diplomă europeană, asociată cu planurile de dezvoltare a universităților europene – Times Higher Education

Planurile privind introducerea unei diplome europene, prezentate în această iarnă, se lovesc de îngrijorările unora dintre statele membre cum că eforturile Bruxelles-ului de a întări cooperarea în domeniul învățământului superior…
Vezi articolul