Guvernul de la Budapesta sprijină programe universitare pentru etnicii maghiari în șase universități din România

505 vizualizări
Universitatea Corvinus din Budapesta / Photo 142841449 / Budapest Corvinus © Olgalngs | Dreamstime.com
Guvernul de la Budapesta va continua să sprijine programele de studii universitare externalizate în Bazinul Carpatic ale instituţiilor de învăţământ superior din Ungaria, scrie hirado.hu. În România, acestea vor fi organizate în șase universități, iar anul trecut, peste 1.100 de tineri au participat la aceste programe de studii. Tamás Schanda, secretar de stat responsabil pentru strategie în cadrul Ministerului Ungar al Inovării şi Tehnologiei (ITM), a precizat că programele de studii au „un rol esenţial în strategia naţiunii maghiare, au menirea de a umple lacunele existente şi de a asigura pregătirea intelectualilor maghiari de peste graniţele Ungariei”.

Aceste programe universitare externalizate urmează să fie organizate în Komarno, Berehove, Miercurea Ciuc, Oradea, Odorheiu Secuiesc, Târgu Mureş, Sfântu Gheorghe, Ilieni, Subotica, Senta şi Sombor. Ele sunt subvenţionate de statul maghiar sau sunt cu plată și acoperă diverse domenii.

„Spaţiul educaţional şi de cercetare din Bazinul Carpatic este o valoare comună, implementarea şi menţinerea acestuia reprezintă un interes naţional, motiv pentru care, de ani de zile, este susţinut cu generozitate de guvernul ungar”, a declarat Tamás Schanda.

Cele 10 instituţii de învăţământ superior din Ungaria care participă la acest program sunt: Universitatea “Corvinus” din Budapesta, Universitatea din Debrecen, Universitatea “Edutus”, Universitatea Reformată “Károli Gáspár”, Universitatea de Ştiinţe Agricole din Ungaria (MATE), Universitatea din Nyíregyháza, Universitatea Óbuda, Universitatea din Pécs, Academia Teologică Reformată din Sárospatak şi Universitatea Semmelweis, se arată în comunicat.

Anul trecut, peste 1.100 de tineri au participat la aceste programe de studii, din care 10% la cursurile Universităţii “Szent István” (de la 1 februarie poartă numele de Universitatea de Ştiinţe Agricole din Ungaria – MATE) organizate la Odorheiu Secuiesc, cu diplomă de licenţă în domeniul dezvoltării rurale şi ingineriei agricole. Tot aici, mulţi studenţi au fost atraşi de diploma de licenţă oferită de Universitatea “Edutus” în domeniul comerţului şi al marketingului. Diplomele de licenţă în inginerie agricolă s-au dovedit, de asemenea, populare la Oradea (Universitatea din Debrecen) şi la Senta (Universitatea “Szent István”).

Photo 142841449 / Budapest Corvinus © Olgalngs | Dreamstime.com

Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care site-ul Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Daniel David: “Proiectul România Educată este în chinurile facerii. Să vedem ce va ieși. Trebuie să fie mai bun decât cel din 2011, altfel nu are rost să ne gândim la el”

Rectorul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, Daniel David, a spus că are multe critici la adresa proiectelor de legi ale Educației: “Proiectul România Educată al președintelui Iohannis este în chinurile facerii.…
Vezi articolul
Calendar Bacalaureat 2020

Studenții și profesorii Universității Politehnica din București vor avea acces la o platformă online cu reduceri de până la 50%: „Sperăm ca prin reducerea cheltuielilor studenţilor să scădem nivelul abandonului universitar”, spune rectorul Mihnea Costoiu

Universitatea Politehnica din Bucureşti le oferă începând din acest an universitar studenţilor, precum şi angajaţilor o gamă amplă de beneficii şi oferte speciale, la care vor avea acces printr-o platformă…
Vezi articolul
Fragment din nota oficială transmisă astăzi, 8 martie 2022, de Ministerul Educației către universități cu privire la modul în care vor funcționa de mâine, 9 martie 2022 / Foto: edu.ro

BREAKING DOCUMENT Ministrul Educației: Universitățile pot continua cursurile online pentru “o perioadă optimă de tranziție”, cu obligativitatea recuperării activităților didactice până la sfârșitul semestrului al II-lea

Ministrul educației își nuanțează declarația și anunță că universitățile care nu pot să-și înceapă cursurile 100% fizic de mâine, 9 martie 2022, pot să organizeze în continuare orele online, dar…
Vezi articolul

Amenzi de aproape 3 milioane de lei pentru comercializarea de măști neconforme inclusiv în farmacii precum Help Net și Sensiblu. Au fost sancționate și mari supermarketuri precum Lidl, Kaufland, Mega Image, Auchan, Altex, Profi, Dedeman și DM, dar și benzinăriile Lukoil

Unele dintre cele mai mari companii de retail din România, precum Lidl, Kaufland, Mega Image, Auchan, Altex, Profi, Dedeman, DM, mari lanţuri farmaceutice, cum ar fi Sensiblu şi Help Net,…
Vezi articolul