Remus Pricopie, SNSPA, o nouă acțiune împotriva lui Sorin Câmpeanu: anunță că merge în instanță pentru a arăta că mandatul acestuia de președinte al Consiliului Rectorilor a încetat de drept / Câmpeanu: Nu mă exprim pe probleme marginale

1.646 de vizualizări
Sorin Cîmpeanu și Remus Pricopie – colaj / Foto: INQUAM Photos
“Consiliul Național al Rectorilor (CNR) are nevoie de mai multă transparență și de respectarea cu strictețe a legii, astfel încât să redevină un exemplu de conduită democratică, ceea ce, din păcate, azi nu este”, afirmă rectorul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative (SNSPA), Remus Pricopie, într-un comunicat al acestei instituții. El reia atacul lansat cu câteva zile în urmă împotriva lui Sorin Câmpeanu, căruia nu îi mai recunoaște statutul de președinte CNR. Acum, comunicatul de presă anunță o acțiune în instanță, ce urmărește constatarea încetării de drept a mandatului președintelui CNR, începând cu data de 29 mai 2020. Contactat de EduPedu.ro, Sorin Câmpeanu a declarat că nu se exprimă “pe probleme marginale”.

Sorin Câmpeanu, întrebat de EduPedu.ro care este poziția sa pe subiectul expirării mandatului de președinte CNR, așa cum afirmă Remus Pricopie:

  • “Mi se pare o poveste punctuală, marginală, total nesemnifictivă în economia sistemului de educație care se confruntă cu problemele de astăzi. Nu am nimic de spus, CNR își face datoria în deplină legalitate. Nu mă exprim pe probleme marginale”.

În comunicatul de astăzi, instituța condusă de Remus Pricopie anunță că nu va participa la următoarea reuniune CNR, pentru că nu a fost convocată “în mod statutar”, precum și faptul că urmărește, în instanță, mai multe chestiuni legate de conducerea Consiliului Rectorilor:

  • “constatarea încetării de drept a mandatului președintelui CNR, începând cu data de 29 mai 2020”;
  • “nulitatea tuturor actelor emise de CNR, de la finalul lunii mai 2020 până în prezent, inclusiv a avizelor emise, la solicitarea Ministerului Educației, pentru actele normative adoptate de către Guvern sau Parlament, după caz”;
  • “clarificarea politizării CNR, care trebuie să rămână o instituție independentă și apolitică, în condițiile în care atât în lege, cât și în statut există precizări clare în acest sens.”

Este al doilea atac al lui Remus Pricopie la adresa lui Sorin Câmpeanu, în mai puțin de o săptămână. Pe 10 septembrie, rectorul SNSPA spunea că nu îi cere acestuia demisia “pentru că nu mai deține această funcție” de președinte CNR.

Comunicatul SNSPA:

“Rectorul SNSPA, prof. univ. dr. Remus PRICOPIE: “CNR are nevoie de mai multă transparență și de respectarea cu strictețe a legii, astfel încât să redevină un exemplu de conduită democratică, ceea ce, din păcate, azi nu este”

Conducerea Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative (SNSPA) a luat act de faptul că prof. univ. dr. Sorin Cîmpeanu, al cărui mandat de președinte al Consiliului Național al Rectorilor (CNR) a expirat în data de 29 mai 2020 (a fost ales în 28-29 mai 2016, pentru un mandat de 4 ani), a convocat o reuniune a CNR, care ar urma să se desfășoare în perioada 17-19 septembrie 2020.

În legătură cu aceste aspecte, SNSPA face următoarele precizări:

O persoană care nu mai deține legal funcția de președinte nu își poate îndeplini niciuna dintre atribuțiile aferente funcției.

SNSPA nu va participa la reuniunea organizată în perioada următoare, ca urmare a faptului că nu a fost convocată în mod statutar.

Conducerea SNSPA, întrunită astăzi, 15 septembrie 2020, în cadrul Consiliului de Administrație, a decis în unanimitate declanșarea oficială a procedurii de clarificare în instanță a nerespectării legislației de către conducerea CNR. Cu acest prilej, SNSPA va solicita instanței:

constatarea încetării de drept a mandatului președintelui CNR, începând cu data de 29 mai 2020;

nulitatea tuturor actelor emise de CNR, de la finalul lunii mai 2020 până în prezent, inclusiv a avizelor emise, la solicitarea Ministerului Educației, pentru actele normative adoptate de către Guvern sau Parlament, după caz;

clarificarea politizării CNR, care trebuie să rămână o instituție independentă și apolitică, în condițiile în care atât în lege, cât și în statut există precizări clare în acest sens.

Cu acest prilej, rectorul SNSPA, prof. univ. dr. Remus PRICOPIE, a declarat:

„CNR are nevoie de mai multă transparență și de respectarea cu strictețe a legii, astfel încât să redevină un exemplu de conduită democratică, ceea ce, din păcate, azi nu este. Domnul Sorin Cîmpeanu, care a exercitat mandatul de președinte al CNR timp de aproape șapte ani, trebuie să înțeleagă că legea nu este opțională, iar CNR trebuie să evolueze independent de interesele politice ale domniei sale sau ale altor persoane. CNR are nevoie de o reformă profundă, care să împiedice orice încercare viitoare de a confisca această instituție, pentru a o subordona unor interese personale și/sau politice.

Democrația înseamnă reguli.

Prin urmare, invitația mea către toate universitățile din România este să le respectăm, inclusiv în CNR.

Voi saluta alegerea unui nou președinte CNR, sub rezerva ca acest lucru să se desfășoare statutar și nu cu ușile închise, sub coordonarea unei conduceri al cărui mandat a expirat pe 29 mai 2020, deci fără legitimitate”.

Menționam faptul că SNSPA a participat la toate reuniunile organizate de CNR, de la înființarea sa, în anul 1991, și până astăzi.

SNSPA va informa periodic opinia publică asupra demersurilor făcute pentru ca CNR să reintre în legalitate și să revină la atribuțiile legale și statutare.”

Citește și:
Remus Pricopie: SNSPA nu se va asocia cu demersul Consiliului Național al Rectorilor, privind amputarea atribuțiilor Ministerului Educației în definirea politicilor publice în domeniul educației
Conflictul Pricopie-Cîmpeanu, ziua 2. SNSPA: Profesorul Sorin Cîmpeanu decidea în 2018, în numele Consiliului Rectorilor, să sprijine o poziție politică a PSD condus de Dragnea
Reacția lui Cîmpeanu, la acuzațiile de conflict de interese pentru deținerea pozițiilor rector și parlamentar lansate de SNSPA, condusă de Pricopie: Unii își pierd echilibrul
Acuzații lansate de Pricopie împotriva lui Cîmpeanu, la 4 ani după ce liderul rectorilor a devenit și parlamentar: SNSPA ia în discuție întreruperea colaborării cu Consiliul Național al Rectorilor. Este inacceptabil ca președintele CNR să fie și parlamentar PNL
Veșnicia rectorilor contribuie la transformarea universităților în zone gri ale comisioanelor politice – acuză mai multe grupuri civice, care exemplifică puterea politică și academică numindu-i pe Tudorel Toader, Ecaterina Andronescu, Remus Pricopie sau Sorin Cîmpeanu

1 comment
  1. Departe de a fi simpatizant al d-lui Pricopie…
    Dar aici are evident dreptate, cei 4 ani ai mandatului s-au incheiat de mult.
    Lipsa de respect fata de Lege nu e “o problema marginala”, d-le Campeanu.
    Ce exemplu dati studentilor ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like
colegiile universitare la care se intră fără BAC

Școlile pot să își suspende activitatea și să treacă în online și în prezent, pe baza legislației în vigoare, spune ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, după ce președintele Federației părinților și cel al Consiliului elevilor au cerut ca decizia trecerii în online să fie la școli, peste pragul de 6 la mie

„Și în acest moment există cadrul legal care permite școlilor să decidă trecerea la activitatea online”, a spus ministrul Educației într-o declarație de presă, sâmbătă. Acest lucru este decis de…
Vezi articolul

BREAKING Cîmpeanu: În toate localitățile cu rata de infectare sub 3 la mie, indiferent de rata de vaccinare a personalului din învățământ, școlile și grădinițele vor fi deschise cu prezență fizică de luni – azi sunt 1.724 de localități sub acest prag

În toate localitățile cu rata de infectare sub 3 la mie, indiferent de rata de vaccinare a personalului din învățământ, școlile și grădinițele vor fi deschise cu prezență fizică de…
Vezi articolul

Ludovic Orban: Se suspendă cursurile școlare, iar orele trec online în București, după ce Comitetul Municipal pentru Situații de Urgență va constata depășirea pragului de infectări / Odată ce DSP a transmis indicele de 3,02, nu se mai poate întoarce situația

“Suspendarea cursurilor școlare și organizarea cursurilor, orelor în sistem online în toate școlile” se numără printre măsurile care se aplică în momentul în care rata de infectare dintr-o localitate depășește…
Vezi articolul